Жанина Топалова: Тъжно е, когато в Градската градина видя, че децата не си играят едно с друго, а са вперили очи в телефоните

15-годишната Жанина Топалова,  ученичка в ППМГ „Нанчо Попович“- Шумен, автор на изложба,  показваща детски забавления от миналото и днес, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус:Ние, възрастните с носталгия се връщаме към детските години и спомените за игрите, в които сме създали приятелства. Но какво кара едни млад човек да разказва за онова вълшебно време, което събираше децата пред блока и беше изпълнено с много игри и с много смях?

Жанина Топаловa: Все по-често виждам деца, дори и много малки, да играят с телефоните на майките си, които например се срещат с приятелки. Моят брат, който е с пет години по-малък не знаеше доскоро как се играе на стражари и апаши и с приятелите си стоят на пейка, вперили очи в телефоните си и когато ги попитам знаят ли как се играе на ластик, на народна топка, на „Не се сърди човече“ те ме гледат с въпросителен поглед и това ме провокира да направя тази изложба. Хобито ми е фотографията и реших чрез снимки да покажа как са се забавлявали децата преди и сега.

Фокус: Експозицията ще бъде подредена на бул. „Славянски“ – между Регионалния исторически музей и Паметника на свободата и дори обещавате демонстрация на игрите.

Жанина Топалова: Да, на място, всеки, който прояви интерес ще може да научи правилата на дадената игра и да опита. Очакваме да събудим интереса и на децата, и на техните родители, а защо не баби и дядовци. Родителите трябва да учат децата им да се забавляват по начин, по който сами те са го правили в детството си, а не да търсят спокойствието си като им дават телефоните си. Показваме „скачане на ластик“, „прескочи кобила“, „часовник“, народна топка, ръбче и всякакви подобни игри. Много от тях като по-малка съм играла с моите приятели пред блока.  Други игри ми ги е показвала мама. Тъжно ми е, когато в Градската градина виждам, че децата не си играят едно с друго, а стоят на телефоните, снимат се, правят си селфита, и така модерните клипчета на песни, качват видеа в ютюб. Мисля, че е по- нормално един първокласник да играе с приятели пред блока. Исках да върна спомените за игрите в предишното време. Те също предлагат забавления и добро прекарване на свободното време.

Фокус: Преди по- хубаво ли е от сега?

Жанина Топалова: Да. Ако говорим за игрите,  които много ми липсват и отново бих играла с удоволствие. Едва на 15 години съм, но дори и преди 8 години беше по- различно от днес. Това са игри, които карат децата да се смеят, да са заедно по цял ден. Това са активни игри, трябва да проявяваш ловкост, смелост, бързина, майсторство, учат те да общуваш с другите. Деца, които растат с телефоните,  се лишават от детството. Човек пораства изключително бързо, вече го усещам аз самата. И не можеш да си го върнеш това време. По-добре излез игра, общувай,  създавай много приятелства. Има деца, които не умеят да общуват.

Фокус: Тогава тази изложба е за всички- и за малките  и  за големите?

Жанина Топалова:Да,за всички. Децата да се научат, възрастните също- че не трябва да си осигуряват спокойствие като си дават телефоните, а да излязат с тях да играят, или да ги насърчават да общуват. Какво по- добро да се събере една весела компания, да се отиде в парка и да поиграят заедно.

Фокус:Проектът ти ефинансиран по правилника за финасиране на младежки проекти на Община Шумен. Кой още те подкрепи?

Жанина Топалова: Моите родители и приятели.

Фокус: Представящ изложбата„Как се забавляват децата: преди срещу сега“от 10.00 часа днес. Пожелавам ти успех.

Жанина Топалова:Благодаря.

Ивелина ИВАНОВА