Енчо Керязов, зам.-кмет на Ямбол: Тази година общините Ямбол и Тунджа съвместно организират Международния маскараден фестивал „Кукерландия“

Енчо Керязов, зам. кмет на Община Ямбол за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: В Ямбол предстои да се състои Международният маскараден фестивал „Кукерландия“. Началото му ще бъде дадено на 27 февруари, като фестивалът ще продължи до 1 март 2020 година. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни, и наричания за здраве, берекет и плодовитост. Подробности за подготовката и около самия фестивал решихме да научим от заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов.

Водещ: Здравейте, господин Керязов!

Енчо Керязов: Здравейте.

Водещ: След малко повече от месец в Ямбол ще се проведе 21-вото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Предвид това, което се случи с пернишкия фестивал „Сурва“ заради водната криза, няма как да не ви попитам има ли опасност такава съдба да има и ямболският фестивал и той да бъде отложен?

Енчо Керязов: За нас е голяма радост, няма такъв проблем в Ямбол и фестивалът „Кукерландия“ ще бъде проведен, както казахте, за 21 път. И очакваме изключително много гости в Ямбол. В момента много хора, които преди са участвали в пернишкия фестивал, тази година ще се включат в ямболския. Надявам се тези, които се включват за първи път, наистина да останат доволни и да им хареса.

Водещ: А колко групи са заявили участие на фестивала от България и колко чуждестранни групи ще гостуват?

Енчо Керязов: В момента имаме подадени 48 групи от България, имаме и 3 групи от чужбина. Все още се подават кандидатури, има още две седмици от срока за подаване на кандидатури. Безспорно ще се увеличат участниците. Все пак „Кукерландия“ е емблема на нашия град. Събитието винаги е събирало хиляди участници, гости на града. Тази година, както казахте, 21-вото издание, ще се проведе на 27 февруари до 1 март. Този фестивал ежегодно се провежда винаги февруари и първите дни на месец март.

Водещ: А колко зрители приблизително се очаква да има на фестивала?

Енчо Керязов: Очакваме да има около 10 000 зрители. Тази година фестивалът ще се проведе в градския парк в Ямбол. Има доста изменения от предходната година. Искам да благодаря на кмета на град Ямбол господин Валентин Ревански за гласуваното доверие за организацията, да благодаря и на кмета на община Тунджа господин Георгиев. Тази година фестивалът ще се организира заедно от двете общини. Ямбол е един от малкото градове, които имат две общини – община Ямбол и община Тунджа. Предните години се организираше от двете общини поотделно. Тази година обединяваме усилията и ще го организираме съвместно. Ще се постараем да бъде толкова мащабен, колкото и предходните години. Аз лично мисля, че ще бъде доста по-интересен. Доста неща променихме и като визия, има промени и в регламента. Надявам се наистина на хората да им хареса. Ще се постараем и бюджетът да бъде доста по-скромен от предходните години.

Водещ: А можете ли да ни кажете колко средства са инвестирани от Общината в тазгодишното мероприятие?

Енчо Керязов: В тазгодишното досега не са инвестирани абсолютно никакви средства, защото ние буквално сме в организация в момента. В момента комуникираме с различни групи. Очакваме заявленията, както ви казах, и ще видим какви средства ще бъдат изразходвани. Но при всяко положение ще се постараем да бъдат доста по-малко от предните години.

Водещ: А кои ще са официалните гости на фестивала?

Енчо Керязов: Ще поканим ресорните министри, кметовете на градовете, които изпращат техни групи. Кои ще дойдат да уважат фестивала не знаем. Надяваме се повече хора да се включат и тази година.

Водещ: А бихте ли ни разказали повече за програмата на фестивала тази година?

Енчо Керязов: Ще започнем с дефилето, което ще започне от кметството на Община Ямбол, ще мине през цялата главна улица и ще завърши в градския парк. Ще има и комисия, която ще оценява отделните групи. Ще поканим голям ансамбъл, засега искам да го запазя в тайна, да бъде изненада, който ще открие тържествено фестивала. Безспорно знаем много добре, че кукерството неизменно е свързано и с наближаването на Сирни Заговезни и обичая за прогонването на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Този обичай също ще бъде отбелязан по много атрактивен начин. Мога само да ви кажа, че Сирни Заговезни ще бъде отбелязано зад Спортна зала „Диана“, това е площадката, където се изгражда циркът. Ще бъде доста интересно. Пак казвам, съвместно с община Тунджа. Там ще поканим техни представители да направят този обичай. Подготвяме доста изненади.

Водещ: А това ли е всъщност отличителната черта на ямболския фестивал „Кукерландия“, от пернишкия „Сурва“ и „Симитлия-древна земя на кукерите“ в Симитли?

Енчо Керязов: Доста неща се отличават. Ямбол е кукерски край. Особено по селата и в покрайнините на града в момента има много самодейни групи, които изработват много красиви костюми, много красиви маски. Фестивалът е много е шумен. Отделно Сирни Заговезни е доста интересен като обичай. Мисля, че много се различава от пернишкия фестивал.

Водещ: Така е, да. Благодаря ви за това интервю. Сигурна съм, че си заслужава слушателите ни да дойдат на място и да се насладят на подготвената от вас програма.

Енчо Керязов: Благодаря ви за възможността да поканя всички ваши слушатели, техните семейства, техните приятели. Заповядайте в Ямбол! От 27 февруари до 1 март ще се проведе един много колоритен фестивал, с който ние, жителите на град Ямбол, изключително много се гордеем.

 

Биляна БОЗИНАРЕВА