Емил Кабаиванов, СДС: Искреното партньорство, без задкулисни договорки, успява- за разлика от такова под условие

 

Зам.-председателят на СДС Емил Кабаиванов в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Кабаиванов, очакваме кандидатите на СДС за съвместно явяване с ГЕРБ на евроизборите. Факт е обаче, че ГЕРБ традиционно се явява на такъв вот самостоятелно. Индикация за какво беше това решение?

Емил Кабаиванов: Първо в началото искам да припомня няколко факта, свързани с това как стигнахме до споразумението за съвместно явяване. Председателят на СДС получи мандат за преговори във формата Европейска народна партия (ЕНП) на Национален съвет на 15 март. Казвам това, защото имаше спекулации, че отишъл на преговори без мандат. Категорично той отиде с мандат да разговаря и да информира Националния съвет докъде са стигнали разговорите. На 23 март на последния Национален съвет г-н Христов получи мандат за финализира разговорите с ГЕРБ и да подпише политическо споразумение за общо явяване. Това са неща, които държа да ви ги кажа в началото, за да няма никакви спекулации и приказки от рода на: „Председателят отишъл да си разговаря. Кой му дал мандат?“ и така нататък. Защо ГЕРБ като най-голямата дясна партия, член на ЕНП, има желание да се яви заедно със СДС- този въпрос ще го зададете на ГЕРБ. Ние отиваме на това общо явяване със съзнанието, че търсим най-много гласове на европейската десница в Европарламента (ЕП), защото бъдещето на Европейския съюз (ЕС) не ни е безразлично. Даже напротив. За всички е ясно, че България без стабилен ЕС, без финансиране от кохезионните фондове на ЕС, без да го кажа простичко – европейски проекти – нито българската икономика, нито България като цяло ще могат да се движат с ускорени темпове за увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) и оттам на доходите на хората. Това е нашето желание. Затова сме заедно. Имаме и наши си различия, разбира се. Те са ясни.

Водещ: По кои основни линии са тези различия?

Емил Кабаиванов: Ние ги казваме постоянно. Не сме ги спестявали. Различията ни са в областта на енергийната политика. Различията са в областта на някои постановки на Избирателния кодекс. Когато беше дискутиран въпросът за преференцията, ние категорично се изказахме за запазване на преференцията. Имаме и други различия. В момента нямам списък пред мен, за да ви кажа кои са точно, но бъдете сигурна в едно – че когато ние имаме различно мнение от това на ГЕРБ, ние го изразяваме като партньори в тази обща листа и, убеден съм, в следващия ЕП. Ние пък ще защитаваме позициите на България от позициите на българската европейска десница.

Водещ: Ще успеете ли обаче да съумеете да изчистите тези различия във времето до изборите така, че в крайна сметка десният вот да бъде спечелен?

Емил Кабаиванов: Вижте, това не са различия, които ни пречат да се явим. Напротив. Ние сме заедно, защото сме едно политическо семейство, защото защитаваме много общи принципи и виждания за развитието на България в Европа и за развитието на Европа  като ЕС.

Водещ: Щеше ли Съюзът да има толкова силни шансове за участие в следващия ЕП, ако го нямаше съвместното явяване с ГЕРБ?

Емил Кабаиванов: СДС е знакова партия. Ние сме българската десница, която започна Прехода и направи важните реформи. Имаме основен принос за това, че днес България е член на европейското семейство. Така че нашето място е в ЕП и в българския политически живот.

Водещ: СДС като най-стара, ГЕРБ като най-голяма членка – означава ли това една наистина печеливша комбинация?

Емил Кабаиванов: Убеден съм – да. Но тази печеливша комбинация е печеливша, защото ние направихме всичко пред очите на хората: честно, прозрачно, открито, без преговори зад кулисите, както често се случва в българския политически живот. Всичко беше пред очите на българските граждани и българските избиратели.

Водещ: Веднага след обявяването на информацията за съвместно явяване, знаете – чуха се разнопосочни мнения. Някои от тях бяха категорично против това. Плаши ли тази заявка за европейските избори останалите формации?

Емил Кабаиванов: Дали ги плаши нека те да отговорят. При всички случаи виждам реакции, които са породени от наши доскорошни партньори от десницата, че от страх, че те няма да могат да направят добър резултат, няма да имат евродепутат, а пък ние ще имаме. И оттам започват, може би това е ключовият въпрос, но ние не разсъждаваме така. Ние сме намерили нашия път за евроизборите. Ще работим искрено. СДС ще даде всичко от себе си, за да може българската десница да има най-много народни представители в ЕП.

Водещ: Чухме веднага изказванията от „Демократична България“. Обявиха, че партньорство със СДС вече се обезсмисля на фона на съвместното явяване с ГЕРБ. Какви бяха мотивите? Основателни ли бяха те за вас?

Емил Кабаиванов: Ако колегите от „Демократична България“ искаха да имаме каквато и да е коалиция, първо това трябваше да стане няколко месеца преди нашия днешен разговор. Освен това ние поискахме няколко много логични и справедливи неща: СДС да бъде равностоен партньор, името на СДС да присъства в абревиатурата на коалицията и кандидатът, който ние ще излъчим, да бъде на едно от първите три места, защото ние като политическо присъствие, измерено в последни социологии, сме съвсем съизмерими. Освен това имаме самочувствието, че сме партията, която е направила най-много, за да бъдем членове на ЕС днес. Но не получихме такива гаранции и разговорите бяха проточени във времето, като Националният съвет на 15 март даде правомощия на председателя да продължи разговора във формат ЕНП- освен с „Демократична България“ и с ГЕРБ. И оттам-нататък нещата вие ги знаете.

Водещ: Тези разговори доказаха ли за пореден път принципната категоричност на СДС, че ултиматуми в политиката няма да бъдат допускани?

Емил Кабаиванов: Тези разговори доказаха, че когато едно партньорство е искрено, то може да успее. Когато партньорството е под условия или направено така, че да се поставя в последния момент пред ситуацията или се съгласяваш, или няма накъде. Партньорството не се получава. Това е случаят на СДС и „Демократична България“. По отношение на ГЕРБ разговорите стават пред очите на всички. Споразумението ще бъде подписано, надявам се, тази седмица пред очите на всички. Така че нямаме никакви притеснения. Просто трябва да работим добре, за да се представим добре на тези избори.

Водещ: Какви са шансовете това съвместно явяване да прерасне в по-силна ангажираност? Може би за изборите наесен.

Емил Кабаиванов: Времето ще покаже. Нека да се представим добре на евроизборите и след това ще си продължим разговорите, но сега това е заявка, възможност. Дали тя ще стане реалност, ще покажат идващите месеци.

Водещ: Традиционно, като че ли преди важни избори страната ни винаги е ангажирана със съвсем различни по естество скандали и нападки. Ще се отразят ли сегашните такива на готовността на политическите парти на изборите, разбира се и  на електората да гласува в крайна сметка?

Емил Кабаиванов: Както се казва – нищо ново. Преди избори винаги се вадят някакви компромати. Дали това ще се отрази, не мога да кажа. Според мен целта на тези, които ги изваждат в публичното пространство, е първо да накарат хората да не отидат до урните. И второ – да гласуват по-малко за хората, срещу които представители на политическите сили, са вадени тези компромати. Дали тази компроматна война ще успее, зависи от това как политическите партии, в случая най-голямата дясна партия ГЕРБ, ще отиграе политически този проблем. Ще видим в четвъртък, всички знаем, че те си провеждат заседания в тяхната изпълнителна комисия, какви решения ще вземат. Ще видим какъв ще бъде резултатът.

Водещ: Покрай цялото това напрежение в политиката, ангажирането на обществото с различни скандали, се забрави всъщност важният въпрос за бъдещето на Европа, на България като страна-членка на Общността. Накъде трябва да бъде насочен погледът?

Емил Кабаиванов: Целта на компроматните войни не е да има дебат по основни въпроси, а той да бъде заменен със замеряне с такива нечисти компроматни истории. Това е смисълът. Затова и в момента за Европа, за България в Европа се губи, няма го. Той е заместен от компроматна война. СДС е бил винаги и продължава да подкрепя тезата, че България категорично е за запазване на силен ЕС, ЕС, който да може със своите финансови възможности да изравнява постепенно условията за живот и стандарта на живот на всички европейски граждани. Да няма Европа на две скорости и големите европейски демокрации, давам пример с Федерална република Германия и Франция, когато и каквито решения да вземат, да се съобразяват с мненията на по-малките си партньори, такива като например България, като Румъния, като Словакия например – по-малки държави. Това е смисълът на функционирането на ЕС, когато той наистина е едно искрено партньорство. И затова ние трябва да направим всичко възможно  като част от европейската десница да запазим ЕС силен и политически, и финансово и да го направим още по-силен, защото с очертаващите се глобални политически сили като САЩ, Русия, Китай и други ЕС трябва да стане още по-силен и единен в отстояване на своите позиции, включително и на световната политическа сцена.

Водещ: Тежи ли към днешна дата гласът на България в Европа?

Емил Кабаиванов: Оценката не мога да я дам аз. Тя ще стане ясна, ще видим и какво ще се случи с Пакета „Мобилност“, за да разберем колко тежи нашата дума. Но напоследък това, което забелязвам, е, че позициите на България се вземат предвид, когато ЕП, Европейската комисия приемат важни решения. Трябва да работим и в бъдеще, близко и средносрочно, България да стане още по-уважаван и авторитетен член на европейското семейство.

Водещ: Можем ли да бъдем оптимисти, че на този предстоящ вот евроскептиците ще бъдат победени?

Емил Кабаиванов: Ще работим за това европейската десница, ЕНП да има най-голяма група в ЕП, да бъде победител на тези избори и да не даде възможност на евроскептиците и популистките да разклатят ЕС, защото това ще донесе много проблеми и за България.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА