Етъра е единствената българска културна институция, която участва в Съвета по култура на фондация „Микеланджело” в Париж

Снимка: Регионален исторически музей - Габрово

Габрово. Директорът на музей „Етър” проф. д-р Светла Димитрова взе участие в първото заседание на Съвета по култура към фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело”, съобщават за Радио „Фокус“ –Велико Търново от културната институция. Форумът, на който тя е единствен български представител, се провежда във френската столица Париж. В него участват специалисти от 30 държави. Целта е да се запознаят членовете с мисията на фондацията, нейната роля в съвременното общество, проектите, по които се работи и предприеманите за реализацията им действия.

Като организация „Микеланджело” насърчава занаятчийството и подпомага неговото съхраняване в условията на ХХІ век. Съветът по култура е орган, в който е включен по един представител от държава, членуваща във фондацията. Изборът се прави от Борда на организацията за период от три години. Членовете на съвета са поръчители за избраните от фондацията занаятчии в тяхната страна, като гарантират, че те отговарят на критериите за високи постижения. Те също така са отговорни за идентифицирането и препоръчването на занаятчиите в своя регион.

Фондацията може да се обръща към Съвета по култура за мнения и препоръки във връзка със свои дейности и проекти. Съветът е призван да гарантира отличното качество в работата на занаятчиите, избрани за различните проекти на фондацията, по-специално „Ръководство за Homo Faber“.

Рени АТАНАСОВА