Жельо Бойчев: Анализът на президента Радев е изключително верен, надявам се, че ще бъде толкова точен и в решенията, които ще предлага с екипите около себе си

Жельо Бойчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Отчетът на президента остава на вниманието за анализи на политици и експерти. И  докато за  ситуацията у нас и управляващите, за грабливите политици и обвинението срещу Елена Йончева президентът звучи доста близо до лексиката на БСП, то сякаш в останалата част от отчета си прокарва червена разделителна с партията, която го издигна: за новия политически проект, за предсрочните парламентарни избори, за правомощията си и за Съвета за развитие, съвет, в който мнозина провидяха правителство в сянка. И затова е любопитно да разберем: отдалечи ли се от БСП с отчета си президентът Румен Радев? Въпросът е към Жельо Бойчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“. Добър вечер, г-н Бойчев.

Жельо Бойчев: Добър вечер.

Водещ: Изненада или разочарова ви държавният глава?

Жельо Бойчев: О, няма как да ни разочарова държавният глава, тъй като показа в този си своеобразен отчет на двете години много ясна и точна оценка на ситуацията в страната.

Водещ: Но той разви идеи, които са доста различни от тези на БСП.

Жельо Бойчев: Не виждам нищо лошо в това президентът да има възможност да изказва и развива тези си свои идеи. Ние сме помогнали за избора на г-н Радев, и оттам нататък той има задължение – да отстоява интересите на страната.

Водещ: Как във вашите редици, г-н Бойчев, се коментира идеята за нов политически проект на президента Радев?

Жельо Бойчев: Вижте, аз не считам, че можем сериозно да коментираме такъв политически проект или появата на такъв политически субект по няколко причини. Първо, българският президент няма как да ръководи политически и да бъде изразител на такъв политически проект. Аз разбирам, че много вероятно да има немалко хора, които да се опитват да дават подобни съвети на президента предвид безпрецедентното обществено доверие, което има на фона на останалите институции и личности в политиката в страната, да се опитват политически да  материализират това доверие в някакъв субект. Но вижте, президентът Радев е много трезвомислещ човек и няма да се хване на подобна игра. Дай Боже, вече след успешното приключване на мандата си, може да прецени, какъв ще бъде оттам нататък житейският му път и до каква степен ще има обществени занимания. Но опитът назад във времето показва, че няколко президенти, знаете, опитаха подобен ход, и не бих казал, че беше най-успешният завършек на обществената им политическа кариера.

Водещ: А притеснява ли ви появата на такъв обект, г-н Бойчев?

Жельо Бойчев: Има сериозен дефицит на доверие в българското общество към политическите му представители в момента. А опити да се правят нови субекти – ще бъдем свидетели на такива опити непрекъснато. Това по-скоро го разглеждам като мотивиращо. Мотивиращо от гледна точка на това да не забравяш посоката, да не забравяш това, че всекидневно трябва да бъдеш изразител на проблемите на хората и мисля, че БСП се опитва и съумява да го прави в своята дейност с особеното внимание, което полага последните месеци върху това да представя своята „Визия за България“. А това именно е нашият стратегически документ, който трябва да очертае пътя на страната ни и нашия разговор за бъдещето на страната.

Водещ: Г-н Бойчев, що се отнася до намеците за разширени правомощия на президента, те могат да бъдат само в една посока – президентска република. На това как се гледа в БСП?

Жельо Бойчев: Аз не ги разчитам така тези неща. По-скоро имам спомен за много категорични изказвания на президента Радев, че той няма нужда от повече правомощия. И не считам, че смяната на конституционния модел на управление би дал сам по себе си решение на проблемите, които има България. По-скоро чета и разбирам словото на президента като много ясна заявка за това, че трябва да има ред и законност в страната. Трябва да има институции, които да изпълняват своите задължения и ангажименти, да говорим за възраждане на държавността в страната, но основно да приемем основните европейски ценности в своята работа. Така че по друг начин разчитам това, което президентът каза в момента. Разчитам го като много сериозна заявка за това, че осъзнава цялата ситуация и споделя до голяма степен разбирането на мнозинството български граждани, които виждат този срив в доверието към всички институции, тези блокирани реформи, които не се случват и не се случват в страната, качеството на живот и отчаяната нужда от нова перспектива. И съвсем нормално беше президентът да даде заявка, че ще търси такъв тип стратегически решения за развитието на страната.

