Емилия Парашкевова, ТИЦ: Привличането на повече туристи в Свищов е основна задача на екипа на новооткрития Туристически информационен център в града

В рамките на Алековите дни в Свищов бе открит първият в града Туристически информационен център. Специален гост на събитието беше заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която заедно с кмета на Общината Генчо Генчев преряза лентата на новия център. В интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново една от служителките, които работят в структурата Емилия Парашкевова разказа за основните цели и задачи, които си поставя Общината с този център и повече за това какво могат да разгледат туристите в Свищов. Прочетете пълният текст.

 

Фокус: Преди броени дни за първи път в Свищов отвори врати Туристически информационен център. Как премина откриването, кой се включи в празника?

Емилия Парашкевова: Откриването на Туристическия информационен център бе съчетано с честването на Алековите дни в Свищов. Както всички знаем, Алеко Константинов е основоположник на организирания туризъм в България. Центърът бе открит от заместник министър по туризма Ирена Георгиева и Генчо Генчев, кмет на община Свищов. На събитието присъстваха учители и ученици от Професионална държавна търговската гимназия „Димитър Хадживасилев“, представители на Община Свищов, граждани и гости на града.

Фокус: Кои са основните цели, които си поставяте, какво ще включва дейността Ви?

Емилия Парашкевова: Екипът на ТИЦ Свищов ще работи за привличането на повече туристи, които да посетят нашия град. Акцентът на работата ни е насочен към груповите туристически посещения. За целта,  ще установим контакти с туроператори от цялата страна, които да съдействат за превръщането на Свищов в атрактивна туристическа дестинация. Паралелно с това, центърът ще изпълнява и основната си дейност – да информира туристите и гражданите за историческите и архитектурни забележителности на града и околностите, както и да ги консултира при избора им на туристическа дестинация.

Фокус: Очаквате ли повече туристи след откриването а центъра и какви ще са начините, по които ще привличате интереса им?

Емилия Парашкевова: Ние целим постепенно увеличаване на груповите посещения в града, както вече споменах. Предвиждаме разработването на дву- и тридневни туристически пакети, които да привлекат вниманието на туроператорите. Разчитаме на подкрепа от страна на хотелиерите и ресторантьорите в града и вярваме, че заедно бихме могли да допринесем за утвърждаването на Свищов като туристическа дестинация

Фокус: Нека разкажем на нашите читатели какво могат да видят те в Свищов, кои са най-атрактивните забележителности в града?

Емилия Парашкевова: На първо място, разбира се, ще посочим Къщата-музей „Алеко Константинов“, която е част от 100-те национални туристически обекта.  Къщата с днешна дата пресъздава богатия дом на българина от  19 век. Античният град „Нове“ е един от най-добрe запазените в Европа римски легионерски лагери с прилежаща болница. Експозицията в местността „Паметниците“ представлява интерес в исторически план като място, на което руските войски преминават Дунав при Свищов, в качеството му на първия освободен град в България. Часовниковата кула в центъра на града е паметник на архитектурата от 18-ти век, местността Калето, с нейния слънчев часовник и храмът „Св. Димитрий Солунски“ – 15 в. предлагат и панорамна гледка към река Дунав. Църквата Света Троица – шедьовър на Колю Фичето от 19 в. и вкопания метох „Св.Св. Петър и Павел“ от 17 в.  са интересни образци на църковната архитектура. Сградите на ПДТГ и „ПБЧ Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ освен част от Европейската възрожденска архитектура са и институции с важно значение в миналото и съвремието ни.

Луиза ТРАНЧЕВА