Емилиян Ялъмов, ОДК – Варна: Срещите на децата с успели личности са мощно средство в борбата с негативното влияние на улицата

Снимка - Емилиян Ялъмов, ОДК - Варна

Емилиян Ялъмов, журналист, връзки с обществеността и организатор в Общински детски комплекс, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Вече от една година организирате инициативата „Вдъхновяващи срещи“, в рамките на която децата от Общинския детски комплекс се срещат с известни личности. Кои имена успяхте да привлечете към каузата за тази една година?

Емилиян Ялъмов: Точно така. Този проект стартира през 2018-та година и неговата цел е да срещаме възпитаници на школите на Общински детски комплекс с успели личности от културния и обществен живот в страната и чужбина. Дългогодишната ми работа като журналист, автор на телевизионни рубрики, радиошоута и сценарист, ми позволи  да натрупам голям брой контакти с такива личности. Сега, това ми помага в организационната работа на проекта. Първата среща, която направихме бе с актьора Кръстю Лафазанов. Той успя да разговаря с възпитаниците на театралните школи и киношколата в ОДК. Любопитно е, че самият Лафазанов е бил възпитаник на Детско-юношеския театър „Златното ключе“, когато той се е ръководел от Катя Папазова. Сега всички знаем, че негов ръководител е нейната сестра Сия Папазова. Досега децата имаха срещи с режисьора Теди Москов. На срещата с актрисата и телевизионна водеща Дияна Любенова присъстваха деца от школата по гражданско образование „Европейски мост“. Срещнахме децата също с актьора Мариян Вълев по време на премиерата на неговата лента „Лошо момиче“, с която той направи режисьорски дебют. В ОДК е гостувал журналистът и телевизионен водещ Георги Тошев. Школите ни по рисуване гостуваха в ателието на известния художник Светлин Ненов. Младите журналисти от вестник „Находки“, който е също мой проект и е безплатно периодично издание на ОДК, имаха възможност да интервюират носителката на титлите Мис „Бразилия“ и Мис „Глобал“ – Барбара Виторели. Извън светската суматоха, това момиче е преподавател по литература и пише книги. Имахме също интервюта със София Инг от Хонг Конг, Тамила Хаджиева от Узбекистан. Свои въпроси, дори в телевизионен формат, успяха да зададат младите ни театрали към актрисата Койна Русева. Имахме срещи също с признатия подводен фотограф Юлиян Недев. Той демонстрира на децата от фотографските школи техниката, с която работи. Показа им много интересни кадри от различни точки на Световния океан. Мисля, че това беше също много любопитно за тях. Журналистите от Литературен и медиен клуб „Касталия“, които основно работят по вестник „Находки“, гостуваха и успяха да се запознаят с работата в различни радио и телевизионни студия, разговаряха с изявени журналисти, успяха да застанат зад камери и микрофони. За да дойде, аз я наричам за себе си  „черешката на тортата“ – срещата на децата от Народен хор и танцов ансамбъл „Българче“ с певицата Нина Николина, перкусиониста Калин Вельов и диригента Георги Милтиядов. Това се случи само преди броени дни – на 8-ми ноември. Момичетата излязоха на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център и пяха заедно с Нина Николина и Таня Първанова, която е солист на Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Изпълниха песента „Вечеряй Радо“ и обраха аплодисментите на публиката. Щастлив съм, че този проект, който правя, намира съмишленици в лицето на директора на ОДК, госпожа Монка Николова и заместничката й Григория Иванова. Те присъстват лично на повечето събития. Така че, продължаваме напред.

Фокус: Наистина отзвукът от срещите е емоционален, но как самите деца, а и родителите възприемат проекта? Има ли нужда от повече такива инициативи, срещи?

Емилиян Ялъмов: Да разговаряш с такива известни и успели хора, да можеш да се докоснеш до тях, да попиеш знания е нещо, което няма как да стане в махалата или на пушкома. Никой от тези хора не е отказал на децата снимки, автографи, селфита. Сигурен съм, че дълго, след като е преминала самата среща, усмивките на децата стоят още на лицата им. Родителите също са много доволни и благодарни, което ме прави истински щастлив. Вече водя разговори за предстоящи срещи, имам уверението, че през следващата година такава ще направим с певицата Хилда Казасян. Още няколко големи български звезди също предстои да ни гостуват, но все още искам да запазя в тайна техните имена. Важното е, че тези срещи са едно мощно средство в борбата с негативното влияние, което оказва улицата.

Фокус: Ще очакваме с интерес новите вдъхновяващи срещи, но предполагам ще има още по-голям интерес към школите на ОДК, които така или иначе са със запълнени места.

Емилиян Ялъмов: Да приемът, с всяка година, е изключително сериозен. Кандидатстват повече от 2700 деца всяка година за 30-те школи, които предлагат безплатно образование през свободното време. Мисля, че това е една страхотна инициатива, която трябва да продължи. Това е изцяло наша идея, тук на регионално ниво. Но смятам, че може да се възприеме и от други институции и да се работи в тази посока.

Диана СТОЕВА