Жезълът и короната на екзарх Антим I показват във Велико Търново по случай 140 години от приемането на Търновската конституция

Велико Търново. Жезълът и короната на видинския митрополит и председател на Учредителното събрание Антим I показват във Велико Търново по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей. Той отбеляза, че експонатите, които ще пристигнат от Лопушанския манастир, са част от изложба, която Музеят подготвя по повод годишнината. За сега експозицията носи  работното име „Учредителите“. На великотърновската общественост ще бъдат представени над 100 лични вещи на участници в Учредително събрание. За целта великотърновският музей преговаря с повече от 15 музея в цялата страна. От Националния литературен музей в София ще предоставят предмети, които са били притежание на П. Р. Славейков. Историческият и от Етнографският музеи в Пловдив ще се включат в изложбата с вещи на други видни депутати, участвали в създаването на Търновската конституция. Очакват се експонати  и от музея в Копривщица, както и от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в София. „Надявам се да оформим една интересна изложба и да успеем да покажем експонати, които великотърновци и гости на града ще видят за първи път. Възможно е някой от тези предмети да са били в Търново, но не като експонати, а като вещи на участниците в Учредителното събрание преди 140 години“, посочи д-р Иван Църов.

Експозицията ще бъде открита за празника на Велико Търново 22 март, като ще остане в залата на Музей “Учредително събрание“ и на 15 и 16 април, когато е кулминацията на честванията по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

Надежда КРЪСТЕВА