Жельо Бойчев, „БСП за България“: Единствената съдържателна цел на правителството е оцеляването му

Народният представител от „БСП за България“ Жельо Бойчев в интервю за сутрешния блок  „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Бойчев, отказът на президента Румен Радев да подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов се превърна в повод за поредната словесна война между премиер и президент или спазване на закона? Какво мислите?

Жельо Бойчев: Президентът Радев беше много ясен – ясно са разписани правомощията на двете институции, така също пределно ясно е разписана и процедурата, която трябва да се спазва при издаването на такъв тип документи. Мисля че това не подлежи на никакво обсъждане.

Водещ: А необходимо ли е да има такова противопоставяне – гонене по устав го нарекоха някои, разбира се, в рамките на закона?

Жельо Бойчев: Няма как като представител на БСП да бъдем част и страна в този разговор, който протича между Президентството и Министерски съвет, но струва ми се, че очакването на българските граждани към своите управленци е да решават проблемите си, а не да изпадат в такъв тип институционални войни и битки.

Водещ: Вие, от БСП не подкрепихте президента за бавенето на освобождаването на Младен Маринов. Защо президент и премиер изпадат в такава ситуация и ще продължат ли взаимните нападки, според вас?

Жельо Бойчев: Вижте, пак казвам, няма как да очаквате БСП да бъде страна в този спор между двете институции, при положение, че много ясно са разписани техните правомощия. Единственото, което трябва да се направи, е само да се спазват.

Водещ: А според вас кой ще надделее?

Жельо Бойчев: О, кратката ретроспекция от прехода показа, че сме били свидетели на множество такъв тип ситуации. Винаги досега победител е излизала президентската институция поради много причини. Нямам съмнение, че и този път ще е така.

Водещ: Г-н Бойчев, изпада ли Румен Радев във външна изолация? Вчера имаше такива коментари.

Жельо Бойчев: Пак казвам, няма нужда да коментирам президента. Оценката за него я дават българските граждани. Беше дадена един път при избора му, и то безапелационно, за доверието, което се вижда от проучването, се вижда, че това, което прави, се харесва от българските граждани.

Водещ: А имаме ли реална война между институциите?

Жельо Бойчев: Когато си бил дълго време в ситуация, в която си обезличил институциите, когато си бил дълго време в ситуация, в която може да направиш каквото си искаш без да се съобразяваш с конституционните разпоредби, с нормите и правилата в държавата, сега, когато насреща имаш човек, който има и мнение, и отговорност да си изпълнява своите функции, съвсем нормално е това да не се харесва на ГЕРБ. Те няма как да имат президент, който да прави всичко, което му се поднесе, и да го разписва. И трябва да свикнат да работят в такъв тип среда.

Водещ: Според вас, новите попълнения ще могат ли да дадат един рестарт на доверието към правителството?

Жельо Бойчев: О, не никакъв шанс няма да се даде рестарт на доверието на това правителство по много причини. Първо, то беше още при самото си формиране правителството се обедини около една основна цел, а това беше, припомням, изкарването на мандат и стоенето на власт повече време. Нали разбирате, че ако единствената съдържателна цел на това правителство е оцеляването му, то по никакъв начин не може да бъде полезно на страната и на българските граждани. И виждате, че най-големият генератор на нестабилност е самото правителство от самото формиране сме свидетели на поредица от скандали. И се влиза от скандал в скандал. И то всичко това се предизвиква от действията на правителството и от действията на представители на коалицията, която формира мнозинството, за да излъчи това правителство. Така че аз не очаквам по никакъв начин едни персонални промени да доведат до стабилност и съдържание в работата на това правителство. Имаше някакъв малък шанс г-н Борисов, ако беше направил една по-радикална промяна, почти цялостна промяна на Министерски съвет, но само персонална промяна не е достатъчна, трябваше да се преформулират съвсем нови задачи пред това управление и нови цели. Никакъв шанс няма това да се случи. А опитът с няколко персонални промени да се купи малко време образно казано, да се даде глътка въздух, няма как да се получи. Българските граждани имат нужда от друг тип решения. Виждате, че нищо от това, което е необходимо на страната, не се случва – нямаме дори опит за реформа в който и да е сектор, дори намек за решение на някой от тежките проблеми в страната. Единствено и само власт да стоим повече и по-дълго време – това е, на което сме свидетели в момента. Така че финалът на това правителство ще бъде доста жалък бих казал.

Водещ: И казвате, че сега Борисов печели време с това, така ли?

