Емил Миланов, ФК „Миньор“ – Чикаго: На срещата между отборите на „Миньор“ гарантираме шоу, за което дълго ще се говори

Перничанинът Емил Миланов, старши треньор на ФК „Миньор“ – Чикаго, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Следващата ни среща е с Емил Миланов, който от години не живее в Перник, но сега има повод да се върне в този град. Какъв е той, г-н Миланов?

Емил Миланов: Конкретният повод е 100-годишнината на „Миньор“- Перник. Предстои исторически мач, който никога не е правен, между български отбор и отбор, който се състезава в чужбина. Това е най-добрият български отбор, който е извън пределите на България и за мен е удоволствие този мач да се състои и да направя едно шоу за всички граждани, за всички фенове. Феновете и гражданите на Перник заслужават този двубой.

Водещ: Разкажете ни повече за отбора, който е извън пределите на България, но е български. Как се казва, къде е ситуиран, кои са неговите играчи?

Емил Миланов: „Миньор“- Чикаго е създаден от нашия съгражданин – перничанин, Николай Василев в Чикаго. Интересно е, че отборът се казва „Миньор“. С годините се прояви голям интерес и отидохме нагоре, в момента сме на трето ниво в американския футбол, т.е. „В“ група на американския футбол.

Водещ: Само българи ли играят в този отбор?

Емил Миланов:  Само българи. Имаме двама чужденци, единият е македонец – от Северна Македония, както се казва сега. Другият е американец. Всички други са българи от най-различни краища на страната. Перничани са четирима души.

Водещ: И всички тези хора са събрани под името „Миньор“?

Емил Миланов: Всички са събрани под името „Миньор“- Чикаго. Играем в трето ниво на американския футбол, полупрофесионален отбор. Мисля, че добре се движим. От 9 години играем, догодина ще честваме 10-годишнина на отбора. Имахме такава мечта да се направи мач между „Миньор“- Перник и „Миньор“- Чикаго. За 100-годишнината се радвам, че може да играем, да направим едно шоу, перничани да знаят, че някъде в Америка също има такъв отбор, който също е посланик на Перник и България.

Водещ: Колко пъти седмично, г-н Миланов, успявате да отделите време в Америка и да тренирате, да играете за любимия си отбор?

Емил Миланов:  Тренираме два пъти в седмицата. Момчетата тренират и индивидуално, защото както знаете, учат, работят. Някои не могат да дойдат на всички тренировки, но тренират самостоятелно.  За мен и за Ники Василев/създателят на отбора б.р./  цялата седмица е свързана с отбора и с организация на мачове.

Водещ: Участието в този отбор давали ви усещането, че България е по-близо, макар и на хиляди километри?

Емил Миланов: Това беше идеята при създаването на „Миньор“. Ние като сме отишли в Америка, носим нещо българско в себе си. И на създателя Ники Василев, и на мен също като първи капитан, сега вече осем години старши треньор на отбора, целта ни бе да донесем нещо от България. Заради това се направи и този отбор „Миньор“. Ние сме перничани – обичаме си града, обичаме си отбора. Искаме да сме свързани с тази страна. Покрай интереса към отбора хората научават много повече за Перник. Отборът също много помогна за осъществяването на побратимяването на Перник с предградието на Чикаго –  Елк гроув. Ние бяхме връзката и в един момент ние не сме само футболен клуб, а се опитваме и обществени неща да организираме.

Водещ: Вие в този район ли живеете?

Емил Миланов: Да, в него сме, в Чикаго. То е района на Чикаго. Там живеем. Миналата година се подписа протокол за сътрудничество. Заместник-кметът на Елк Гроув и шефа на полицията идваха за Сурва. Останаха много очаровани от това нещо. И искаха да се продължат тези връзки. През септември пак ще дойде една делегация от Елк Гроув, която пак ще посети Перник точно за задълбочаване на спорните, културните, икономическите връзки, което нас ни радва. „Миньор“ – Чикаго е патрон на тези връзки и се радваме, че те се развиват. Американците са доста впечатлени от Перник, от забележителностите, от хората. Искат сътрудничеството да продължи. Много важно е, че това е първият български град – Перник, който се побратимява с американски град. Дори вече го има като документ, като обмен на делегации. Дори от други градове ми се обаждат постоянно, за да искат съвети как и те могат да го направят. Все пак сме първи.

Водещ: Предполагам, че организацията по идването на „Миньор“- Чикаго в Перник за 100-годишнината на футболния клуб не е била никак лесна?

Емил Миланов: Страшно много усилия – всичко е свързано с пари, с време. В Америка времето е много ценно и беше трудно да се осъществи, но се радвам, че момчетата с голямо удоволствие идват. Радвам се, защото всичките тези усилия са къртовска работа – пътувания, преспивания и въобще много организация. Но когато се получи човек е удовлетворен, че това се прави. Отборът пристига в четвъртък на обяд, ще е тук три дни. Аз съм доволен, че тази мечта, която съм имал се осъществява.

Водещ: Самата футболна среща между „Миньор“ – Перник и „Миньор“ – Чикаго кога ще бъде?

Емил Миланов: Каня всички фенове на Миньор и всички граждани на Перник да заповядат в събота в 18:00 на Стадиона на мира в Перник. Гарантираме шоу, има доста изненади, които не искам да ги казвам, но това е грандиозно шоу. Мисля, че ще се говори дълго време и много хора ще бъдат очаровани. Затова призовавам всички фенове, всички граждани на Перник, всички хора, които имат интерес да дойдат и да посетят събитието, ще е много хубаво. Ние имаме големи фенове, които идват от Чикаго, идват фенове от страната. Това не е само за Перник, въобще за цялата България е, ще е едно голямо шоу, което ме радва.

Водещ: Предполагам, че ще има и официални гости на футболната среща?

Емил Миланов: Да, знам програмата, но трябва да се обърнете към кметски екип, към ръководството на Миньор. От БФС са поканили доста официални лица, ще има награди за деятели, за ветерани.

Водещ: Опасявате ли се, че публиката ще бъде раздвоена – кой от двата отбора Миньор да подкрепя?

Емил Миланов: Публиката на Миньор ще подкрепя Миньор. Да не се забравя, че мотото на тази среща е „Един отбор, една любов, една страст на два континента“. Така или иначе публиката ще подкрепя Миньор.

Водещ: Все едно какъв ще бъде резултатът?

Емил Миланов: Да, важното е шоуто, шоуто е цялата работа, кой ще победи това не е толкова важно. Важното е, че за първи път два български отбора, от два континента ще играят. Фенове, всички граждани на Перник да заповядат. Това е един празник за града, едно хубаво честване, не всеки може да се похвали със 100- годишна история. Перник я има, има феновете, има отборите.  Да дойдат да се насладят и  им обещаваме изненади и мисля, че ще останат доволни.

Водещ: Шоу, за което дълго ще се говори и ще бъде неповторимо преживяване.

Емил Миланов: Да, може и така да се обобщи – едно шоу, което ще остане завинаги и хората ще са много доволни от него.

Водещ: Освен любовта към футболен клуб Миньор, какво друго от България занесохте в Америка?

Емил Миланов: Всеки един от нас отива с една частица от България. Занесохме нашите културни традиции. Имаме доста неща, които можем да покажем, най вече културен, спортен, търговски  обмен.

Водещ: Продължавате ли да поддържате българските традиции и обичаи и на американска земя?

Емил Миланов: Да, в Чикаго общността е доста голяма, имаме три български църкви, 8 отбора български, имаме танцови състави, вестници, магазини. Въобще в Чикаго има 350 хиляди българи, няма как българското да не се пренесе.

Водещ: Кой е българският празник, който в най-голяма степен почитате?

Емил Миланов: Великден, Рождество Христово, Цветница, Гергьовден, всички тези български празници се празнуват. Както казах има църкви ходим, празнува се. Всички български празници се празнуват.

Водещ: Липсва ли ви Сурва?

Емил Миланов: Определено липсва Сурва, затова и пренесохме този обичай и в Чикаго. От тази година имаше изложба за Сурва. На 3 март имаше кукери. Поканени сме през септември от побратимения град – Елк Гроув, да представим на  техния фестивал кукери. Този фестивал е изнесен и в Чикаго.

Росица АНГЕЛОВА