Емил Войнов, кандидат за член на ЦИК: Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа

София. Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа. Това каза номинираният от БСП кандидат за член на ЦИК Емил Войнов по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че от 1990 г. се занимава с технологията на изборния процес и уточни, че притежава необходимата техническа експертиза. „През тези 29 години съм бил на всички възможни позиции в изборния процес“, заяви още Войнов. Той посочи, че за машинното гласуване на предстоящите избори трябва незабавно да се възложи обществена поръчка за осигуряване на специализирани устройства за тази цел. Според него решаващи са бързите действия на ЦИК.
Всички номинирани от БСП кандидати за състав на ЦИК се обединиха около върховенството на закона и обучението на ангажираните в изборния процес.
Кандидатът Николай Николов коментира по време на представянето си, че притежава разнообразен опит в рамките на функционирането на държавната администрация. Николов заяви, че вижда работата на комисията стегнато.
Номинираната от БСП за член на ЦИК Силва Дюкенджиева изтъкна, че с опита и предизвикателствата, които стоят пред новия състав на специализирания орган с оглед предстоящите избори може да бъде полезна. „Ще спазвам активно закона и ще изпълнявам решенията на колективния орган ЦИК“, допълни Дюкенджиева.
Силвия Стойчева посочи, че участва във всички изборни кампании от 1997 г. до момента в различно качество. Тя поясни, че познава изборния процес. Според нея, ако принципът на върховенство на закона бъде съблюдаван ще доведе до гаранции за демократичност на резултатите и до това да има съгласие за едно общо единодействие на цялото гражданско общество в България съвместно с институциите.
Издигнатата от БСП Таня Цанева изтъкна, че са й по-тесни връзките с обществения съвет към ЦИК. „Аз се чувствам една от тях след толкова години дейност в сферата на НПО, които участват в изборните процеси, а не по силата на това, че съм определен член от Комисията за контакти с обществения съвет“, каза тя. Цанева се присъедини към колегите си за своята визия за подобряване на дейността на следващия специализиран орган. „Също подкрепям виждането, че по отношение на обучителното звено, въпреки направеното досега от комисията, има още много какво да се направи. Може да се създаде обучителен център към ЦИК“, допълни още Цанева.
Друга номинирана от БСП за член на ЦИК Цветанка Георгиева обясни, че е за пълна законност в работата на комисията. Тя изтъкна, че е важно и обучителното звено на ЦИК.

Деница КИТАНОВА