Жельо Бойчев: Опитва се да печели време, но за съжаление, така с този плах опит това няма как да се получи. Още повече, че ако до момента имаше една константа като центъра на властта, каквато се явяваше самият Борисов, от това, което видяхме последните седмици, сме свидетели вече на множество центрове на власт. От една страна виждаме, че премиерът Борисов беше бламиран и неспособен от негова страна да овладее положение, едната страна е той, от друга страна вече виждаме самата партия парламентарната група, от втора страна са самите му коалиционни партньори с някакви нови претенции, отделен център на власт, от трета страна са вече са съответни бизнес кръгове и интереси, които също се опитват да влияят в подреждането на такъв тип персонални кандидатури, на решения в правителството. Така че гледаме един управленски хаос.

Водещ: В политическа криза ли сме? Имаме електорални и коалиционни предпоставки за това?

Жельо Бойчев: Със сигурност сме в управленска криза, тя е видима. Ние няколко седмици не може да завършим една процедура по едни оставки на правителството, които имаха за цел, пак казвам, да дадат малко глътка въздух на ГЕРБ. Виждате, че дори и това не може вече да бъде направено. Не можем да решим нито един съществен проблем в страната, всичко се прави, замита, отлага се във времето, преминава се в най-паническите действия, които са характерни за една отиваща се власт. Почват сега да се сещат за доходите, почва да се говори за ръст за доходите по-следващата година, забележете, съвсем случайно преди двата избора, които предстоят следващата година. Но такъв тип действия няма как да спасят едно управление, което не е постигнало нищо до момента.

Водещ: А готова ли е БСП да управлява?

Жельо Бойчев: БСП полага огромни усилия в момента да формулира една много радикална и много бих казал различна алтернатива затова как и по какъв начин трябва да се управлява страната, каква посока трябва да има България, и се опитваме да я представим на българските граждани да получим тяхното доверие. Това е голямото предизвикателство, което стои пред БСП, и пред всеки, който иска да носи отговорност за управлението на страната. Трябва да е ясно, че България, ако продължава да се развива по този начин, на който сме свидетели в момента, нищо добро не ни чака, и няма как да преодолеем нито един от тежките и демографските, и социално-икономически, и здравни, и образователни и каквито и да е проблеми в страната. Имаме голямата амбиция да кажем на българските граждани, да поискаме тяхното доверие за радикални проблеми, за преформулиране на начина на управление на българската икономика, цялостна промяна на модела на функциониране на българското здравеопазване – много съществени въпроси. И се надявам големият разговор и дебат да бъде концентриран върху тях, а върху тези непрекъснати скандали, които ни заливат от сутрин до вечер.

Водещ: Визия за България – каква е тя в три изречения?

Жельо Бойчев: Модерна, просперираща България.

Водещ: Имаше много изказвания от управляващи в парламента за визията. Как ще коментирате тези неща?

Жельо Бойчев: Вижте, по същество аз не съм видял някой да коментира това, което предлагаме. Те са политически мантри и някакви лозунги, че видите ли, че БСП едва ли не нямала правото и не можела да даде алтернатива на страната. Никой по същество не влиза в конкретен разговор по сфери това, което предлагаме до каква степен е добро, кои са неговите минуси или защо не може да се случи. Надявам се това наистина да бъде предмет на разговорите оттук нататък, но аз съдържателни аргументи против нашата визия не съм видял, освен общия етикет: „Тя БСП няма как да представи алтернативна“. По каква логика може да стигнеш до този извод, когато си свидетел на една изключително безпомощно и немощно управление, каквото е в момента, и изключително безлично. Виждате, че не се прави нищо по един въпрос, защото това може да предизвика съответното напрежение, съответния протест или накърняване на определени интереси, и всичко е оставено на самотек. И сме свидетели на пълен разпад на институциите и държавността в момента. И виждате, че влизаме от криза в криза. Когато започнеш да подбираш хората по партиен принцип и професионализмът бъде изоставен, няма как да не сме свидетели на това, което бяхме. Мога да припомня още и скандала с КТБ като регулаторен орган в лицето на БНБ, помните и другия регулаторен орган КФН и кризата с фалита на застрахователно дружество, поредица от агенции, които не си свършиха работата по кризи и ситуации в страната. Въобще, хора преминават през граничен контрол без да бъдат проверявани. Ежедневни примери на това, че институциите не функционират. А те няма как да функционират, след като професионализмът като изискване, като начин на формиране при назначението на ръководните състави на регулаторни, институционални, държавни органи отдавна е изоставен на база на партийната и политическа лоялност, след като държавата се управлява дълги години по начина, по който всички решения се взимат от едно място, и това премиер-министъра, и никой не смее да носи отговорност за нищо друго в страната. Ние сме свидетели на този блокаж и тази управленска криза, в която се намираме в момента.

