Емил Кабаиванов: Време е да говорим за нова национална доктрина, която да обедини желанието за развитието на България

Кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов в интервю за предаването „Метроном“, на Радио “Фокус“

 

 

Водещ: В предаването „Метроном“ продължаваме темата, свързана със 180-та годишнина от рождението на Апостола, която отбелязваме тази година. Как Община Карлово ще отбележи кулминацията на честванията на самия рожден ден на Левски – 18 юли. Нашите редовни слушатели добре знаят, че инициативите, посветени на 180-та годишнина от рождението на Апостола вървят много отдавна. Община Карлово е основен инициатор на всички тези прояви. Но какво ще се случи на 18 юли в Карлово, господин Кабаиванов?

Емил Кабаиванов: Разбира се, като обаче искам да кажа още в началото, че нашата цел е, и мисля че донякъде я постигнахме, да не казвам изцяло, годината да бъде посветена на Левски. И събитията за отбелязване на 180-годишнината да бъдат разположени във времето през цялата година, а в пространството по възможност в цяла България. И разбира се да ангажираме и българите, които живеят в момента извън границите на България. На 18-ти е кулминацията, но преди 18-ти ние имахме няколко важни събития – Национален събор „В. Левски“, имахме Събор на средните училища, носещи името на Васил Левски. На 21-ви имаме Национален събор на фенклуба на „Левски“ и т.н. Това са все събития, които ангажират хиляди българи. На 18-ти е строгият протокол, който включва от сутринта служба в църквата „Св. Николай Чудотворец“, след това полагане цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. След което, имаме програма в Националния музей „В. Левски“ в Карлово. Следобед посрещам президента на републиката, изнасяме знамето на Революционния комитет и от 21 часа започва митинг-заря на пл. „В. Левски“, който ще бъде предаван и по Националната телевизия пряко.

Водещ: Казахте, че всъщност идеята е всички събития, посветени на годишнината да не бъдат съсредоточени само в рамките на ден или месец. Каква е голямата цел на всички инициативи, които организирате през тази година? Успявате ли с всички тях да събудите българския дух, родолюбието, патриотизма?

Емил Кабаиванов: Да, голямата цел е след тези събития, които организираме в памет на Апостола, всеки един от нас да бъде повече българин, да не забравя това, което Левски ни завеща като духовно наследство и като пример и така да гарантираме една по-добра съдба за нашата родина. Защото България не е само институции. България най-вече е българският народ, българската нация. И нейните чувства на родолюбие и патриотизъм, и възможността, устойчивостта ни спрямо предизвикателствата на времето.

Водещ: Може ли Левски да бъде обединителната фигура за българския народ?

Емил Кабаиванов: Той е обединителната фигура. След Освобождението минава един кратък исторически отрязък от време, в което все още се намесват пластовете на следосвобожденската епоха, прави се анализ и се оценяват стойността на това кой какво е направил за Освобождението на България и тогава Левски излиза с цялото му величие, с тези качества, които са пример за подражание и които обединяват нацията. Така че от тези години, мога да кажа, той и до ден днешен, а надявам се и за векове наред и напред, ще бъде нашият обединител, кумир и изразител на най-съкровените чувства на българина.

Водещ: Кой от заветите на Левски, господин Кабаиванов, днес ни е най-необходим?

Емил Кабаиванов: Тези дни издадохме с помощта, разбира се, и на господин Красимир Узунов, родолюбец, приятел на Карлово, една малка книжка, нещо като тефтерче, в което са отразени най-важните дати от живота на Левски. Тези събития, които го правят Левски, какъвто сега го познаваме, а и голяма част от духовното му наследство. Аз бих припомнил няколко негови мисли. Едната е звучи така: „За да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите общи, задружни усилия, братя“. Аз тук искам да обърна внимание не толкова на стремежа да бъдем равни с другите европейски народи. Той е ясен, очевиден и не подлежи на дебати, на съмнения, защото България е една от трите най-стари държави на европейския континент.  Държава единствена, която не е променяла името си, говорим за българската държава на тези земи, които сега населяваме. Този стремеж не подлежи на съмнение. Но забележете по-нататък „зависи от нашите“, а не от някой друг, „нашите задружни усилия, братя“. Това е най-важното – да сме наясно, че ако ние сме задружни в постигането на нашите цели, които сме си поставили, т.е. след малко ще кажа, че днес е вече време да говорим за нова национална доктрина, която трябва да бъде приета в следващите години с един огромен консенсус, която да осигури и да обедини желанието на българите за развитието на България в следващите години, та това да бъдем заедно, да сме единни и да направим необходимите усилия. Ето това е казал Левски. Той е бил наясно, че много лесно тогава са се палили нашите национални революционери – ще освободим България с чети, ще развеем знамената и т.н., но всичко иска усилия, иска много работа, иска една цел и много задружност, единност. Още една мисъл на Левски, той казва: „Искам да видя Отечеството си свободно, пък ако ще след това да ме турите патки да паса“. Т.е. той извежда като висш идеал свободата.

Водещ: Свободни ли сме днес?

Емил Кабаиванов: Това е въпрос, на който мога да кажа аз моето мнение, а то е, че за свободата трябва да се воюва ежедневно, защото свободата е не само възможността да живееш в държава, национална държава, каквато ние имаме след освобождението, възстановена. Но и свободата да имаш мнение. Свободата да го изразяваш. И свободата да отстояваш своите позиции. Така че за свободата всеки човек трябва да работи и да воюва ежедневно, докато е жив.

Водещ: Казахте, че имаме нужда от нова национална доктрина. Какво трябва да включва тя? Около какво трябва да се обединим?

Емил Кабаиванов: Няма да бъде реално, ако днес аз само дам някаква рецепта какво трябва да съдържа доктрината. Ще дам само следните исторически примери. Преди освобождението нашата Национална доктрина е да се освободим от 5-вековното турско робство и да имаме държава. След освобождението, националната доктрина включва в себе си стремежът да освободим и обединим земите, където живеят българи. Сега, в началото на 21-ви век, казах че имаме нужда от нова национална доктрина, която да включва въпроси и за нашата сигурност и съхраняването ни като държава и като нация; за вътрешната сигурност в държавата – трябва да включва демографския въпрос, трябва да включва такива национални ценности като образованието, състоянието на българската армия, българската икономика, екология и т.н. Затова казвам, че изработването й не може да бъде еднократен акт от един човек. То трябва да бъде, в изработването на доктрината да бъдат използвани капацитета на най-светлите умове на нацията. Тя да бъде осъдена и приета от българския парламент. Този цикъл може да продължи няколко години и е редно да продължи няколко години. Но приемането на национална доктрина сега ще ни даде едно спокойствие и увереност за развитието ни в следващите поне 50 г. Разбира се тя е динамична и ще се променя спрямо предизвикателствата на времето.

Водещ: Готов ли сте, господин кмете, да инициирате такова обсъждане на нова национална доктрина?

Емил Кабаиванов: Вече съм разговарял с политици на различно ниво и с мои колеги. Ще повдигна тази тема и при посещението на президента Радев на 18-ти. Разговарял съм и с парламентаристи. Мисля че е дошло времето, да не казвам, че сме позакъснели, защото всички държави около нас имат такава национална доктрина и я преследват. Но по-добре малко закъснели, отколкото фатално закъснели. Така че ето времето ни изправя пред нови предизвикателства. И тук ще кажа, че да говорим за Левски днес е не само патетика, но Левски преди всичко е ежедневен труд. Ето ние трябва сега, от нас се изисква сега този ежедневен труд, усилие и напрежение, за да гарантираме развитието на нашата държава.

Водещ: И по този начин на практика да покажем, че зачитаме заветите на Левски.

Емил Кабаиванов: Точно така.

Водещ: Символично е една такава инициатива да тръгне именно от Карлово в годината, в която отбелязваме и 180 г. от рождението на Апостола.

Емил Кабаиванов: Каня всички родолюбци на 18-ти за заповядат в Карлово. И не само на 18-ти, а във всяка възможност, която имат да посетят града, за да усетят тази запазена възрожденска атмосфера и да се заредят с емоционалния заряд и заветите на Левски, които са живи.

Росица АНГЕЛОВА