Емблематичният оркестър „101 каба гайди“ откри Осмия Национален събор на овцевъдите в България

Велико Търново. Емблематичният оркестър „101 каба гайди“ откри Осмия Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до град Лясковец, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.  В духа на народните традиции, злите сили и лошото време бяха  прогонени от кукери, а след това 5-годишната Йоана Лазарова от Варна изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов.  Официално начало на проявата даде съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ Симеон Караколев. „За поредна година ние представяме този отрасъл по един нетрадиционен начин, който увлича след себе си десетки хиляди посетители, в рамките на три дена. Тази година имаме гости от 18 държави от Азия и Европа. Надявам се с всяка година това събитие да привлича повече и повече не само наши сънародници, но и хора от различни държави от цял свят“, посочи Караколев. Последваха приветствия от символичния домакин и кмет на Община Лясковец Ивелина Гецова, както и от зам.-министъра на земеделието и храните Янко Иванов, който прочете поздравителен адрес от министър Порожанов. „Днешното изложение се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Министерство на земеделието, което създава благоприятна нормативна среда за развитие в съответствие на действащото национално и европейско законодателство и осигурява възможности за подпомагане“, поясни още зам.-министъра и припомни, че овцевъдството е един от приоритетите на представяното от него ведомство. Допълни и , че през настоящата година Европейската комисия е одобрила помощ за млекопроизводителите в България, в размер на 3.5 млн. лв. Освен това са отделени и 2.5 млн. лв. за изграждане на кланнически пунктове. Целта е повишаване на доходите и жизнения стандарт на родните земеделски стопани.

В откриването се включиха още областният управител проф. Любомира Попова, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, народни представители, кандидати за евродепутати и други официални лица.

През настоящата година в Националния събор на овцевъдите участват над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи,  производители на био храни. Събитието ще продължи 12 май и е под мотото „Българските храни от български суровини“.

Луиза ТРАНЧЕВА