Емил Гущеров, председател на Общински съвет – Дупница: С европейски, държавни и общински средства Дупница променя положително своята визия

Радио "Фокус" Кюстендил

Председателят на Общински съвет – Дупница Емил Гущеров, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Гущеров, навърши се една година от стъпването ви в длъжност като председател на Общински съвет – Дупница, какво се промени за тази една година, какво успяхте да свършите от това, което си бяхте начертали?

Емил Гущеров: По принцип винаги си поставям високи цели в живота и в политиката. Оценка за това, какво сме направили към момента  могат дават най – вече хората, гражданите на общината, а и колегите от Общински съвет за моята роля като председател. Аз мисля, че една година е малко, но и много време. В тази една година в постоянен диалог с колегите, в който кога с повече спорове, кога с повече аргументи, всеки защитава своята позиция, но решенията, които касаят основни теми от обществения живот на Дупница, за тях намираме общи позиции и решения, които са в интерес на гражданите.

Фокус: Кои бяха най – тежките въпроси за разрешаване през тази година?

Емил Гущеров: В началото почти не е имало сесия, в която да не се дискутира темата за общинската болница, тъй като проведохме няколко конкурса, на които първоначално нямаше кандидати, след това имаше кандидат, одобрен от комисията, но съответно след изслушването не получи позитивно отношение от всички общински съветници и не беше избран. Така че най – горещата тема е била темата за болницата. По други теми е имало един по – умерен диалог.

Фокус: Според вас какво е бъдещето на болницата?

Емил Гущеров: Какво ще се случи с болницата е в ръцете на управляващите общинската болница, на лекарите, които са в нея, защото те са едни прекрасни специалисти. Но трябва заедно с усилията ни като Общински съвет да се намери решение на проблемите.  Миналата година имаше прието решение, с което беше подпомогната болницата със заем от 500 000 лева, в който общината участва с имоти. Всичко, което трябва като помощ, съдействие от Общинския съвет, се случва. Важното е да осъзнаем, че болницата не е нито на една партия, нито на един човек, тя е на всички граждани на Дупница и всеки от нас трябва да бъде воден от нещо в своите действия.

Фокус: Какво е виждането ви, променя ли се градът през тази година, реализират се много проекти ?

Емил Гущеров: Към момента Дупница е една огромна строителна площадка, а предстои да стартира в скоро време и един също голям проект за интегрирания градски транспорт, но там има обжалвания. Вярвам, че като стартира този проект, и със средствата отделени от бюджета на общината за инфраструктурата, догодина Дупница ще има още по – добра визия с тези проекти, които ще бъдат завършени. На предпоследната сесия имаше изключително важни решения, които взехме по трансгранично сътрудничество. Реновирането и възстановяването на часовниковата кула и пространството около нея, която е една от емблемите на града.

Фокус: Вслушвате ли се в това което казват като идеи и ръководството на общината,  и вашите колеги в Общинския съвет, за да може общината да върви напред?

Емил Гущеров: Понякога получавам критики от по – близки колеги, политици и приятели, че съм прекалено диалогичен, но аз имам една максима в живота, че за мен най – лошият мир е по – добър от една война. Образно го казвам като бивш военен, но за мен е важно да има диалог с абсолютно всички политически групи, защото интересите на гражданите на Дупница са най – важни във взимането на наши решения. Искам да напомня, че има още неща, които не сме свършили и усилията трябва да бъдат насочени в тази посока. Лично за себе си провеждам ежеседмично, когато имам възможност срещи с посланици, хора от бизнеса, които имат интерес по някакъв начин да ги поканя в Дупница. Скоро имах една среща с госпожа Китанова – заместник – кметът по икономическите въпроси, тъй като господин Чимев беше ангажиран с други неотложни дела, с председателя на IT сектора в България  с цел да ги поканим, разменихме мнения, документи. Идеята е максимално да улесним достъпа на бизнеса в Дупница. Географското разположение ни дава доста предимства в тази посока, близостта ни със столицата.

Фокус: Прави впечатление, че през тази година организирате много срещи и то по различни, но наболели теми, това ли е успешната формула?

Емил Гущеров: Всеки спор, всеки проблем може да се реши като се чуе експертното мнение на всички хора, заинтересовани от съответния казус, за да може да се намери най – доброто решение. Защото понякога, ако не оцениш опита и знанията, които има даден човек, ще допуснеш грешка, тъй като не всеки разбира и от право, и от административни, и от здравеопазване, и от образование. Затова аз мисля, че с такива срещи от по – широк формат, винаги може да се вземе по – доброто решение.

Венцеслав ИЛЧЕВ