Жени Михайлова: Държавният културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик приключи една от най-успешните си в икономически план години

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Доволно ли е ръководството от приключената година в икономически план?

Жени Михайлова: Отчитаме може би най-добрата година по отношение на изпълнение на приходите. През изминалата година с допълнителните услуги, защото не туристите са водещите, без облагането достигнахме около 1 800 000 лева приходи. Това е близо с 200 000 лева повече от предходната година. Увеличението е около 10%. 2017-та е най-добрата икономически за „Двореца“ в историята на неговото съществуване. Приходите от нощувки са с 10% повече от предходната година. 4980 са реализираните нощувки, „Дворецът“ разполага с около 100 легла в седем вили.

Фокус: Колко националности посетиха „Двореца“?

Жени Михайлова: През изминалия сезон той беше посетен от 32 националности. На първо място като посещаемост са румънските туристи, на второ – българските. Традиционно те запазват своето място и това ни прави горди. Допреди пет години нашият пазар беше на първо място, но сега румънският бележи ръст. 110 020 са румънските туристи, посетили „Двореца“ през миналата година. За голяма наша изненада на трето място са руските туристи. На четвърто място, също голяма изненада, това са поляците. На пето място е немският пазар, следван от французите. Общият брой на посещенията от туристи е 261 372-ма души.

Фокус: Осъществени ли са някакви реставрации?

Жени Михайлова: Да, местен реставратор, който живее в Канада, се завърна само за да реставрира питосите в „Двореца“ и пергулите, които бяха в окаяно състояние. Пергулите са в Алеята на вековете и Градината на Александър. Реставраторът е Николай Савов. Искам да изкажа огромната си благодарност към този човек, защото трудът, който вложи той, първо за да почисти тези питоси, това беше огромен труд за едни бих казала „смешни“ пари. Това е един човек с голямо сърце. Той живее и работи, за да прави добро и най-вече любовта му към „Двореца“, към това място, към съзиданието. За тази година е предвидено да бъде реставрирана още една част от питосите. Те се намират под магнолията и са много разрушени. Питосите са недвижими културни ценности, които е хубаво да бъдат показани и разгледани. Те са били доставени от много далеч и са точно за това място в композиционно и всякакво отношение. Те са произведения на изкуството. Не сме се отказали и от проекта за реставрация на Пушалнята. Въпреки че срещаме трудности, проектът е напълно готов. Проведена е обществена поръчка, дадено е одобрение от „Паметници на културата“. Единствено трябва да си стиснем ръцете със Софийския университет (СУ), за да възстановим тази историческа сграда. Тя е под управление на „Двореца“, но земята, по която се стига до нея, е под управление на СУ. Аз се надявам в добрите намерения и мисли както от наша страна, така и от страна на ректора на СУ. Убедена съм, че той също милее за историята и националното богатство на България.

Фокус: Нека припомним накратко за Пушалнята – къде се намира и какво е интересното при нея?

Жени Михайлова: Пушалнята е в най-западната част на Архитектурно-парковия комплекс. Тя е една култова сграда, разрушена от свлачищен процес преди много години. Между 1968 и 1970 година е имало свлачище и първият етаж буквално е бил сплескан от земната маса. Приземният етаж обаче е запазен. Той изглежда като каменна крепост, толкова добре е запазен. Ние заедно с колеги, дори аз лично, сме влизали там, за да видим как могат да се осъществят реставрационни процеси. Има проекти по програма. Можем със собствени инвестиции да го направим и ако имаме подкрепата на колегите от университета, би се получило чудесно място както за туристите, така и за жителите на Балчик. Предполагам, че ще са нужни за осъществяването на проекта не повече от 450 000 лева.

Фокус: Какво сте заложили за тази година?

Жени Михайлова:За тази година сме заложили нова и много амбициозна програма. През миналата година организирахме различни културни събития – представяне на книги (2), изложби (27), концерти (16), пленери (8), конференции (6), традиционни семинари, фестивали – 6 на брой. Зад всичко това работи един много добър екип с ръководител Галя Георгиева. Най-новата ни атракция е в кабинета на Фердинанд, съпруга на кралица Мария Единбург. Залата, известна като „Читалнята“, е построена заедно с изграждането на вила „Тихото гнездо“. Точно тук решихме, че е мястото да поставим холограма на румънската кралица Мария, едно въплъщение на духа на кралицата, който витае в целия Архитектурно-парков комплекс. Холограмното изображение представя кралицата в по-младите й години, защото така можем да видим нейната красота, блясък и одухотвореността й. Като отражение на всичко това ние продължаваме да поддържаме „Двореца“ като място на творчество, където художници идват, за да рисуват, певци да пеят, театрали да поставят своите постановки.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА