Жельо Бойчев: Промяната в БСП ще покаже, че сме готови да дадем пример

 

Говорителят на БСП Жельо Бойчев в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“

 

Фокус:Г-н Бойчев, на последния Пленум на БСП и в декларация от името на парламентарна група заявихте намеренията за промяна на вътре в партията. Това ще бъде тема на Конгреса, който насрочихте за февруари, какви са очакванията ви към най-висшия орган на партията?

Жельо Бойчев: Последните избори и национален референдум ясно показаха желанието за промяна в българските граждани. Няма как да не се съобразим с това желание. БСП е оцелявала през всичките тези повече от 120 години като се е променяла съобразно обстоятелствата  и желанията на хората. В момента трябва да дадем много ясен знак за промяна в партията и дневният ред на заседанието на 49-ия Конгрес е именно такъв. Приемането на нов устав и организационен начин на работа на партията по същество може да се разглежда като вътрешнопартийно действие. То ще покаже много ясно, че сме готови да дадем пример. В политиката винаги успяват тези, които с личен пример показват, че могат да носят отговорност и могат да бъдат част от промяната. Начинът, по който ще определяме своите представители, начинът, по който ще извършваме своята политическа дейност се нуждае от промяна и това е голямата задача, която си поставяме с искането за нов устав на партията. Надявам се, че ще стъпим върху опита и традицията, на които сме носители и ще можем да ги надградим с такъв тип промени в партията ,така че да съхраним  енергията, която имаше от последните избори и да я развием. Отделно да съумеем да използваме потенциала на всеки един от нашите членове.

Фокус:БСП е партията, която 125 години е устоявала на времето. Как съумявате да усетите пулса на хората в днешно време и как точно смятате да дадете пример на другите политически сили?

Жельо Бойчев: Отговорих – променяйки се. Няма как да оцелееш толкова дълго време, ако не си бил адекватен и на потребностите на хората, и ако не си бил през всичките тези години достатъчно близко до тях и не си бил честен с тях. В момента светът и България се намират в  преломен момент и съм убеден, че БСП ще съумее да предложи такъв тип перспектива за страната. Иначе ясно се вижда желанието за промяна и неудовлетвореността от резултата, който дава политиката до момента. Трябва да покажем, че сме разгадали този знак, който ни дадоха хората на последните избори и да се опитаме да представим такъв тип конкретни управленски политики и платформи, които да не бъдат абстрактни и имагинерни, а да дадат възможност на всеки един български гражданин и всеки един работещ, в който и да е сектор на българската икономика ясно да се види в тях. Да покажем, че алтернатива на това управление, на което сме свидетели в момента, има и ние можем да я дадем. Същевременно ясно е, че и хората са много взискателни към хората, които ще бъдат носители на тази алтернатива. Голямото предизвикателство, което стои пред БСП е да предложи хора, които да бъдат изразители на тази нова политика и алтернатива, за която призоваваме, за да можем да спечелим доверието на хората. Това трябва да бъдат лица, които наистина имат и авторитет, и репутация, и са подходящи за това.

Фокус: Какви са настроенията вътре в партията по отношение на промяната?

Жельо Бойчев: В един голям организъм като БСП съвсем нормално е да има различни виждания за това как трябва да бъде извършено едно или друго действие в кадрови план. Отговорността и разбирането на всеки един от нас, че само една силна и авторитетна БСП може да позволи да реализираме нашите идеи и намерения, ще надделее. Ще направя така, че всеки да постави личното си на втори план пред по-голямата цел, а именно възможността да представим на страната друг тип на развитие.

Фокус:Обявихте също, че сред коалиционните си партньори срещате некоректно отношение. Може ли БСП да си позволи да остане сама и ако е така ,това знак ли е, че кризата в партията е приключила?

Жельо Бойчев: В отношенията си трябва да бъдем коректни и честни. Само така можем да бъдем разбрани от хората. Така е и почтено. Не е нормално да бъдеш коалиционен партньор с някого и да споделяш виждания и да носите заедно  отговорност, а същевременно, когато се провеждат различен по формат избори – да бъдете опоненти. Видите ли на парламентарни избори ще бъдем в коалиция, но на местните нашите кандидати ще бъдат един срещу друг. Това е лишено от каквато и да е логика, какъвто и да е смисъл и само усложнява такъв тип отношения. Това е базата, върху която ще се поставят оттук нататък нашите коалиционни взаимоотношения. Нашият стремеж е много ясен. Ние винаги ще търсим и ще гоним разширяване на подкрепата и взаимодействие с ясното разбиране, че само така можем да постигнем целите, които сме си поставили, но на ясна основа. Видя се, че и компромисите и отстъпленията от такъв принцип в поведението ни водят само до неудачи.

Фокус: А колкото до кризата в партията, приключила ли е?

Жельо Бойчев: Безспорно победата на президентските избори дава заряд, мотивация и мобилизация на членовете и симпатизантите на Левицата, но аз си давам ясната сметка ,че това доверие в голяма степен е и в аванс. Осъзнаваме, че очакванията на българското общество са прекалено големи. Ще бъде много трудно оттук насетне, на който и да е от нас. По-скоро това, което виждам сред моите колеги е сдържаност, ясно осъзнаване на отговорността, която имаме и разбирането, че трябва да положим много усилия оттук нататък, ако искаме да повторим този резултат на парламентарни избори.

Деница КИТАНОВА