Емил Гущеров, председател на ОбС – Дупница: През тази година предстоят много добри новини за Дупница от гледна точка на развитието на туризма

Председателят на Общински съвет – Дупница Емил Гущеров, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Гущеров, каква беше 2018 година за Община Дупница, за Общинския съвет през вашия поглед?

Емил Гущеров: Изминалата 2018 година, според мен за Община Дупница, беше една успешна и ползотворна година, тъй като стартираха два изключително важни проекта, които ще променят коренно облика на Дупница. Това е проектът в жилищен комплекс „Бистрица”, с който най – големият квартал в Дупница коренно промени своята инфраструктура. В момента тече и другият мащабен проект – „Интегриран градски транспорт”, който дава възможност за доста улици в тежко състояние да бъдат с нова инфраструктура и това допринася за по – добрия вид на нашия град. Относно Общинския съвет мисля, че има политическо единомислие, когато става въпрос за общите цели, за хората, за общината. Мога да кажа, че имаше разбирателство, имаше и дебати по много от темите, но мисля, че конструктивният тон надделяваше.

Фокус: Има ли проблем или въпрос, който не можахте да разрешите през тази година?

Емил Гущеров: Мисля, че с колегите през 2018 година всеки един проблем с много дискусии, с много срещи и разговори, сме успели да решим. През последните няколко години темата за общинската болница беше постоянно на дневен ред, но с избирането на прокурист в началото на 2018 година, тази тема започна да работи в положителна насока, тъй като за пръв път от много години общинската болница не е на загуба, тоест успява вече да покрива и стари задължения, благодарение на доброто менажиране на госпожа Иванова.

Фокус: Като председател на Общинския съвет, вие се срещате с жители на община Дупница, за какво най – често ви търсеха те?

Емил Гущеров: Най – често жителите на община Дупница идват при мен по различни социални или здравословни проблеми, свързани с работа, но особено положително е, че много от  гражданите търсят съдействие на институциите за проблеми, които се отнасят не само за тях, а за жителите на даден квартал, забелязали някаква нередност, по най – различни, инфраструктурно, отразяват го и след това веднага с общинската администрация се стремим да го решаваме, да бъдем в полза на гражданите.

Фокус: Да разбирам, че през тази година сте работили добре с общинска администрация и с ръководството на Община Дупница?

Емил Гущеров: Разбира се, без взаимното добро сътрудничество с общинската администрация, с местния екип, не биха се случили всички тези положителни неща, които имат възможност гражданите, а и гостите на Община Дупница да ги видят, тъй като една от нашите цели е, благодарение на хубавото местоположение на Дупница, все повече да се развива и като туристическа дестинация. През 2019 година в тази насока предстоят доста добри новини за Дупница в областта на туризма.

Фокус: Какво още предстои да се случи през следващата година?

Емил Гущеров: 2019 година, от политическа гледна точка, е изключително важна. Предстоят два избора – евро избори и местни избори. Това са процеси, в които хората ще дадат своята оценка за работата на нас, политиците. А оценката, която всеки от нас очаква да получи, това е в изборния ден, когато хората преценяват дали това, което се е случило, отговаря на техните изисквания. Всеки, който работи, допуска някаква грешка, то и ние в Дупница има още какво да направим, тъй като предстоят изключително важни инфраструктурни проекти през 2019 година. Получихме чудесна коледна вест с отпуснатите 2 000 000 лева от правителството, за което искам да изкажа благодарност на господин Бойко Борисов. С това ще бъдат подобрени много улици, както в града, така и в селата. Очаквам най – вече през 2019 година от Общинския съвет по темите, които засягат основно политическото взаимодействие между различните партии в името на Дупница, да намираме разбирателство. Защото всички от нас са избрани от гражданите да решаваме проблемите. Политиката е политика, но на местно ниво трябва да бъде повече в полза на гражданите.

Венцеслав ИЛЧЕВ