Емануил Йорданов: Спешно трябва да се направи прецизен анализ как се формира и как се изразходва бюджетът на МВР

Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: На 5-и юли след година и половина очакване полицаите отново излизат на протест заради ниското заплащане на нощния им труд. Те настояват това заплащане да се увеличи в пъти. В момента взимат по 25 ст. на час през нощта, искат да получават поне по 1 лв. Защо периодично протестират полицаите, след като и периодично им се увеличават парите – 200 милиона лева повече са отделени в бюджета им за тази година и той е милиард и 500 милиона лева? Въпросът е към бившият министър на външните работи Емануил Йорданов.

Емануил Йорданов: Смятам, че говорим за едни и същи проблеми, които съществуват от дълго време и към които управляващите, за съжаление, проявяват пълно нехайство. Не мисля, че отпускането на определени суми и добавки към бюджета от министерството е единственото нещо, което може да се направи. По-скоро би следвало да се изследва откъде идва проблема, кои са причините, въпреки привидно твърде високата сума, която е заложена от бюджета на министерството, парите да не стигат до служителите.

Водещ: Кои са причините?

Емануил Йорданов: Причините са неефективното разходване на бюджета и неефективното изработване на същия. Ние сме виждали последните десет години позицията на финансовия министър, който с голямо нежелание коментира подобни проблеми и смята, че не трябва да се прави абсолютно нищо, поне от негова страна. Така че такъв подход очевидно не дава някакъв повод за оптимизъм.

Водещ: Г-н Йорданов, ако парите са достатъчни, но не се изразходват, не се разпределят правилно, кой е отговорният?

Емануил Йорданов: Значи, ако в действителност проблемът е в лошо разходване на бюджета, отговорни ще са поредица от ръководства на Министерства на вътрешните работи, само че не сме чули абсолютно никакъв анализ по темата и не сме чули някаква позиция на управляващите по този въпрос. Мисля, че това е скандално, при положение, че от десет години ни управлява една партия, която има своя произход от Министерство на вътрешните работи.

Водещ: И ние поне от десет години говорим за едни и същи проблеми и за един и същ финансов недостиг.

Емануил Йорданов: Да, това се повтаря. За съжаление, не е само по отношение на проблемите в МВР. Има много други проблеми, които периодично възникват и периодично управляващите си затварят очите за тях, чакат ден да мине, друг да дойде и разчитат на известния български израз „Всяко чудо за три дни“.

Водещ: Трудно е за обяснение, трудно е за вярване, че партия, чието ръководство е произлязло от системата на вътрешните работи, не е наясно с проблемите на МВР. И въпреки това тези проблеми в продължение на 10 години не се решават. Защо?

Емануил Йорданов: Може би някои хора не са чели Смирненски и „Приказка за стълбата“. Не е лошо да я прочетат или ако имат затруднения с четенето, да хванат някои да им я прочете.

Водещ: Въпросът е, проблемите в МВР как ще се решат?

Емануил Йорданов: Би следвало да се извърши доста прецизен анализ за това е как се формира и как се изразходва бюджета на министерството, защо се оказва, че средствата не достигат за служителите и реално техните нужди остават незадоволени. Къде отиват всичките тези пари, които звучат стряскащо за хората в България, с оглед на техния размер, а всъщност ефективността от изразходването им се оказва никаква. Защо говорим периодично за полицаи във всяко село, което е пълен абсурд, а всъщност нямаме най-елементарни действия, които да са насочени към решаването на един или друг проблем в системата.

Водещ: Предишният министър на вътрешните работи Валентин Радев, който си тръгна пак под напора на протести на полицаите, той готвеше някакъв такъв анализ, но за този анализ никой не чу и не го видя?

Емануил Йорданов: Предишният министър имаше малко дистанцирано отношение към системата. Включително вие си спомняте, че имаше случаи, в които той говореше за Министерство на отбраната, а не за Министерство на вътрешните работи. Така че, ако на един човек му е чуждо цялото министерство, естествено е да са му чужди и проблемите на служителите.

Водещ: Сегашният министър е от средите на Министерството на вътрешните работи, беше главен секрета по едно време, той поне би трябвало да е наясно с проблемите на полицаите?

Емануил Йорданов: И не само. Младен Маринов е човек, на който целият трудов път е преминал в рамките на министерството и е израснал от редови полицай до министър на вътрешните работи. Само че не зная, доколко той би могъл да разчита на някаква политическа подкрепа от страна на министър-председателя и на министъра на финансите, което е много важно. Но пак повтарям, министърът на финансите няма добро отношение към МВР или поне не го е показал публично.

Водещ: Но така или иначе бюджетът не е малък, милиард и 500 милиона за 40 000 служители е доста висока сума. Този министър не може ли да си разпредели финансовите ресурси така, че те действително да достигат до хората?

Емануил Йорданов: Има един сериозен проблем  Министерство на вътрешните работи и той се изразява в това, че за 30 години има един единствен човек, който е имал възможност да работи в рамките на мандата си в това министерство.

Водещ: Министър Георги Петканов.

Емануил Йорданов: Министър Петканов, Бог да го прости. Всички останали са имали от една до две години и нищо повече. В рамките на такъв мандат, човек може да участва в създаването на един бюджет в най-общия случай. А когато имаш възможност да въздействаш единствено на един бюджет, това означава, че ти не може да имаш някакъв сериозен хоризонт, в рамките на които да набележиш и да извършиш съответните мерки, които поне според теб са необходими.

Водещ: Понеже обърнахте внимание на анализа за състоянието и на работата на МВР, какво трябва да включва той?

Емануил Йорданов: Това, което говорихме, беше анализ по отношение на съставяне и разходване на бюджета. Нямах предвид един пълен анализ на работата на министерството, който също е необходим. Но в случая обсъждаме недостига на средства, така че да се концентрираме в този момент върху този проблем.

Водещ: Добре, какво трябва да съдържа този анализ? Къде са течовете? Къде изтичат парите, защото очевидно те изтичат някъде? Дали това е свръхмерната администрация, дали е закупуване на някакво  оборудване, което е скъпо, дали са някакви обществени поръчки, които също измъкват пари?

Емануил Йорданов: Необходим е пълен анализ за приходи и разходи, пълен анализ на щатовете. Ако трябва, министърът да отдели време и да разговаря с всеки един директор на дирекция в министерството, с него да огледа бюджета, за да може да чуе от първа ръка това, което би му било необходимо, за да вземе някакво решение.

Водещ: Господин Йорданов, толкова реформи се направиха в МВР, може би са 11-12, може би повече, как пък няма нито една да даде плод. Защо?

Емануил Йорданов: Как да дадат плод, като времето не стига за никого. Ако си спомняте, имаше един период, в който управляваше т.нар. тройна коалиция. В нея се смениха двама министри, и двамата започнаха да правят реформи, които се отричаха взаимно. Включително имаше един период, в който министерството имаше двама главни секретари.

Водещ: По ваше време как беше? Стигаха ли парите?

Емануил Йорданов: По мое време аз влизайки в министерството заварих определени проблеми, които бяха решени в кратки срокове. Общо в рамките на нашия мандат, не говоря само за времето, когато аз съм бил министър, а времето, в което управляваха Обединените демократични сили, заплатите бяха увеличавани многократно, не само на служителите на МВР, а и на всички държавни служители. Така че мисля, че ако тогава Обединените демократични сили имаха още един мандат, нещата можеха да придобият някакъв друг вид и да се стабилизират на значително по-добри нива.

Водещ: Как ще се развият проблемите с протеста сега на полицаите? Дали пак няма да им дадат някакви пари и въпросът да приключи?

Емануил Йорданов: Ами да, предишните протести, доколкото си спомням, доведоха до хвърляне на прах в очите и до замазване на проблемите. Но все пак, тъй като наближава празникът на министерството, използвам случая да честитя два дена по-рано на всички служители и да им кажа да бъдат оптимисти. Вярвам, че все един ден ще дойде правителство, което да бъде обърнато с лице към тях.

Цоня Събчева