Водещ: Очаква се президентът Радев да обяви с указ до края на седмицата, поне той така съобщи, членовете на сформирания от него Съвет за стратегическо развитие на България. Така официализираната структура наподобява на правителство в сянка, и немалко наблюдатели виждат в нея това. Има ли президентът за целта институционални правомощия?

Жельо Бойчев: Аз не мисля, че непрекъснато трябва да бъдем вкарвани в разговор, в който президентът Радев да бъде показван като нещо страшно или като заплаха за една или друга институция, било то и политическа партия. В крайна сметка да припомня, че президентът Плевнелиев работеше по стратегически документи, като „България 2020“, преди това и президентът Първанов имаше един много широк кръг експерти във всичките сфери в Президентството. Съвсем нормалното е българският президент да ползва целия интелектуален потенциал и възможности, които има страната като експертиза, и дори ако питате мен, в това си намерение президентът Радев е малко закъснял. Надявам се, че тези хора са му помагали досега в дейността, просто в момента това беше изговорено, официализирано по някакъв начин. Няма нищо по-хубаво от това президентската институция, която е еднакво отдалечена, и президентът, чийто конституционни правомощия е да бъде изразител, представител на интересите на нацията, да събере потенциала в отделните сфери в и да постави по-стратегически задачи. Ние имаме дефицит от такъв тип стратегическо мислене, имаме дефицит от ясно лидерство в България. И  българските граждани в това размирно време, в което се налага да живеем, биха искали да видят хората, които носят отговорност за управлението за страната, ясна представа за това, накъде водят страната, ясно да видят България, да видят заявка от България да заеме своето място във всички тези процеси и разговори, които текат в момента в Европа. Надявам се наистина този съвет, тази експертиза, която обедини президентът Радев, да даде доста смислени идеи, които могат да се реализират след това в управлението.

Водещ: Говорите за дефицит на стратегическо мислене. Този дефицит „Визия за България“, поне за левицата не го ли запълни, та трябва и президентът да прави съвет?

Жельо Бойчев: Вижте, ние се опитваме да го запълним този дефицит на стратегическо мислене и поставихме на вниманието и много сериозен документ, който очертава съвсем друга реалност и перспектива за развитие на страната от това, на което сме свидетели в момента. Виждате, че има доста спорни неща в нашата визия, неща, които предстои да бъдат налагани в обществото и да получават доверие. Така че само бихме се радвали, ако нашият документ и нашите постановки бъдат основата за коментиране в интелектуални или стратегически центрове. Това само би било полезно. Нямаме претенцията и разбирането, че ние сме инстанция, последна инстанция по това как и по какъв начин да се развива България.

Водещ: А вие ще приемете ли изводите, заключенията, идеите на този Съвет за стратегическо развитие на България, който ще сформира президентът?

Жельо Бойчев: Вижте, няма как да се отговори на въпрос на нещо, което още не сме видели. Засега има всички предпоставки да го направим с оглед на това, че първото основно нещо, от което се тръгва като анализ на ситуацията, в която се намира страната, от това, което слушам от президента Радев, мисля, че анализът е изключително верен. Това е първото, основното – да се вземат правилните решения. Надявам се, че ще бъде толкова прецизен и точен и в решенията, които ще предлагат екипите, които ще събере около себе си. Пак казвам, нямаме никакво основание каквато и да е помощ да отхвърляме, каквато и да е идея за бъдещето на България, с лека ръка.

Водещ: Г-н Бойчев, какво, кога и как трябва да се промени? В анализа си президентът е ясен, той обобщава това, което се говори в страната и което се вижда. Но стои важният въпрос – какво, кога и как може да се промени? Имате ли в БСП решение?

Жельо Бойчев: Ами трябва да се върна пак към този критически наш документ – „Визия за България“, който се опитва да даде отговор на тези въпроси, които вие поставяте. Започнали сме такъв разговор с българските граждани и оттук нататък ще търсим тяхното доверие, тъй като само българските граждани могат да кажат какво и кога трябва да бъде променено, на база на доверието, което ще дадат със своя вот. Но на първо четене струва ми се, че всички трябва да повярваме и да работим за това България да заеме своето си място в една обединена Европа, и тъй като първите избори ще бъдат европейски, тя трябва да участва в обсъждането и даването на решенията за развитието и бъдещето на Европейския съюз. Това, че географски сме в периферията на Европейския съюз, по никакъв начин не бих искал да бъдем така и в дебата по всички основни европейски въпроси. Струва ми се, че имаме основание като най-старата държава в Европейския съюз, държава, която е допринесла немалко за европейската цивилизация, ние да имаме повече самочувствие и повече активност във всички тези разговори. Бих искал всички да повярваме малко повече в добрата перспектива и бъдеще на страната ни. България е показала, че е възможно да реализира част от своя национален идеал, когато огромна част от българските граждани са заставали и са били обединени зад тази кауза. Българските политици, които са натоварени с доверие от гражданите, трябва да бъдат пример за това нещо. Трябва да бъдат пример и със своето поведение, трябва да бъдат пример и с работата си в институциите, за които са излъчени. Не са чак толкова сложни тези неща – правила, спазване на тези правила от всички, справедливост искат да видят българските граждани от институциите и от тяхната работа, ясното разбиране за това, че те защитават интересите на мнозинството български граждани, а не един или друг тясно партиен или корпоративен интерес. Не са толкова трудни тези крачки, които трябва да бъдат извървени. Предполагат един друг съвсем различен подход от този, на който сме свидетели в момента в начина на упражняване на властта.

Водещ: Г-н Бойчев, президентът в отчета си се връща на три пъти върху темата за изтребителите. „Грипен“ или F-16 и за проваления избор на „Грипен“. Не е ли време да се затвори страницата за това решение и защо и в БСП не поставят ребром темата?

Жельо Бойчев: Вижте, това са поредните неумели действия на правителството, което може със своите действия да провали закупуването на един безспорно добър изтребител, какъвто е F-16. Пореден пример за това.

Водещ: След като се знае, че той е изключително добър изтребител, защо тогава е този спор за „Грипен“? Някак си драмата не се разбира еднозначно сред българските граждани.

Жельо Бойчев: Виждате, цялата тази сага с модернизацията на Българската армия и в частност на българската авиация продължи доста дълго време. Свидетели сме на противопоставяне на институциите, свидетели сме на това как имаше и специална комисия в Народното събрание за произнасяне за такъв документ, и тя не е добрият пример за това, как трябва да се взимат стратегически решения, каквито са решенията във военната област и решенията, които трябва да гарантират сигурността на страната. Тук трябва да си даваме сметка, че всяко от тези решения има много дълъг хоризонт на действия, десетилетия напред. Бойният самолет е изделие, което ще се ползва от Българската армия в рамките на 30-40 години нататък. И това предполага да се отчетат всички геостратегически реалности и перспективи пред страната. В крайна сметка в голяма степен сделките за модернизация на Българската армия са сделки, които трябва да гарантират сигурността.

Водещ: Да, защото ние не купуваме просто самолет, ние купуваме сигурност. Това осъзнават ли го в БСП, защото това, което казвате, някак си не го чуваме от вашите колеги?

Жельо Бойчев: Напротив, осъзнаваме го. Искам да припомня, че БСП направи една много трудна крачка с подкрепата в парламента на трите проекта за модернизация на Българската армия, давайки си ясно сметка за предизвикателствата пред сигурността на страната. Знаете, че за БСП това решение никак не беше лесно, предвид на ясното съзнание за множеството проблеми, които има страната и социално-икономическото положение, в което се намират българските граждани.

Водещ: Но не подкрепихте F-16.

Жельо Бойчев: Не, ние оспорихме процедурата. Не сме се произнасяли за конкретния самолет. Аз казах вече няколко думи – няма никакъв спор относно качеството на F-16. Просто самата процедура не беше коректно извървяна.

Водещ: И на финала, предсрочни избори – кога вие ги виждате, г-н Бойчев, защото аз не виждам как ще станат при политическата ситуация в парламента?

Жельо Бойчев: Ами действията, които виждаме от страна на правителството, скандалите, които непрекъснато генерира, отказът да се извършват ключовите реформи, от които страната се нуждае, политиката на това да се купува време по всеки един от тези проблеми, прави неизбежни тези предсрочни избори.

Водещ: Мнозина анализатори ви обвиняват, че вие по някакъв начин съучаствате на ГЕРБ в парламента, защото често гласувате и с тях – давате им подкрепа за законопроекти, които без вашите гласове биха минали трудно.

Жельо Бойчев: Не бих се съгласил тук. Нямам много спомени, с които да се сетя в последните месеци на Народното събрание да има ключови законопроекти, по които да сме дали подкрепата си на ГЕРБ. Разбира се, има проекти, по които не може да се търси политическо разделение. Но ключовите решения – точно обратното – много ясно се вижда кой е алтернатива в рамките на Народното събрание.

Цоня Събчева