Емил Нешев, ПСС: За справяне с лавината опасност е задължително носенето на лавинен уред – сонда и лопата при преходи в планината

Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК) в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Нешев, какво трябва да знаят хората, когато посещават планината предвид внезапните превалявания от сняг, ветровете и цялата опасност, която крие тя?

Емил Нешев:  Преди тръгване на поход в планината, туристите трябва да се информират за метеорологичните условия. Също така е от изключителна важност планинарите да са наясно с прогнозата за времето както в деня, в който тръгват на излет, така и в предходните няколко дни. Те задължително трябва да се информират и какво е времето в планината, тъй като вятърът, посоката и силата му оказват влияние върху образуването на снежни навявания, които крият огромни рискове. Планинарите трябва да се запознаят и с количеството на снега, както и дали ще има превалявания докато се катерят като е важно да знаят и какви ще са температурите на въздуха. Изключително е важно е да бъдат психически подготвени и за попадане в мъгла.

Фокус: Когато се вземат всички необходими мерки с информираността, възможно ли е пак да попаднат в непредвидима ситуация?

Емил Нешев: При походи в планината е необходимо изготвянето на предварителен план за попадане в непредвидима ситуация, защото е много висок процентът за попадане в подобен вид ситуация, особено през зимните месеци. Човек трябва да може да си дава сметка за ситуацията. Освен това е много важно да може правилно да прецени – къде и кога може да продължи ако вече е на поход, и къде трябва да спре и да се върне. Във всичките тези случаи е много важна психическата подготовка на човек, готовността му, както и реалната преценка за обстановката в планината. Най-важното нещо при планинарите е да имат правилни преценки за това, което се случва в момента в планината като е необходимо да се подхожда и отговорно към това, което се прави по време на планински излет.

Фокус: Какво е задължително да носят планинарите със себе си?

Емил Нешев: Планинарят трябва да има добра екипировка, която да е съобразена с атмосферните условия и достатъчно добре зареден мобилен телефон. За всички е ясно, че човек няма как човек да се натовари с всичката техника, апаратура и екипировка. Планинарят е желателно да има и мобилно приложение за лесно локализиране на местоположението си и е задължителна резервна батерия, с  която да може да се захрани телефона ако се случи така, че батерията да бъде изразходвана. Навигационната апаратура, картата и компаса са също задължителни като те помагат изключително много в мъгла. Също така подготовката може да бъде от изключителна полза, за да се справим с всяка една ситуация. Въпреки, че всичките тези приложения могат да се съберат в мобилните телефони – препоръчвам телефона да бъде телефон, GPS-а да бъде GPS и да се използват отделни устройства за всичките тези дейности. Важно е и използването на отделен компас. Логиката е, че когато разчиташ на мобилния си телефон за всичко се изразходва батерията и оставаме без телефон, компас, GPS и всичко, което използваме чрез него затова препоръката ми е всички устройства да бъдат отделни. Резервните батерии са задължителни като хората трябва да знаят как да боравят с всичките тези съоръжения. Специализираните съоръжения също са важни за по-специфичните, сложни и технични маршрути. За справяне с лавината опасност е задължително носенето на лавинен уред – сонда и лопата. Този лавинен комплект е приет задължително навсякъде в света.

Денис НИКИФОРОВ