Емил Радев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Необходимо е обединение и работа по убеждаване страните-членки на ЕС, които са против членството ни в Шенген, че двойни стандарти не може да има

 

През вчерашния ден тема на дебата в Европейския парламент (ЕП) беше приемането на България, Румъния и Хърватия в „Шенген“. Припомняме, че в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз (ЕС), председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер призова за бързото приемане на България и северната ни съседка. ЕП пък гласува получаването на „пасивен достъп“ до Шенгенската информационна система на България и Румъния. Колко близо сме до приемането в Шенгенското пространство, как се движи страната ни на фона на другите в чакалнята и какво ще се промени за нас и региона след падането на границите – тези и още въпроси коментираме с евродепутата от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Г-н Радев, още през 2007 г. след приемането ни в ЕС веднага на преден план изплуваха и темите за членство в еврозоната и „Шенген“. При вчерашното обсъждане почти всички подкрепиха приемането на България и Румъния. Колко близо изглежда то и на правилния път за изпълнението на всички необходими критерии ли сме?
Емил Радев: Ние сме изпълнили всички критерии от горе-долу преди 6 години. Това са технически критерии, които стана много ясно, че сме изпълнили. Но оттам нататък, за съжаление, поради политически причини в някои държави членки ние стоим извън „Шенген“, въпреки че България има много важна роля за Шенгенското пространство, защото без силна охрана на външните европейски граници „Шенген“ няма как да съществува. Няма как да има свободно движение вътре в Шенгенското пространство. Така че вчерашния дебат, беше безпрецедентен за ЕП, за пръв път се организира такъв дебат за „Шенген“. За пореден път получихме подкрепата от нашите колеги в парламента. Те препотвърдиха това, което преди няколко години с резолюция беше прието от парламента за подкрепа на България и Румъния за Шенгенското пространство. Преди няколко месеца Антонио Таяни, председателят на ЕП, също подкрепи членството на България и Румъния. Това направи и г-н Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕК, в своята реч за състоянието на Съюза. Така че ясно е, че ние сме изпълнили критериите. Ясно е, че по политически причини не сме приети до момента, вече шеста година. Именно заради това беше този дебат, където общо от всички политически семейства, от България, и от Румъния, ние заявихме своето желание незабавно да бъдем приети в Шенгенското пространство като пълноправни членове.
Водещ: Както и вие споменахте, едно от условията за съществуването на „Шенген“, е гарантирането на сигурността по външните граници на Съюза. Как България се справя с тази си задача до момента и ще бъде ли улеснена тя след приемането ни в това пространство?
Емил Радев: Ние се справяме много добре с охраната на външната европейска граница. Нашите европейски партньори това го заявяват във всеки доклад, който се приема и по отношение на границите, и в отделните срещи. Но е ясно едно – за да можем още по-добре да пазим тези граници, ние трябва да имаме пълен достъп до всички информационни системи, така че да успяваме да имаме и ние информацията и да вкарваме информация в тези системи. Така че всеки, който представлява опасност за ЕС, да бъде спиран още на външните европейски граници. Ние през последните няколко месеца направихме много голям пробив по пътя си към „Шенген“ – получихме пасивен достъп до Визовата информационна система и бяхме включени в Единния калкулатор за „Вход – изход“ от ЕС.
Водещ: През вчерашният ден обектът на обсъждане освен България, бяха и Румъния и Хърватия, като, разбира се, всяка една страна е на различни етапи на изпълнение на конкретни процедури. Как се движим обаче ние на фона на другите страни?
Емил Радев: Ние и Румъния сме изпълнили отдавна техническите критерии. Така че сме напълно готови да влезем във всеки един момент в „Шенген“. Хърватия има да изпълнява още част от техническите критерии. Така че в следващата година – година и половина тя също има възможност да изпълни техническите критерии. И оттам нататък, разбира се, трябва да се вземе и политическото решение да бъде приета в Шенгенското пространство. През изминалата седмица ние на практика направихме също още едно безпрецедентно действие – заедно с всички мои колеги от българската делегация от всички политически семейства изработихме заедно с нашите румънски колеги от румънската делегация една декларация за подкрепа на България и Румъния за Шенгенското пространство. Приехме я. Това беше безпрецедентно за нас- да работим така, по този начин, с румънската делегация. И, разбира се, всички от всички политически семейства, представени в ЕП, да подкрепим дадена кауза. Тази декларация ще бъде изпратена на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и до всички държави членки, които имат отношение по приемането на България и Румъния в „Шенген“. По този начин още веднъж ще покажем нашето желание и настояване да се спре с популизма, защото трябва да се покаже европейската солидарност не само на думи, а и на практика. И да се покаже на гражданите на България и Румъния, че не са втора категория граждани и с приемането ни в Шенгенското пространство да се покаже, че няма двоен стандарт в ЕС.
Водещ: Безспорно доста сериозни стъпки в правилната посока бяха направени. Предимствата, които обикновеният български турист, например, би имал след влизането ни в „Шенген“, са някак си по-ясни. Какво обаче ще спечели страната ни в по-мащабен план и можем ли да говорим за развитието на българските предимства, например като транзитна страна?
Емил Радев: Ясното е, че колкото по-бързо и по-безпрепятствено се преминава през вътрешните европейски граници, толкова и всяка една държава членка печели и икономически, и за туризма, и оттам нататък и за удобството на своите граждани, а и тези от другите държави членки. Разбира се, когато бъдем включени като пълноправни членове на Шенгенското пространство, ние ползваме и абсолютно всички достояния на информационните системи, на електронните системи, които изграждат „Граничен контрол“. Така че се повишава и сигурността, защото ето сега със системата „Вход – изход“ на практика вече няма да има удряне на печати, само със сканирането на паспорта на граждани от трети страни ще става ясно кога е влязло това лице, представлява ли то опасност по някакъв начин било от терористична или организирана престъпност. Така че всичко ще става автоматизирано и много по-бързо ще могат да реагират и органите за сигурност, така че да предотвратят каквато и да е заплаха, която влиза в ЕС.
Водещ: Падането на вътрешните граници в ЕС и съответно затварянето на тези за страни извън общността, колко силно влияние ще окаже на бизнес климата у нас конкретно на икономическо-търговските отношения с други страни?
Емил Радев: Това винаги оказва много положително влияние на бизнес климата – колкото повече падат пречките пред свободното движение на хора, стоки и услуги, толкова виждаме, че има много по-бързо развитие на бизнеса. Оттам нататък, разбира се, има покачвания и на доходите в тези държави членки. И ние към това се стремим – да има много по-добра обстановка, например, за малките и средни предприятия и, разбира се, заплатите в България да се повишават и да стигнат до средните европейски нива.
Водещ: Вие набелязахте някои от спечелените битки, като приемането в Шенгенската информационна система и даването на достъп на България и Румъния, което, разбира се, е голяма крачка напред. А как можем да използваме предстоящото председателство на Съвета на ЕС да забързаме този процес по приемането?
Емил Радев: Председателството може да даде голям тласък, стига да си изиграем добре картите. И тук е хубави всички български политически в България да направят това, което ние направихме вчера – да се обединим и да покажем едно общо желание, общ натиска да бъдем приети в „Шенген“, защото ние, пак казвам, сме изпълнили критериите. Но, за съжаление, това, което стана вчера със заявките за вот на недоверие от страна на опозицията точно, когато ще представим нашето председателство и в София, и в Брюксел, и в Страсбург, това няма да изиграе добра роля. На практика ние ще покажем, че нямаме общи усилия на всички политически партии у нас да се движим към дадените цели. Вместо да покажем на 500 милиона европейски граждани какво е България, какви възможности и за бизнес, и за туризъм, и какви културни достояния исторически имаме като държава членка, това е уникален шанс за нас, ние на практика ще занимаваме тези европейски граждани с политическите борби вътре в България. Нека да си направи изводите опозицията, защото трябва наистина да работим и да използваме този уникален шанс през тези шест месеца да бъдем в центъра на всички събития в ЕС. Опозицията заявяваше много пъти желание да помага за председателството. Аз в хода на подготовката виждам, че ние имаме много подготвени екипи за водене на това председателство. Опозицията не е нужно да помага, ние ще се справим. Важното е да не пречи и да не съсипва имиджа на България през този толкова важен период.
Водещ: Г-н Радев, въпреки тези, както вие ги нарекохте „вътрешнополитически борби“, ако можем да обобщим – критериите са изпълнени, България се движи добре, защитава успешно външната граница на ЕС. Кога обаче, ако можем да очертаем някакъв срок, кога всъщност ще стане факт приемането ни в Шенген?
Емил Радев: Оттук нататък ние трябва да предприемем всички действия да обедним и да убедим тези държави членки, които в момента са пречка пред членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, че не трябва оттук нататък да има двойни стандарти и политически критерии. Тези критерии, които самите те са поставили, те са изпълнени. И то са изпълнение преди много години. Оттук нататък трябва да работим по отношение на тези държави членки. И аз се надявам, че през 2018 г. ние можем да направим много сериозен пробив и да достигнем до заветната цел – пълноправно членство в Шенгенското пространство.
Виктория МЕСРОБОВИЧ