Емил Радев: ЕС може да защити правата на европейските граждани, които живеят във Великобритания

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Сряда, 29-ти март, е исторически ден за Европа и за Великобритания. Премиерът Тереза Мей официално уведоми партньорите си от Европейския съюз, че страната й иска да напусне организацията. Във вторник вечерта Мей подписа писмото, с което формално се дава началото на преговорите за излизане на страната от ЕС, а то бе връчено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от постоянния британски представител Тим Бароу. С писмото се задейства чл. 50 от Договора за ЕС. Започват 2 г. на сложни преговори, които може да бъдат удължени единствено с единодушно съгласие на всички страни. През цялото това време Великобритания остава пълноправен член на ЕС с всички произтичащи от това правомощия и задължения. Темата ще коментираме в следващите минути с евродепутата от Европейската народна партия Емил Радев. Могат ли да се прогнозират загубите, които ще понесе ЕС от излизането на Великобритания?

Емил Радев:  Както каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, сряда не е добър ден за ЕС. Петата по големина икономика напуска ЕС и за съжаление това ще доведе до много непредвидими последици както пред Великобритания, така и пред ЕС. Задействането на чл. 50 от Договора за функциониране на ЕС на практика дава старт на взетото преди 9 месеца решение от Великобритания за излизане от ЕС. И оттук нататък следват 2 г. на тежки преговори, защото след подаването на това уведомление трябва да се реши как ще функционират всички договорености между ЕС и Великобритания. Като говорим за митнически последици, говорим че не знаем дали Великобритания ще се запази като световен финансов център, защото не знаем дали английските банки ще могат да обслужват както и досега клиентите от ЕС. Говорим за ограничаване евентуално на свободата на движение. Също така не са ясни още условията на оставане на Великобритания в Общия пазар – дали тя ще остане. Всичко това ще стане ясно в следващите 2 г. Още през следващия месец Европейският съвет ще има заседание, на което да обсъди позицията си и след това Европейската комисия ще представи своите виждания, как ще продължат преговорите за Брекзит по-нататък. Но е ясно, че към настоящия момент ЕС няма да допусне Великобритания да преговаря с отделните държави-членки да се сключват сепаративни договорености, а се желае общоевропейска позиция и да се запазят, ако Великобритания остане член на Общия пазар, да се запазят всички онези европейски достояния като свободата на движение, например. Това е много важно за всички европейски граждани, особено за тези, които живеят, учат и работят във Великобритания. Важно е и за милионите граждани на Великобритания, които живеят в държави-членки от ЕС. Така че аз смятам, че преговорите наистина ще са тежки и последиците ще са много дългосрочни и се надявам да се намери добрият разум, защото  и двете страни могат да понесат тежки загуби от лошо проведени преговори.

Водещ: Кой ще е водещ в тези преговори? Имам предвид кой ще налага така да се каже условията – самата  Великобритания или по-скоро членките на ЕС?

Емил Радев:  Това са преговори, които са на практика много непредвидими. Естествено, че Великобритания вече заяви, че ще поддържа курс на твърд Брекзит. Оттук нататък ще видим и позицията на ЕС. Но аз мисля, че и двете страни ясно показаха до какви цели искат да достигнат преговорите и, за съжаление, те се различават доста в настоящия момент. И в следващите 2 г. трябва да се намери компромисът. Така че и двете страни ще бъдат водещи. Пак казах – без определени компромиси от едната и от другата страна няма как тези преговори да завършат ползотворно.

Водещ: Премиерът Тереза Мей каза, че няма връщане назад. Започва това, което започва. Но може ли през тези 2 г. все пак да продължат опитите на останалите членки на Съюза да разубедят британците да излизат от Съюза? Възможно ли е това да се случи през тези 2 г. на преговори?

Емил Радев:  Във всеки един момент през тези 2 г. може да си оттегли Великобритания искането за излизане от ЕС.  ЕП подготвя резолюция, която да насърчи британските граждани да искат разглеждане на това решение. И ние виждаме, че в самата Великобритания вече се показаха много явно настроения против Брекзит. Парламентът на Шотландия гласува отново решение за провеждане на референдум през 2018 г. или 2019 г. за излизане на Шотландия от състава на Великобритания. В Северна Ирландия отново се чуват гласове за присъединяването й към Ирландия. И в Северна Ирландия, и в Шотландия привържениците на оставането в ЕС имаха голямо надмощие. Така че ще видим какво ще стане в следващите 2 г. Но да се мисли за такъв вариант в момента, че може да оттегли Великобритания искането си за излизане от ЕС, не е реалистично към настоящия момент.

Водещ: Като споменахте Шотландия и Ирландия, на фона на излизането на самата Великобритания от ЕС каква в крайна сметка е причината да не желае Великобритания да пусне Шотландия да излезе от Обединеното кралство?

Емил Радев: Това разбира се е желанието да се запази Великобритания такава, каквато е към настоящия момент, но тук виждаме сблъсък на двете позиции – в един момент Великобритания излиза от ЕС, от голямото семейство, но иска по всякакъв начин пък да запази Шотландия вътре в състава на Великобритания, като пък има точно обратните аргументи за това. Явно тежка е и политическата ситуация вътре във Великобритания, но пред премиера Тереза Мей в момента наистина има огромна задача да запази целостта на Великобритания и да успее да договори приемливи условия за излизане извън ЕС. И виждаме, че и двете задачи са особено тежки към настоящия момент.

Водещ: Да, то всъщност е една задача, но буквално в две тотално различни посоки в момента, това което се случва на Великобритания.

Емил Радев: Точно така.

Водещ: Господин Радев, исках да Ви питам също, има ли в Европа страни, които не са в ЕС, но имат договорености с него? И дали Великобритания ще се опита да направи подобен модел на сътрудничество със Съюза?

Емил Радев: Да. Една от тези страни е Норвегия. Но Норвегия като член на Общия пазар, на Единния пазар на практика се съобразява и с всички останали ценности, приети в ЕС като свободата на движение, например. Така че има такъв пример, но ако искаш да ползваш едни облаги, не можеш да се откажеш от другите европейски ценности като свободата на движение. А в случая Великобритания иска да се направи изключение за това – хем да е член на Общия пазар, хем да не спазва и да не разрешава свободно движение на европейски граждани към Великобритания, което на практика е неприемливо за ЕС. Много голяма роля има в момента ЕС да може да защити правата на всички онези европейски граждани, които живеят във Великобритания, защото за съжаление в последните месеци видяхме опити за дискриминационно  отношение към тях. България е също много заинтересована да има нормални преговори, да са защитени правата на европейските граждани, защото много наши сънародници живеят там. И главно, разбира се, граждани на държави от Източна Европа са живеещите във Великобритания. Така че ние по никакъв начин не трябва да допускаме да има дискриминационно отношение и нарушаване на правата на нашите съграждани във Великобритания. Аз поисках гаранции от ЕК преди няколко седмици на пленарното заседание на ЕП, което се проведе в Страсбург и се разглеждаше този въпрос, защото вече има сигнали, че има възможност да бъдат нарушени правата на нашите съграждани в Обединеното кралство.

Водещ: Предполагам този въпрос се отнася не само за България, а и за другите страни, чиито представители има там?

Емил Радев: Да, така е. Особено за представители на държави от Източна Европа.

Цвета Лазаркова