Жельо Бойчев, БСП: Липсват законодателни инициативи, които да спрат разхищението на средства в здравеопазването

Жельо Бойчев БСП

Поредната парламентарна седмица премина под знака на разгорещени спорове, противопоставяне и скандали. В центъра на вниманието беше както гласуването на държавния бюджет, така и приемането на номинацията на Кирил Ананиев за нов здравен министър на мястото на подалия оставка проф. Николай Петров. БСП гласува против тази кандидатура. Защо?

 

Жельо Бойчев, зам.-председателя на ПГ на БСП за България, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Бойчев, кои бяха основните ви аргументи, за да не подкрепите кандидатурата на Кирил Ананиев за нов здравен министър?

Жельо Бойчев:  Вижте, говорим за провал на ГЕРБ в сферата на здравеопазването. Той е очевиден за всички. Това е седмият министър, който се сменя в здравеопазването. Аз си мислех доскоро, че провала им е неумението да изберат подходяща кандидатура за министъра, или неспособността им да управляват добре сектора. Но наблюдавайки всичко това през годините, за мен отговорът вече е само един и причината да стигнем до това положение е нежеланието на ГЕРБ да прави реформа в здравеопазването. Нежеланието да се противопостави на интересите на големите фармацевтични компании, на интересите на големите частни болници. Да се противопостави въобще на източването на системата. И на нас непрекъснато ни се предлага едно и също. Нов министър, който започва един разговор как, видите ли, той ще започне да пренаписва правилата, той има  много прекрасни идеи за контрол. И така до следващия министър, когато започваме пак отначало, за да не се промени нищо от досегашната система на здравеопазването. Сметката за българските граждани обаче е следната: 2009 г. във функция здравеопазване в държавния бюджет са били харчени 2,6 млрд., 2018 в бюджета предвидени за здравеопазване във функция здравеопазване са 4,7 млрд. Няма друга дейност в държавата, която за тези години да е увеличила толкова средствата, които са предвидени за нея. Нито образование, нито сигурност, нито никоя друга. Ние сме дали над 2 млрд. повече средства, а резултата го виждате.

Водещ: Можем ли да очакваме, че именно финансист е човекът, който може да се справи с това?

Жельо Бойчев:  Това е един опит на Борисов и на ГЕРБ в момента да ни предложат, видите ли, ние сега един финансист ще представим на вниманието ви, който ще въведе ред в системата, ще има повече контрол върху разходите. Всичко е добре, но да не забравяме, че г-н Ананиев и в момента е в надзора на НЗОК. И даже е малко смешно, защото бюджетът на НЗОК е 3,8 млрд. лева. И той по същество ще излезе оттам, там, където е контролът, там, където се разплащат в момента и там, където всички добри идеи, които е имал, е могъл да ги приложи, и ще отиде като министър. А министърът, забележете, ще управлява няколко стотин милиона бюджет. И веднага ни отговарят, ама, той там ще прави политика. Не, отговорът е, не. Политиката се прави в Народното събрание. И там, ако мнозинството наистина иска и искрено в декларираните си намерения за реформа в здравеопазването може да го покаже. Но досега такъв тип законодателни инициативи няма. Такъв тип инициативи, които да ограничат източването и да спрат това разхищение на средства в здравеопазването, такъв тип инициативи, които да застанат зад едно управленско действие за въвеждането на една съвременна национална здравно-информационна система. Вътре да има и електронната карта, и електронна рецепта и една електронна платформа за закупуване на лекарство, лично електронно здравно досие за всеки, което да бъде първа стъпка към изсветляване на системата и контрол върху нея, ние не сме видели. И затова аз не очаквам нищо добро. Тази седмица беше тъжна седмица за  България. Нищо добро не се случи в българския парламент. Да, дадохме малко възможност на поредния здравен министър известно време да има спокойствието да се очаква от него, че ще предложи план за действие, приоритети. Които между другото, забележете, за първи път ние не чухме днеска в Народното събрание. Народното събрание гласува министър, който не каза какви са намеренията му и какви са вижданията му в сектора. Не обяви кои са неговите приоритети, не обяви какви са неговите цели, които иска да постигне в средата на здравеопазването. И аз съм много разочарован от този дебат и си позволих да кажа на г-н Ананиев, че без такъв разговор и без ясната подкрепа на мнозинството, което го избира за такъв тип действия, за съжаление той може да претърпи съдбата на неговите предшественици и да мине като едно камикадзе в Министерството на здравеопазването.

Водещ: В изявлението си след избора министър Ананиев пред журналисти каза, че ключова задача пред него е контролът, контролът във всички посоки, за да се преодолее изтичането на финансови средства. Това обещаващо ли е?

Жельо Бойчев:  Вече не искам да вярвам на думи. Пак казвам, когато седем пъти ти сменят министъра и седем пъти ти обясняват как започват с контрол, нали разбирате, че вече става смешно, става жалко. За съжаление обаче срещу това стоят милиарди всяка година. Няколко въпроса трябва да получат много спешен отговор. Първо, всеки министър обяснява, че ще въвежда финансови правила за работа на болниците. Сега единственото, което виждаме обаче, обикновено свършват само до смяна на борда на директорите. Но към момента имаме над 500 милиона задължения на болниците, от които 150 милиона са просрочени. Час по-скоро министър Ананиев трябва да каже какво прави. Аз му казах днеска в зала: в началото на годината прави впечатление, че разходите, средномесечните разходи за болнична помощ са 135-137 милиона лева и в един момент сега вече са над 160 милиона месечно, към края на годината. Това говори за всичко друго, но не и за контрол. А контролът се прави през касата, той и в момента е бил в касата. Казвам му, г-н Ананиев, в момента вече имаме преразход за лекарства на близо 200 милиона, за 2017 г., за тази. Затова тезата, че видите ли, в момента искат да ни предложат г-н Ананиев, сега от финансите, той е един финансист, ще дойде и ще въведе контрол в системата. Ама той в момента е в НЗОК, той в момента като зам.-министър има контрол над разходите. Напротив, те в момента с тази му позиция го изваждат от контрола за това. И най-вероятно какво сега, ще превърнем Министерството на здравеопазването в дирекция на Министерството на финансите. Надявам се наистина да има действия, които да ограничат това разхищение на средства в здравеопазването. Не може статистиката  за 2000 г. да покаже, че имаме 1 милион хоспитализации, а днес да отчитаме 2,3 милиона. Ама не може такова нещо, то няма толкова население в България вече, което да е преминало, да е лежало в болници. В стремежа да изпишат какви ли не разходи вече те ще ни напишат всичките, че сме в болници.

Водещ:  Това означава ли, че българската здравна система се нуждае от дълбоки реформи?

Жельо Бойчев:  Меко казано. Това единствената система, вече сме на 4,7 млрд. за 2018 и ако видите тригодишната прогноза, ще видите, че средствата продължават да растат средно годишно с около 300 милиона. А като резултат от това имаме български граждани, които са недоволни от услугата, имаме цели територии в страната, в които е затруднено или въобще няма достъп до здравни грижи. Имаме недоволство на хората, които работят в здравната система. Тя е парадоксална ситуация. От година на година наливаме по няколкостотин милиона, а като резултат накрая имаме недоволство и на работещите в системата, и на българските граждани, на пациентите, които трябва да ползват това.

Водещ: Всички тези аргументи ли бяха в основата, за да гласувате против бюджета на Здравната каса, макар че той предвижда над 400 милиона лева разходи за следващата година?

Жельо Бойчев:  Да, и така както предвижда повече и повече за болнична дейност, тъй като няма увеличение на разходите  и контрол и за лекарствени продукти, за първи път се предвиждат някакви средства, заложени за разплащане на задълженията на нашата каса към европейските ни партньори, европейските здравни каси. Въпреки че и тази година имаше такива средства и в крайна сметка те отново бяха пренасочени за друг тип дейности. Не виждаме в този бюджет, не виждаме в тези бюджети решение на нито един от проблемите. Затова не сме ги подкрепили.

Водещ:  БСП активно говореше за свой алтернативен бюджет. Защо той не стигна до деловодството на Народното събрание?

Жельо Бойчев: Сега ще стигне, сега между първо и второ четене работим върху предложенията. Доколкото позволява, ще направим предложенията си в бюджетите, във времето за подготовка за второто четене в зала.

Водещ: Един от акцентите на политическата седмица бяха вашите консултации с ДПС и „Воля“ за общ вот на недоверие срещу правителството. Преговорите  с „Воля“ се оказаха неуспешни. Това обезсмисля ли по-нататъшни стъпки за вот?

Жельо Бойчев:  Вижте, не може да има каквато и да е  причина, която да обезсмисля разговора за борбата с корупцията и за провала в борбата с корупцията и противодействието й. Ако някой си мисли, че това може да затихне от само себе си в обществото, че видите ли, българските граждани ще го приемат, според мен не си дава реална сметка за настроенията.

Водещ:  Кога да очакваме внасянето на такъв вот?

Жельо Бойчев:  Това, което считаме за удачно, е да не смесваме бюджетната процедура с окончателното приемане на бюджета с едни дебати и разисквания по вот на недоверие към правителството. Така че ще изчакаме окончателното приемане на бюджета и след това ще пристъпим към процедурата по вота на недоверие. За нас е много важно този разговор да се състои, защото този разговор очертава  няколко много важни неща. Първо, в рамките на Народното събрание позиционира кои са за правителството и кои подкрепят правителството, и кои са опозиция на това правителство. За да стане ясно това и да няма повече спекулации по тези въпроси. Така също и в българското общество. Кои са за смяна на този порочен модел на управление, за радикална промяна, и кои са за запазване на сегашното статукво, което продължава да ограбва българските граждани ежедневно.

Водещ:  Освен артикулацията на проблемите, свързани с корупцията, други какви очаквания имате от този дебат?

Жельо Бойчев:  Този дебат се надяваме да получи много широк резонанс и подкрепа в българското общество. Искаме активно да се включи всеки един български гражданин в такъв разговор. Това е единственият механизъм, с който ние можем да преборим това уродливо явление в нашата страна. Само когато има една силна нетърпимост гражданска към всякакви прояви на злоупотреба на власт и на корупция, можем да очакваме, че ще има трайни резултати в тази битка. Затова много ми се иска и ще потърсим всячески и подкрепа, и ще консултираме нашите мотиви и аргументи за вот на недоверие с максимално широк кръг организации и извън парламента.

Водещ:  Разговорите с Движението за права и свободи в посока смяна на темата на вота има ли?

Жельо Бойчев:  Бяха изказани аргументи от тяхна страна, че по същество корупцията може да бъде разглеждана в различни сфери – в сферата на сигурността и в сферата на здравеопазването, и в демографската политика. Така че тепърва с тях ще уточняваме до каква степен можем да постигнем сходство по мотивите за този вот на недоверие.

Водещ:  Има ли вариант да не успеете да стигнете до внасянето на общ вот на недоверие, а ДПС само да го подкрепи вашия?

Жельо Бойчев: Не искам да коментирам варианти, които включват и поведението на друга политическа сила, аз мога да поема ангажимент само за нашата парламентарна група. Ние имаме ясен мандат и решение по този въпрос. Така че ние вотът на недоверие ще внесем в Народното събрание срещу правителството на г-н Борисов, но си даваме ясна сметка за това, че имаме гласовете да внесем такъв вот на недоверие, но нямаме нужните гласове тази битка да бъде успешно доведена докрай. И затова ще направим всичко възможно да потърсим подкрепа от всички народни представители, които считат, че тази тема е важна и значима. Аз съм убеден, че дори в управляващото мнозинство, в коалиционните им партньори,  Обединените патриоти, има редица народни представители, които според мен не са удовлетворени от тази ситуация, от този по същество отказ на ангажименти при изборни обещания, които се направиха със съставянето на правителството и от това, че много ограничен кръг от хора, върхушката, ползват облагите от властта.

Водещ: Тоест можете да намерите подкрепа и в редиците на Обединените патриоти.

Жельо Бойчев: Надявам се. В крайна сметка пред съвестта на всеки един народен представител ще бъде изборът дали ще продължи да подкрепя и да е съгласен с това, което вижда и което се случва в страната, или ще иска промяна.

Водещ: Ще повлияе ли този вот на недоверие към кабинета непосредствено преди домакинството на България на председателството на ЕС?

Жельо Бойчев: Председателството не може да  бъде използвано като някаква индулгенция или както искате, параван за всякакви безобразия, които ще се случват в страната и, виждате ли, опозицията да стои безучастно към това и да участва в едни протоколни снимки, които ще съпътстват  мероприятията на председателството. Същевременно ние си даваме сметка, че това председателство е и шанс и възможност за нашата страна , и всячески ще се опитваме с нашата активна работа с всички дейности, свързани с председателството, и сега следващата седмица в разговора, който ще се започне за приоритетите и за политическото съдържание на нашето председателство, да бъдем полезни на страната си.

Водещ: Още един акцент от седмицата, последен въпрос. Случаят „Иво Христов“ ще остави ли негативна следа в обществения имидж на БСП?

Жельо Бойчев: Неприятен случай, тъй като такъв тип говорене не е приемливо, колегата Христов разбра това и веднага поднесе своите извинения. Оттук нататък се надявам, че самият той ще има възможност многократно да показва и с поведението, и с действията си и инициативите, които ще прави, че може да бъде полезен с присъствието си в Народното събрание. Аз съм убеден в това и се надявам наистина да видим в негово лице редица инициативи, които точно в тази посока, в която голяма част от разсъжденията са за повечето проблеми в страната, за които се търсят решения, и съм убеден, че със своята и опит, и добър анализ и експертиза той ще бъде полезен.

Водещ:  И все пак ще стане ли по-слаб гласът на опозицията и заради този случай?

Жельо Бойчев: А, не, не виждам основание гласът на опозицията да бъде по-слаб. Реагирахме достатъчно ясно, колегата Христов се извини.

Росица АНГЕЛОВА