Жени Михайлова: Тази година Държавният културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик посреща новия сезон с много реновирани сгради

Цветя, пролет

Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт – Културен център (ДКИ-КЦ) „Двореца“ в Балчик, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Готови ли сте за новия летен сезон?

Жени Михайлова: Тази година ще посрещнем новия сезон с доста реновирани сгради. Реновирана е фасадата на Вила „Принц Николай“. Това е една емблематична вила, която имаше доста поражения след зимния период – паднали мазилки, покривни проблеми. Вилата се използва ежегодно. Любимо място е за много туристи, особено румънски. В  момента се извършва ремонт на кафе-читалнята, която се намира на първия етаж във Вила „Тихото гнездо“. Там се предлагат рекламни материали за историята на „Двореца“ и се поставят печатите на Националното движение „100-те национални туристически обекта“. В ход са дейности по освежаване на интериора – стени, дограми, също оригиналните дървени мебели, подменят се керемиди. Мисля, че сме готови с всички вили. За новия активен летен сезон‘2017.

Фокус: Ще присъстват ли в културния афиш на „Двореца“ утвърдени форуми?

Жени Михайлова: Започна подготовката за Международния „Мюзик Кампус“ в Балчик – Майсторски класове и концерти. Имаме нов 5-годишен договор с Фондация „Култура край границата“, която предлага нови стипендии на музикални училища и консерватории в България. Вече е открита регистрацията по записване на млади таланти за участие във форума. Тази година преподаватели ще бъдат Александър Гавраилович от Берн, Швейцария – цигулка, Аурелиан Бака, Клуж-Напока, Румъния – кларинет, Джоун Калионайте, Саарбрюкен, Германия – виола, Майкъл Волв, Лозана, Швейцария – камерна музика, Сакура Киндинис, Берн, Швейцария – флейта, и Стефан Хаджиев, Кралската филхармония в Лондон – чело. Класът по кларинет е нещо ново, абсолютно за първи път. Отново ще има стипендии за български таланти, чуждестранните студенти ще заплащат такса за обучение. „Мюзик Кампус‘ Балчик“ ще се проведе от 1 до 10 септември. Директор на този фестивал е Жасмина Щалдер и записванията стават към Фондация „Култура край границата“. Това е добре, че има вече една дългосрочна програма с тях и тя е 5-годишна след подписването тази година на договора.

Фокус: Решен ли е проблемът със свлачищните процеси в зоната над Вила „Тихото гнездо“?

Жени Михайлова: За момента този подход към Вила „Тихото гнездо“ не е отворен. До колкото знам, Софийският университет ще кандидатства за извършване на ремонт и ограничаване на свлачищните процеси. Това е един процес, който трябва да мине през Община Балчик, трябва да има проект, който да бъде одобрен и да е разгледан от експертни съвети. И не знам до къде са стигнали към момента.

Фокус: Предвидени ли са и това лято изнесени концерти в „Двореца“?

Жени Михайлова: Да, тази година за момента имаме три договорени концерта, за четвъртия сме все още в преговори. Тези музикални спектакли ще бъдат в пространството на плажа пред „Двореца“. Ще има един гала концерт на оперни певци с много популярни арии, с гост солисти от различни държави. Ще бъде представен мюзикъла „Котките“ на Джон Уебър, в момента първото му представяне е в София и следващото ще бъде при нас. Третият спектакъл е фрагменти от „Лебедово езеро“ с участието на балетмайстори от „Болшой театър“. Представлението е на Варненска опера и балет.

Фокус: Какъв сезон очаквате като туристи?

Жени Михайлова: Миналата година ДКИ-КЦ „Двореца“ е посетен от 300 000 души, което е едно наистина много добро постижение за нас. Радваме се, че беше един добър сезон. Първите месеци обаче на тази година имаме спад на посещенията. До края на месец март той е с близо 50% в сравнение с миналата година. Според мен това се дължи на тежката зима и лошите условия. Има отлив на румънски туристи. Миналата година за същия период имахме много повече румънски туристи. Както знаете, през зимата ние разчитаме изключително и само на румънски и български туристи. За съжаление тази година те са с 50% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. През 2016 година ако говорим за познавателен туризъм, не за хотелска част, първи по ръст беше румънският пазар, следван от българският и руският. След тях се нареждат немският, полският.Имахме доста голямо посещение от израелски туристи. Чешкият пазар се беше раздвижил, с 35% повече. Тази година очакваме ръст на пазара от Чехия, Полша, Словакия и Гърция. През миналата година имахме 30% ръст на общия брой туристи.

Фокус: Нека припомним нововъведенията през последните години за улеснение на туристите?

Жени Михайлова: Най-новото, това е една апликация за смартфони. В момента тя се тества и се надяваме следващия месец да бъде в експлоатация. Чрез апликацията всеки турист получава информация за „Двореца“, за околностите на Архитектурно-парковия комплекс, за близки дестинации и изобщо за всичко, което се случва на територията на „Двореца“. Електронните екскурзоводи вече набират сила. Първата година все още не бяха популярни и не се знаеха от туристите. С рекламните материали и с предлагането от уредниците на музея виждам, че има увеличаване на интереса към електронните екскурзоводи. Знаете, че работихме по проекти за хората с увреждания. Имаме три устройства роботи, които придвижват хора със специфични двигателни нужди до съответните обекти на „Двореца“. В тази част сме много мобилни. Климатизация има на абсолютно всички вили. До миналата година такава нямаше на Вила „Избънда“. От 2016 в края на сезона и там има пълна климатизация. Имаме също покритие с интернет на абсолютно цялата територия на Архитектурно-парковия комплекс. От всяка една точка на „Двореца“ туристът може да ползва интернет. Това е от края на миналата година. Това, което е интересно, е че миналата година направихме една програма и е въведено видеонаблюдение на всички обекти на „Двореца“.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА