Емил Кало, АБВ: Проектът за велоалеите в София погълна много пари – колко от тях се ползват за велосипеди и колко за пешеходни алеи

Проектът за велоалеите в София погълна много пари – колко от тях се ползват за велосипеди и колко за пешеходни алеи. Това каза на пресконференция председателят на АБВ – София Емил Кало, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За нас основният кръг проблеми се въртят по територията на Столична община. За съжаление, имаме само един общински съветник. Нашите възможности за въздействие са лимитирани. Имаме други инструменти – на гражданското общество. Те са реални инструменти за действие и ние ги прилагаме. Много разчитаме на това клише, наречено „средство за масова комуникация“, което е окупирано от две партии. Това е, което излиза пред лицата на зрителите, като че ли никой друг не се грижи за България и никой не го интересува за София, освен тези две партии. Софиянци страшно много се дразнят от проекта с велоалеите“, коментира Кало.
По думите му проектът е погълнал огромно количество пари. „Някой погледнал ли е колко от велоалетите се ползват от велосипеди и колко са превърнати в пешеходни алеи? Някой направил ли е елементарното изследване. Рязкото увеличаване на алеите увеличило ли се е върху броя закупени велосипеди? Или просто това е един механизъм за „усвояване“ на средства? Да не говорим за всички други негативи по отношение на движението в града, които предизвикаха тези велоалеи“, добави той и уточни, че ако не го срещне в медиите в близко време, ще си направи труда да види кривата на нарастване на закупуването на велосипеди.
Към проблема с градската среда бих отнесъл и минералните води на София. Няма столица в Европа, която да има 40 различни минерални извора. Няма такава столица, в която този проблем да е толкова занемарен и затлачен“, посочи Кало.
Той добави, че вниманието му се насочва към все по-западащите читалища в София. „Те почти окончателно са загубили своята функция на културни средища – мизерно съществуване в рамките на слабо ползвани библиотеки. Това е картината на софийските читалища“, каза още Емил Кало.