Ефтима Петкова, община Смолян: Тежкият сняг през зимата нанесе поражения на съоръженията по екопътеките край Смолян   

Тежкият сняг през зимата нанесе поражения на съоръженията по някои от най-посещаваните екопътеки край Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ефтима Петкова – директор Дирекция „Международни проекти, програми, обществени дейности” в община Смолян. „На места има паднали дървета, увредени съоръжения и може би най-сериозно е положението на екопътеката „Каньонът на водопадите“. Водата е отнесла някои от мостчетата, има паднали дървета, но вече са взети мерки и се работи по пътеката. Има екип, който отстранява повредите и скоро тя ще е в добро състояние“, поясни Петкова. Тя призова туристите засега да се движат с повишено внимание и да не преминават там, където няма съоръжения. От община Смолян са поставили и предупредителни табели, но въпреки това на своя отговорност част от туристите поемат по пътеката. „Има планински водач, който е на разположение в туристическия информационен център в подножието на пътеката и препоръчваме да се използват услугите на водача“, подчерта Петкова.

Тя допълни, че се опитват, където е необходимо екопътеките и туристическите обекти да се освежават, тъй като оградите, мостовете или панорамните площадки са изложени на атмосферните влияния, с времето се износват и поетапно се предприемат действия за лакиране и боядисване на съоръженията. „Имаме и предложения от доброволци, които биха искали да се включат в обновяването на пътеките, като разбира се материалите ще се предоставят от Общината. Работим по този въпрос и мисля, че пътеките все пак са добри за посещение и сега, но трябва да се внимава, минавайки по тях“, отбеляза Петкова.

Тя поясни, че по пътеката, водеща към крепостта „Торлука“, има паднали дървета и е нарушена целостта на парапетите. По пътя за крепостта „Кошница“ и проходната пещера при Калето има по-малко повреди, но все пак от атмосферните влияния и там има нарушени парапети. „На Момчилова крепост състоянието е добро, пътеката е проходена, отстранени са всякакви поражения след зимата и тя е отворена и достъпна. Със затоплянето на времето ще стартира и прожектирането на аудио-визуалния спектакъл“, посочи Петкова. Тя апелира към посетителите и хората, които излизат сред природата да ги пазят чисти, защото по тях често се изхвърлят много отпадъци, а природата трябва да се пази чиста.

Нели ГЕРГЬОВСКА