Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: Недомислените експерименти в МВР, които доведоха до криза в системата, започнаха още от управлението на Тройната коалиция

Снимка: МВР

 

 

Насочваме поглед отново към случая, който скандализира страната – престрелката в Ботевград. Припомняме ви, че избягалият от затвора опасен рецидивист Владимир Пелов беше застрелян в центъра на града късно вечерта на 5 май. Основната версия, по която полицията работи, е финансови неуредици. По-късно почина и Марио Панчев, убиецът на Пелов, който беше ранен и приет в болница. Преди повече от 2 месеца Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха въоръжени през централния вход на Софийския затвор. За действията на МВР, за пропуските около случая и за допустимите малшансове, разговаряме с бившия вътрешен министър Емануил Йорданов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Господин Йорданов, след случая, очаквано гневът и обвиненията бяха насочени срещу МВР, срещу министър Валентин Радев. Кои бяха, обаче, допуснатите грешки тук и има ли обстоятелства, които до някаква степен могат да оневинят властите?

Емануил Йорданов: Обикновено в подобни случаи действително критиките се насочват основно към МВР без никой да си дава сметка, че държавата е едно цяло, че всички държавни органи би трябвало да работят в синхрон. Тук имаме двама избягали затворници и за бягство на затворници компетентността е на Министерство на правосъдието. Като цяло криминогенната обстановка в страната е резултат от цялостното положение на държавата, включително би трябвало да тръгнем от икономическа стабилност, от ниво на доходи, но всичко това се пропуска. Що се отнася до това дали по някакъв начин бихме могли да намерим правдание за МВР, мисля че оправданието в случая е всичките тези дълги години, в които в МВР се правят някакви експерименти, които са с неясна цел и на практика не дават никакъв резултат, а в същото време положението на служителите става от лошо по-лошо. И следват разбираемите техни протести. Ако трябва да очертаем периода, бих започнал още от времето, в което управляваше Тройната коалиция, защото тогава имаше двама министри на вътрешните работи и две реформи, които взаимно се изключват. След това нещата вървяха надолу. Като сложим паралелността и проблемите в Министерство на правосъдието, включително и липсата на каквато и да е идея за съдебна реформа, резултатът е лесно предвидим.

Водещ:  Ако приемем, че въпросните, както вие ги определихте, експерименти в системата са започнали още от Тройната коалиция, кой обаче е правилният път, правилният подход, действия, по които тези проблеми с липсата на кадри, липсата на мотивация дори на сегашните, би се решило? Чухме настоявания за оставката на министър Радев. Подобно действие би ли изчистило изведнъж всичките проблеми – смяната на ръководния орган?

Емануил Йорданов: Не дай Боже да сменят министъра на вътрешните работи. Може би тези мои думи ще ви изненадат, но ако си направите сметката за образование и професионална реализация на хората, които оглавяваха министерството в последните 10 г., се страхувам че, ако сменят Радев, на негово място може да се появи и някой. Така че тук единствено да говорим за смяна на министъра едва ли нещата ще се оправят, защото дори и един нов човек, влязъл в министерството, ще завари същите проблеми, които са трупани с години. Той няма да е в състояние, ако ще и фокусник да е, да ги реши в рамките на някакъв кратък срок. Освен това, припомнете си как в началото на мандата си министър Радев не срещаше никакво разбиране от останалите си колеги. Той беше едва ли не като доведено дете на правителството –  когато полицаите протестираха, финансовият министър казваше, че той няма никакво отношение към техните протести. Министърът на вътрешните работи сам няма откъде да осигури тези пари, това е пределно ясно.

Водещ: Имаше ли обаче ефект от тези 100 милиона лева, които по-късно бяха разпределени в системата на МВР?

Емануил Йорданов: Аз поне не съм усетил. Може би трябва да се питат служителите. Но в крайна сметка, когато има едно сериозно текучество, и когато самият министър-председател казва – „намалява мотивацията на хората да работят в МВР“, това показва като цяло състоянието на системата.

Водещ: Подобни случаи, за съжаление, винаги изваждат проблемите наяве. Вече са ни до болка познати. Как обаче трябва те да бъдат решени? Коя е първата стъпка и кой е най-сериозният проблем, на който трябва да се вземе спешно решение?

Емануил Йорданов: На първо място, трябва да има един много сериозен контрол, върху начина по който се разходват тези средства. От години говорим, затова че има необходимост от един пълен преглед на кадровата осигуреност, на щатовете на това министерство. Дори и в подобни случаи се прави едно излишно противопоставяне между хора, заемащи административни длъжности и полицаи, работещи на терен. В крайна сметка всички, които работят в министерството, имат своята причина да работят там. И техните длъжности са необходими. Въпросът е просто затова доколко трябва една длъжност да бъде мултиплицирана до безкрайност едва ли не и как трябва да се осигуряват нуждите на това министерство от кадри.

Водещ: Фактът, че именно населено място като Ботевград стана основен акцент на тези събития, повдигна и един друг въпрос, а именно за прилаганата политика за районните полицейски управления. Необходимо ли е да се помисли за някакви реформи в тази област?

Емануил Йорданов: Единствената идея, която съм чувал за реформи в тази област, и която според мен е доста опасна от гледна точка на пълната й реализация, е полицейските управления да преминат на подчинение на кметовете. Едва ли е нужно кметовете да се занимават с някакви несвойствени дейности, за които там не им е работа. Просто районните управления са част от МВР. И мисля, че когато има един цялостен подход за решаването проблемите на министерството, той ще реши и проблемите в отделните районни управления.

Водещ: Както и започнахме нашия разговор, акцентът и вината пада върху МВР, върху министъра. Казахте вината, обаче, е комплексна, държавата е единен орган. Не направиха ли грешка обаче властите с изявленията веднага след случая? И можем ли да приемем за основателни доводи като това, че издирваният е променил външността си, въпреки че властите са имали информация от месец, че той се укрива в Ботевград? Въобще има ли неща, които убягват от обществото при разследването на подобни случаи? Бързаме ли веднага да хвърлим вината или действително в този случай има поводи за обвинения?

Емануил Йорданов: От едната страна се бърза да се намери някакъв виновен, дори и премиерът Бойко Борисов заяви почти ясно, че очаква да бъдат уволнение директорът на областната дирекция и началникът на районното управление. Това, според мен, ще бъде измиване на ръцете със служители на сравнително ниски длъжности. Също така, от страна на МВР пък виждаме някакво бързане да се намерят някакви несръчни оправдания. Мисля че тук трябваше да има малко по-сериозен анализ на случая и едва след това заемане на някаква позиция, а не някакво пожарно огласяване на факти, които дори не трябва да се казват.

Водещ: Още един казус обаче повдига въпроси – можем ли да прогнозираме какъв ще бъде изходът за другия избягал затворник Радослав Колев и можем ли да очакваме едно по-добро представяне след казуса, който се разигра с Пелов?

Емануил Йорданов: Не съм оптимист.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА