Жельо Бойчев, БСП: БСП е сериозна политическа сила и като такава, когато един път вземе решение по даден въпрос или изрази своята позиция, тя остава непроменена

Жельо Бойчев, говорител на ПГ на БСП, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Утре президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. От партията отдавна заявих, че ще върнат мандата и че е наложително да има предсрочни избори. Има ли промяна в плановете броени часове преди връчването ще попитаме Жельо Бойчев – говорител на ПГ на БСП. Г-н Бойчев, все още ли партията е твърда в решението си да върне мандата на президента?

Жельо Бойчев: БСП е сериозна политическа сила и като такава, когато един път вземе решение по даден въпрос или изрази своята позиция, тя остава непроменена. Затова считам за много смешно поведението, на което сме свидетели в момента – след 13 ноември, когато бяха проведени вторият тур на президентските избори, беше обявена оставката на кабинета, ние вече близо един месец да сме в ситуация на гадатели и за това: правим правителството… ние правим правителство, да, правим компромис, не правим компромис. Отговорност на всяка една политическа сила, на нейните лидери е да заявят позиция и тя да бъде ясна и последователна.

Водещ: БСП неведнъж е заявявала намерението си да застане начело на управлението на страната – защо нямате желание сега да се възползвате от тази възможност?

Жельо Бойчев: За да направиш правителство, трябва да има няколко условия. Едното е каква е легитимността на това правителство. В рамките на това 43-то Народно събрание ние считаме, че доверието на българските граждани е изчерпано. Необходими са нови избори, които да преформатират политическото представителство и на тази база да бъде съставено и ново мнозинство, което да отчита новите политически реалности след президентските избори и желанието на гражданите за промяна. И друго много важно условие при формиране на правителство е да бъде много ясно това кой носи отговорност за дейността на това правителство. Когато имаш 38 народни представители, както ние в момента, няма как да поемем отговорност пред българските граждани. Затова считам, че и опитите да бъде насипно събрано някаква подкрепа и мнозинство в това 43-то Народно събрание няма да срещне одобрението на голяма част от българските граждани.

Водещ: Днес от Реформаторския блок проведоха консултации с ГЕРБ, както те ги нарекоха, „за недопускане на БСП и ДПС в управлението на страната“. Как разчитате тези действия преди още да им е връчен дори мандат от президента?

Жельо Бойчев: Ами, панически действия, които се опитват да съхранят колкото се може по-дълго властта, която имат в момента. Реформаторите имат една голяма отговорност и грях към българските избиратели. Те първо подведоха на последните избори своите избиратели, като декларираха, че няма да съставят правителство с ГЕРБ начело с Бойко Борисов, припомням, и водиха една доста агресивна политика спрямо ГЕРБ, с много претенции към тях. Разбира се, когато минаха изборите, се оказа, че всичко това е било за пред хората – дори имаше изявления на техни лидери, че това си е било само предизборна кампания. Така че при тях тези действия са разбираеми. Едва ли втори път те ще имат тази власт, на която са свидетели в момента. И съвсем нормално е да имат и притеснения, с оглед на това, че по-голяма част от техните министри са следствени. Това е другото, което успяха да сътворят за тези две години в престой в изпълнителната власт. Но искам много ясно и категорично да заявя, че оставането на това правителство всеки ден повече е пагубен за страната, тъй като виждате – назначения, непрекъснато обществени поръчки, непрекъснато скандали, краде се като за последно.

Водещ: Всички партии стоят зад това колко е важно да бъде постигната стабилност в страната. Какъв в крайна сметка е пътят към тази стабилност.

Жельо Бойчев: Парламентарната демокрация има ясно разписан ред за това. След като сме в такъв тип ситуация като днешната – изчерпана възможност за съставяне на правителство, или по-точно, каквото и да бъде съставено, ще бъде разчетено като пазарлък, като сделка, която се сключва само и само да се стои на власт и да се консумира властта – няма друг механизъм, освен това да се отиде на избори и да се поиска наново доверието на гражданите, всяка от политическите сили да изрази своите позиции, своите намерения за управлението на страната и виждания, и на базата на доверието, което получи, след това да се търси подкрепата на едно мнозинство в Народното събрание за излъчване на правителство. Друг механизъм в парламентарната демокрация за това няма и се надявам българските избиратели да бъдат и разумни в своя избор, и да се излезе след предсрочните парламентарни избори с едно по-устойчиво мнозинство и желание за промяна.

Водещ: Вие в БСП склонни ли сте на някакви компромиси и с кого за постигане на стабилност в страната?

Жельо Бойчев: Не само ние, а всички трябва да бъдем склонни и да търсим компромис в името на България и в името на просперитета на страната. Само че това става, когато сложиш националния интерес над партийния интерес и над всичко друго. Съжалявам, но с хора, които показаха до момента, че единственото, което могат да правят, е да търгуват националния интерес за собственото си политическо оцеляване, да правят сделки на гърба на българския народ, да сменят кандидатурата ни за генерален секретар на ООН, само и само да угодят на канцлера Меркел, защото – видиш ли – тя щяла да гарантира не знам какво си и ресора вицепрезидент на Еврокомисията да бъде вече в момента в германски ръце, а България да загуби тази позиция, непрекъснато да сервилничиш на големите началници, да продаваш националния интерес с Ердоган, да се опитваш да провеждаш реформи, които отнемат права във всяка една сфера – да не ги изреждам: като започнете от здравеопазване, образование, съдебна реформа и друго – не дават никаква база да седнеш на разговори. Интересът на страната предполага друг тип политика, друг тип национално отговорна политика във външен план, друг тип политика в сигурността и гарантиране сигурността на българските граждани и друг тип икономическа политика. Ако имаш желание за такъв тип политики, ние сме готови да седнем на тази маса. Но това, което виждаме в момента, буквално с всеки изминал ден – виждате, дори в оставка на това правителство – е точно обратното. Не може да си тръгнеш и да пуснеш конкурс за 1,2 милиарда за следващите две години за лекарствени продукти. Не може да си тръгнеш и да пуснеш за продажба всички имоти на Министерство на отбраната, като преди това си направил всичко възможно да блокираш всичките възможности за развитие на армията. Да не ги изреждам: не може бързаш да избереш началник на отбраната в момента, с ясното съзнание, че новият главнокомандващ ще трябва да работи с него в следващите четири години. Най-малкото не е редно, не е морално и е извън всякакво приличие.

Водещ: Всичко това би ли могло да се промени? Можем ли да видим някога в управлението на нашата страна постигнат консенсус между противоположни партии в името на това България да е по-сигурна и по-стабилна?

Жельо Бойчев: Аз лично се надявам и вярвам в това. Мисля, че рано или късно ще дойде това време, в което отговорността ще надделява над моментния интерес и его на един или на друг. И въобще, егото на всички наши лидери трябва да мине много на заден план, да стане ясно, че България я е имала и ще има без всеки един от нас, и единственото, което имаме като задължение в качеството си на хора, които са натоварени с някаква отговорност от българските граждани, за времето, с което се опитваме да работим за страната си и за нейното добруване. Всичко друго няма никакъв смисъл и историята ще изхвърли тези хора за това им поведение. Много се надявам, че ще бъдем свидетели на такъв тип нещо. Но пак казвам – просто трябва да има друг тип отговорност, а не мисъл за това кой договор ще приключим, коя поръчка ще пуснем, как да прецакаме следващия министър или друг като му назначим цялата администрация и той не може да уволнява. Това е много елементарно и много на дребно.

Водещ: Може би смяна изцяло на политическата класа и на мисленето, вероятно, на политическата класа трябва да има.

Жельо Бойчев: Ако резултатите са такива, каквито виждаме до момента, неминуемо ще има смяна и на политическата класа и въобще на цялата политическа система. И трябва да си даваме сметка за тия реалности, защото те не са само в България, те са и в света. Трябва да има много ясни резултати. И хората са все по-взискателни и все по-малко търпеливи към това, което получават, и оттук нататък очакванията са доста големи. И не завиждам на което и да е следващо управление – то нито ще има толкова време, нито ще има и толкова спокойствие, на каквото са били свидетели предходни кабинети назад. И това още повече поставя високи цели и прави нещата доста сложни.

Водещ: И все пак положително да завършим – надяваме се, че по-добри времена ни очакват.

Жельо Бойчев: Аз вярвам лично в това и мисля, че всеки българин трябва да има основание, колкото и картината на момента да не ни дава някаква сериозна надежда. България е успявала да преодолее в своята история множество кризи, множество големи изпитания със своя дух и с мобилизацията си в такива важни моменти. Убеден съм, че ще преминем и през това и ще излезем по-силни, за да бъде нашата родина наистина една просперираща страна и да се гордеят българските граждани с постиженията й.

Цвета ЛАЗАРКОВА