Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Българската държава и нация не са даденост, за тях трябва да работим всички ежедневно

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: На Шипка вече започнаха честванията по повод 141-а годишнина от Освобождението на България от турско робство. Великотърновският митрополит там отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също е сред официалните гости и в словото си там подчерта, че саможертвата на всички, които са дали живота си за свободата на България, ще помнят поколения българи и ще се възпитават децата си в нея. Честит празник казваме сега на кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Здравейте.

Емил Кабаиванов: Здравейте и честит празник на вас и на слушателите на Радио „Фокус“, на всички българи.

Водещ: Г-н Кабаиванов, как Карлово днес отбелязва националния празник на България?

Емил Кабаиванов: Тържествено. Изпълни се площад „20 юли“ в Карлово с хора – с деца, възрастни, някои носеха национални флагове. Имаше много хубави емоции, така както карловци винаги посрещат дните на национална памет като 3 март, които са отправни точки в развитието на българската държава и на българската нация.

Водещ: Как днес трябва да разчитаме посланията на датата 3 март 1878 г.? Какви са историческите уроци от този ден?

Емил Кабаиванов:  Идеалът за Санстефанска България, идеалът за обединена България. България, в която живеят всички българи, в земите Мизия, Тракия, Македония. Идеал, за който през Възраждането са се борили десетки умове на България. Само ще кажа и ще спомена имената на Раковски, на Каравелов, на Левски, на Ботев. Идеал, който е подсилен от успеха на битката за църковна самостоятелност. Идеал, който се олицетворява от териториите, които са под духовната опека на Българската екзархия. Но също така на нас трябва да ни е ясно 141 години след 3 март 1878 г., че постигането на този идеал през годините пряко е зависело от волята на великите сили, които не са позволили на Балканите да се създаде голяма и силна държава. Защото Санстефанска България е на територия от около 170 хиляди квадратни километра с 5 милиона население. По онова време държава с 5 милиона население е била средноголяма европейска държава. Те не са позволили, защото са знаели, че такава голяма държава няма да позволи те да разиграват своите игри на Балканите и през сфери на влияние да извличат политически и икономически интереси. Затова трябва да сме наясно, че българската държава и българската нация не са даденост. За тях трябва да се работи, всеки един от нас, всеки ден от своя живот трябва да посвещава и на укрепване, и на стабилизиране на българската държава, на българските държавни институции и на българската нация.

Водещ: Често  в дати като днешната си спомняме за посланията на революционерите Левски, Ботев, Раковски, Каравелов, както и вие споменахте. Доколко обаче тези послания на националноосвободителното движение са актуални и днес и драстично ли е разминаването между идеалите тогава и идеалите днес?

Емил Кабаиванов: Идеалите на нашите предци, които се бореха, за да я има Санстефанска България и изобщо да я има България на политическата карта на  Европа, бяха идеалите, олицетворени в думите на Апостола за чиста и свята демократска република, за висшия идеал за свободата и както той казваше: свобода и всекиму своето. Тоест българският народ иска своя държава, на територията, на която живее компактно българско население, и ние не искаме от съседните народи територия, искаме това, което принадлежи на българската нация. Защото актът на българската нация, на нейното създаване и съзряване започва от средните векове, та до Българската екзархия и след Освобождението. Но идеалите на нашите революционери за единна България, за силна България са актуални, разбира се, и днес. Може би в известна степен модифицирани, но да не се заблуждаваме, че в глобалния свят това, че сме част от европейското семейство и от Северноатлантическия алианс, е достатъчна гаранция за бъдещото на България и на българската нация. Не е достатъчно. Затова казвам, че трябва ежедневно да влагаме сили, кой с каквото може, там, където е полезен, за да съхраняваме българската нация и да съхраняваме българската държавност.

Водещ: Повече родолюбие или повече обединение ни е необходимо днес на нас като българи?

Емил Кабаиванов: И двете неща заедно. Плюс повече отдаденост и работа за отечеството.

Водещ: Какво днес бихте искали да пожелаете на жителите на Община Карлово, пък и на всички българи по света, г-н Кабаиванов?

Емил Кабаиванов: Да бъдем заедно, единни в борбата за съхраняването на българската държава и българската нация. Защото това е нашата длъжност пред нашите деца и в поколенията, които ще дойдат след нас. Да им оставим силна държава и силна и жизнеспособна българска нация.

Водещ: Длъжници ли сме все пак на паметта за героите на България?

Емил Кабаиванов:  Разбира се,  че сме длъжници и се опитваме в дни като днешния, дни на памет, на гордост да ги споменаваме винаги, да говорим за тяхното дело и да се преклоним пред тяхната саможертва, те го заслужават.

Росица АНГЕЛОВА