Есенният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив ще почете режисьорът Юлия Огнянова и драматурга Константин Илиев

Пловдив. Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив ще почете двама изключителни български творци тази година. Това са режисьорът Юлия Огнянова и драматурга Константин Илиев. Това съобщиха за Радио „Фокус” Пловдив организаторите на фестивала. Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма „Това име го забравете“ на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев. Те разказват една вдъхновяваща история за биячите, цензурите, клоуните и „децата“ на Огнянова. Деца, които днес са лицето на българския театър.  Филмът „Това име го забравете“ ще бъде представен от авторите си на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър. „Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев. На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът „Великденско вино“. Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала. Представлението донесе номинации за Аскеер за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо и в разделя за „Най-добро представление“. Актьорската гилдия почете таланта на Константин Илиев, който стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с Аскеер.
Тазгодишното 21-во издание „Сцена на кръстопът“ ще бъде открито на 10 септември с премиерата „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая на Драматичен театър-Пловдив. Форумът е част от Културния календар на Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата.
Цветана ТОНЧЕВА