Жельо Бойчев: БСП има самочувствието да се опита да предложи политика на реална промяна

Снимка: ГС на БСП - София

Жельо Бойчев, говорител на ПГ на БСП Лява България, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Продължаваме политическата тема за новия сезон в парламента със следващия ни събеседник г-н Жельо Бойчев, говорител на парламентарната група на „БСП-лява България“. Добър вечер.

Жельо Бойчев: Добър вечер.

Водещ: Г-н Бойчев, позволете ми да започна по следния начин: „Ще управляваме държавата, за да реализираме всичко това, което казваме днес – или промяната, или всички ставаме ненужни“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларацията от името на групата. Как трябва да тълкуваме тези думи на г-жа Нинова?

Жельо Бойчев: Като ясно разчетен знак и към последния резултат от последния избор, и резултат от проведения национален референдум. Защото в момента сме свидетели на една демонстрация от страна на ГЕРБ, че искат да се съобразят с волята на народа, късно станала факт, но само с пример можеш да покажеш да покажеш, че си разбрал знака, който са ти дали гражданите, българските избиратели. И това трябва да го покажеш с действия и със себе си, както се казва. Така че всичко това, което предстои да направим вътре в партията, и това, което предстои да поемем като ангажимент, ще бъде именно следствие от ясното разбиране, че хората са крайно недоволни от политическата система, резултата, който тя дава в момента, искат промяна, а не подмяна, реална промяна. И БСП има самочувствието да се опита да предложи наистина такъв тип политика.

Водещ: Ако трябва да дадете оценка на работата, свършена до момента в държавата, каква би била тя?

Жельо Бойчев: Две години пропилени, 2 години загубени за България.

Водещ: Защо?

Жельо Бойчев: Ще кажете – нормално е да говори така опозицията, но нека да си припомним – преди 3 години това правителство и мнозинство от сутрин до вечер ни убеждаваха, че те имат две основни цели – едната беше реформи, помните, втората беше стабилност. И на база на това се направи това огромно мнозинство, се излъчи това правителство. Равносметката 2 години след това е плачевна. Не само че няма реформи, но и секторите, които подлежаха на „реформиране“ от ГЕРБ и това мнозинство, резултатът е плачевен. Мога да дам пример с прочутата им здравна реформа, която като нормативни актове и законодателството беше в голямата си степен дори отменена, но доведе до това, че наредихме хората и на опашки за чакащи листи, и опашки затова да дават пръстови отпечатъци като абсолютни аборигени. Направихме огромни поражение в образованието. Това, което е съхранявало българския дух, българщината през всички тези толкова сложни на изпитания години, беше поставено на карта с новите учебни планове и хаосът, който беше създаден в образованието. В социалната сфера пенсионната им реформа приключи само с увеличение на възрастта и трудовия стаж, и стана по-недостъпна за българските граждани. Съдебната реформа е излишно да коментирам, защото там беше пълно фиаско. От големите намерения, големите обещания, накрая до едно пълно нищо. И може би най-неприятното накрая – в крайна сметка това правителство отне и достойнството на страната, защото толкова външна политика, която да обслужва само и единствено чужди интереси, то отдавна българската страна не беше виждала. Ирина Бокова и подмяната й с Кристалина Георгиева е само емблематичен пример за това как Борисов, за да остане все повече на власт и да си купи образно казано, индулгенциите от началниците в Европа, беше готов да прави каквото поискат от него, стига да продължават да го подкрепят по този начин. Затова германците имат ресора Бюджет и финанси – най-важният в Европейската комисия, България няма нито един от важните ресори, България вече няма никакви шансове да има генерален секретар на ООН в близко време. И там вече, ако сложим всичките тези скандали, които бяха около Черноморска флотилия, около СЕТА, около всякакви такива кадрови споразумения – с една дума – пропиляно и загубено време за България. Едно мнозинство, което произвеждаше само сделки, пазарлъци, разпределяше власт и ресурс помежду си.

Водещ: След тази ретроспекция на грешки и недовършени реформи, кои са според вас най-важните задачи сега за последните заседания на 43-то Народно събрание? И в частност кои законодателни инициативи ще са приоритетни за БСП?

Жельо Бойчев: За съжаление, 43-то Народно събрание не може да свърши нищо важно оттук нататък. То има 2 седмици живот. Всякакви опити да се обяснява, че то ще произведе видите ли кой знае какви законодателни решения, са заблуждения на хората. Виждате, че предизборната кампания по същество започна. ГЕРБ се сетиха, че има референдум 2 месеца след него и го обявиха за основна тема за действията си оттук нататък в Народното събрание, като на всички е ясно, че той няма нито време, нито възможност да бъде приет. Още повече, не е редно един парламент, изчерпил своето доверие, да се занимава с толкова значими въпроси. Така че личната ми оценка – колкото по-рано се разпусне този парламент, толкова по-добре, толкова по-малко вреди можем да нанесем на страната. Няма как това насипно мнозинство, то виждате, че ние сме един парламент, в който накрая всички се оказаха опозиция. Радвам се, че БСП така влезе в началото, така си и излезе – последователно в това Народно събрание. Усилията за мен са насочени към предстоящата предизборна кампания. Надявам се там разговорът да бъде съдържателен и той да бъде разговор за бъдещето на страната, тъй като на всички им е ясна равносметката от сегашното управление какво е постигнато – то е видимо. Нуждаем се от друг вид перспектива, от друг тип политика на развитие на страната, и ми се иска това да бъде центърът на предстоящата кампания, така че да бъдем полезни всички на страната си и на българските граждани, давайки правото си на глас.

Водещ: Имате ли предположения как ще изглежда новият парламент или вие как бихте да изглежда?

Жельо Бойчев: Не бих искал да изглежда по този начин, който гледахме 2 години. Защото това беше ходене по мъките. Всяко законодателно решение, всяко управленско решение – помните форматите, стигнахме до върховната глупост да имаме вицепремиер, който да отговаря за коалиционна политика. Сама знаете, че няма как изпълнителната власт да отговаря за парламентарната, но имаше вицепремиер, който събираше – едните искаха един законопроект, другите искаха друг законопроект, недоволни от едно решение. Така беше и в парламента – пазарлъци. Нещо, което по същество според мен е и част от причината толкова хората да бъдат отвратени от политиката, именно гледайки наяве тези грозни пазарлъци и разпределения, на които ставаха свидетели последните 2 години. Надявам се в следващия парламент да има много ясни мнозинства, които да бъдат структурирани на база реални политически управленски принципи, а не власт заради самата власт.

Водещ: И може би по-сплотен парламент да си пожелаем?

Жельо Бойчев: Пак казвам, видяхме го това с искане властта на всяка цена – „само ние можем да управляваме, никой друг не може да управлява и да носи отговорност за страната“, и виждате докъде го докарахме. Нека следващият парламент да бъде наистина и по-прогнозируем, освен всичко друго.

Цвета ЛАЗАРКОВА