Емилия Христозова, Фондация „Искам бебе“: Увеличава се броят на донорите на генетичен материал в страната

Снимка: pixabay.com

Пловдив. Увеличава се броят на донорите на генетичен материал в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Емилия Христозова, координатор на Фондация „Искам бебе“ за Пловдив и региона, и координатор на Националната донорска програма за генетичен материал за Централна и Южна България. По думите й, все повече мъже и жени откликват на нуждите и искат да помогнат на двойките с репродуктивни проблеми. „Българинът не е безразличен към чуждата болка. В България семействата с репродуктивни проблеми са над 150 000 по официални данни, а по неофициални – много повече. Напоследък забелязваме тенденция хората да се интересуват от репродуктивните проблеми, с които се сблъскват много двойки. Всяко едно семейство има поне едно познато семейство, което се бори за дете“, коментира Емилия Христозова.

Тя обясни, че донори на генетичен материал могат да станат както жени, така и мъже. Процедурата при дамите трае около месец, като за успешната й реализация се провежда стимулация на яйчниците. Една жена може да стане донор до 3 пъти в живота си, в зависимост от здравословното й състояние. Условие е донорката да е на възраст от 18 до 34 години и да е раждала поне веднъж. Преди да се предприемат действия по стартиране на процедурата задължително се извършва пакет от изследвания на пациентите. Мъжете също могат да станат донори, като даряват еякулат, но до 5 пъти. При тях единственото условие да имат навършени 18 години и да имат до 5 деца – собствени, плюс родените чрез дарения от тях генетичен материал.

„Призоваваме всеки, който може да бъде донор, да се обърне към координаторите на Фондация „Искам бебе“. Бихме могли да ги насочим къде да отидат и какво да направят. Ще бъдем с тях, ще ги придружаваме. Работим с 8 клиники в България, тъй като все пак кампанията е в национален мащаб. На донорите няма да им се налага да пътуват, ще бъдат насочени към най-близката за тях клиника. Който може, нека да дари. Няма нищо по-хубаво от това да подариш надежда за дете на някое семейство“,  посочи Христозова.

Тони МИХАЙЛОВ