Водещ: Този блокаж каква развръзка ще има в най-скоро време, според вас?

Жельо Бойчев: Надявам се да има положителна развръзка, и то за страната положителна развръзка. Защото, казвам го, и то с убеденост, този състав на Народното събрание не само не решава нито един от тежките проблеми на страната и в случая не отговаря на очакванията на българските гражданите, но напротив, той влошава положението в страната. Забележете, ние вчера имахме акт, с който внесохме в Конституционния съд.

Водещ: Измененията в АПК.

Жельо Бойчев: Да, да. Измененията в Административно-процесуалния кодекс. Може на вашите слушатели тава да изглежда нещо незначително,  но това е поредният пример от множеството действия на това Народно събрание и мнозинство, което накърнява основни конституционни принципи. Това е фундаментът на българската държава. С тези промени се оскъпява и се ограничава публичността и достъпността до правосъдие на българските граждани. Това са основни неща. Публичността на съдебните заседания е толкова съществена, че тя знаете, че е разписана и в самата Конституция, а този принцип с промените за публичност и прозрачност се превръща в изключение. Тази промяна в местната подсъдност препятства правораздаване на правоохранителните органи, и не им осигурява нито по-лесен, нито по-бърз достъп до правосъдие. Тук се променя драстично размерът на съдебните такси, а те, съдебните такси, са част от гаранцията за достъп до правосъдие. И то въобще да въведеш пропорционална такса, това е в противоречие на основните принципи на административните дела, при които на преден план е принципът за защита от нарушената законност, и то точно от органите на държавно управление. Въобще, в 19 закона от две инстанции, производството става едноинстанционно. Това са изключителни промени и непрекъснато стремеж и опит да се ограничават гражданските права и свободи. И когато правиш това, няма как след това да отчетеш нито ръст на инвестиции, няма как да отчетеш нито един показател в страната да бъде във възходяща тенденция.

Водещ: Очаквате ли разбиране относно тази жалба? Според вас, какво ще се случи?

Жельо Бойчев: Очаквам. Не ми се коментират решенията на Конституционния съд, но виждам, че няколко пъти той се намеси изключително професионално и бяха върнати редица такива актове, които противоречаха на основните принципи, разписани в Българската Конституция. Надявам се, че той като единственият орган не толкова подвластен на политическите страсти, да се произнесе по тази жалби. И президентът, знаете, има такъв тип жалба. Въобще, по този начин да се направи много ясно, да се сложи спирачка пред опитите непрекъснато да се ограничават едни или други граждански права и свободи, на които сме свидетели непрекъснато.

Водещ: Г-н Бойчев, за финал на нашия разговор политическата картина у нас – колко рунда да очакваме още?

Жельо Бойчев: Не разбирам политиката като водене на рундове, които някой трябва да бие и да побеждава над другия. Политическата картина трябва да изглежда по начин, по който тя да удовлетворява българските граждани. Начин, който да има резултат от действията ни, така че той да бъде видим за всички, и  страната ни да върви напред и нагоре. Това ми се иска да видя като краен резултат от политическите действия. А за съжаление това, на което сме свидетели, доста се различава от моите очаквания. Нищо добро не ни чака с оглед на непрекъснатия стремеж основните и съществени въпроси, които стоят пред България, да бъдат неглижирани. Забележете, че в момента имаме една доста вече увеличена инфлация в рамките от 4 до 5% до края на годината като размер, никакъв разговор относно действията, които предприема правителството по възможности, по механизмите, които имат, да бъдат компенсират доходите на българските граждани. И виждате, ние веднага се опитваме да даваме решения на тези въпроси, и се надявам тази политическа есен българските граждани да оценят тези, които дават решения, а не тези, които непрекъснато им разказват приказки безкрай.

Водещ: Тоест, очакваме избори, така ли?

Жельо Бойчев: При тази ситуация, те са неизбежна развръзка, колкото и да не им се иска на правителството на мнозинството, няма как това да продължава. То няма и разумен човек от тях, който да не си дава сметка за това. Защото за тях потушаването на една криза е от днес за утре. Виждате, че то непрекъснато излиза поредният скандал, поредното изявление на коалиционен лидер, поредната претенция, поредното недоразумение. Така че между другото в техен интерес е по-бързо да сложат край на тази агония – ще бъде по-ниска цената, която ще платят.

 

Йоланда ПЕЛОВА