Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Втори референдум във Великобритания е евентуален сценарий, ако в Лондон се състави правителство от противниците на излизането от ЕС

 

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

  

Водещ: Изборно поражение се очертава за досегашния британски министър-председател и лидер на Консервативната партия Тереза Мей. Поне това показват първите резултати от екзитполовете на изборите във Великобритания, които самата Мей предизвика. Както знаете нейната партия остава първа политическа сила, но губи значителна подкрепа. Как ключовият парламентарен вот във Великобритания ще предопредели позицията на Лондон в преговорите за Брекзит? Възможно ли е преговорите да се забавят и какви ще са последиците за Европейския съюз (ЕС)? Добро утро казвам на евродепутата от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев. Господин Радев, изключително разнопосочни сигнали идват в последно време от Лондон. Поредна изненада ли ще се окажат тези избори и резултатът от тях, макар че говорим все още за прогнозен резултат?

Емил Радев: Да, резултатите са все още от екзитполовете само. Очакваме окончателните резултати, но според първоначалните резултати Консервативната партия на премиера Тереза Мей на практика губи подкрепа, губи около 14 места в парламента и не се сбъдва надеждата, с която Тереза Мей влезе в тези предсрочни избори да има абсолютно мнозинство, да затвърди много по-добре позициите си преди преговорите за Брекзит, които трябваше да стартират на 19-ти. Сега след този резултат на изборите, ние виждаме че опозиционната Лейбъристка партия качва своя резултат значително с около 34 места и има възможност даже не консерваторите да сформират това правителство, което би довело до неочакван обрат на преговорите за Брекзит, но нека да видим и окончателните резултати. Тревожното е, че на практика, ако не се състави бързо правителство, всичко това ще блокира и началото на преговорите, а оттам нататък ще остави много по-малко време за самите преговори, което не е добре нито за ЕС, нито за Великобритания. Така че ще наблюдаваме с интерес окончателните резултати какви ще бъдат и как ще се сформира новото мнозинство. Така че да видим какви ще бъдат тенденциите за преговорите през следващата година.

Водещ:  Нека отново да кажем, че това са само прогнозни резултати. Само че, сега ако погледнем от позицията на ЕС, няма ли да е по-добре, господин Радев, евентуалното оттегляне на Тереза Мей, евентуално да има друг министър-председател на Великобритания, с който да се водят тези преговори за Брекзит, така че той в крайна сметка да не е толкова твърд? Кой е по-добрият вариант?

Емил Радев: Така или иначе най-добрият вариант е да има твърдо и прогнозируемо мнозинство, така че да бъде ясно, че водените преговори са легитимни, че оттам нататък решенията, които ще се вземат, ще се изпълняват от правителството на Великобритания. Много са важни тези преговори. Те влияят и върху европейската икономика, особено влияят и върху икономиката на Великобритания. Така че тук трябва да има последователност, а ние виждаме даже, че ако консерваторите не съставят сега правителство, има и малка вероятност на такъв вариант, на практика то ще се състави от противниците на референдума за излизане от ЕС и това може да доведе например до втори референдум като евентуален сценарий. Интересен е фактът, че партията на Найджъл Фараж ЮКИП на практика не влиза в парламента, а те бяха основните, които също движеха напред референдума за излизане от ЕС. Обръщат се тенденциите. В началото на тези избори даваха преднина от 20% на Тереза Мей, но след отказа й да влезе в телевизионен дебат, след отказа й да въведе дадени социални мерки и след терористичните атентати, след като тя беше дълго време министър на вътрешните работи на Великобритания и проведе съкращения в полицията, над 20 хиляди служители на полицията бяха съкратени, в обществото остана мнението, че едва ли не това можеше, ако не се беше случило, можеше да предотврати атентатите. Виждаме, че ситуацията наистина се мени много бързо и това, което беше планувано с тези извънредни избори, а именно консерваторите да затвърдят позициите си, да спечелят по-голямо мнозинство, за да имат много по-силна позиция при преговорите за излизане на страната от ЕС, това не се случи.

Водещ:  Да, много анализатори тогава нарекоха ходът на Тереза Мей оригинален, с оглед и на кондицията, в която бяха противниците й от Лейбъристката партия, изглежда не е било така. Каквото и да се случва във Великобритания,  със сигурност тепърва ще виждаме вътрешно-политически трусове. Остава ли ЕС заложник на Лондон в тази ситуация, чакайки Обединеното кралство да започне да договаря условията си за излизане от ЕС, ако сега се започне пък обратният процес, както и вие казахте, да се свиква нов референдум, какъв е ходът на Брюксел?

Емил Радев: В никакъв случай ЕС не е заложник на Великобритания. Има много ясни правила: докато не приключат окончателно преговорите, Великобритания остава част от съюза, трябва да си спазва европейското законодателство. Трябва да се съобразява с абсолютно всички норми, като свободно движение на хората, стоки и услуги и т.н. Така че не са толкова драматични резултатите от изборите и вероятността за закъснение за създаване на правителство. Брюксел е готов за тези преговори, Брюксел е готов много отдавна за тези преговори. Ние чакахме 6 месеца първо Великобритания да задейства, да даде началото на процеса за излизане. Оттам нататък виждаме, че и в момента няма пълна готовност правителството на Великобритания да задвижи тези преговори. Оттук нататък разбира се всичко е в ръцете на Великобритания. Брюксел винаги е заявявал пълната си воля да води тези преговори единно. Има ги екипите. ЕК е готова да стартира тези преговори веднага. Така че оттук нататък чакаме да видим как ще се промени ситуацията  във Великобритания.

Водещ: Господин Радев, това обаче, което със сигурност най-много вълнува нашите сънародници, които са в Обединеното кралство, както разбира се и всички останали европейци, които нямат британски паспорт, е как ще бъде уреден статутът им и кога след Брекзит? Какво може да им гарантира ЕС?

Емил Радев: ЕС ясно заяви, че тези европейци, които са на територията на Великобритания, които живеят, учат или работят там, ще бъдат абсолютно защитени правата им. Това ще бъде единият от крайгълните камъни при водене на споразумението. Няма да позволим на практика да бъдат нарушавани правата на европейците във Великобритания, така че това не подлежи на дебат, не подлежи на дискусия. Имаме обща европейска позиция тук и по никакъв начин на никой няма да бъдат нарушени правата, бил той от Германия или от Източна Европа.

Евелин ЦАНЕВА