Жени Младенова, Скаутски клуб “Compass” – Варна: Стараем се да предадем на децата знания и умения, които ще ги подготвят за живота

Жени Младенова, клубен водач на скаутски клуб “Compass” – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Г-жо Младенова, разкажете ни малко повече за дейността на клуба Ви?

Жени Младенова: Скаутски клуб “Compass” е член на Организацията на българските скаути (ОБС), съответно на Световната скаутска организация, и като членове на тази организация ние сме приели скаутството в цялата му същност. Ние сме го приели като начин на живот. Живот, който е едно голямо приключение, изпълнено с много спиращи дъха изживявания, както за децата, така и за доброволците, които са част от нашата организация.

Фокус: Колко души участват в организацията и каква е тяхната възраст?

Жени Младенова: В нашия клуб има около 50 деца и 10 доброволеца, които са членове на скаутски клуб “Compass”.

Фокус: На 22 февруари се отбелязва Световния ден на скаутското движение. Вие как ще отбележите празника?

Жени Младенова: Да, разбира се. За нас това е голям празник, но тъй като тази седмица сме се ангажирали с един голям мартенски пазар, който стягат децата за втора поредна година, сами да си организират. Те са се впуснали в това приключение в момента и когато го завършим ще имаме двоен повод за празник – ще си отпразнуваме и Световния ден на скаутите и завършването на този пазар, и отчитане на резултата му съответно.

Фокус: Ващият клуб съдейства ли си с други скаутски организации?

Жени Младенова: Да, разбира се. В България има много скаутски клубове и често се събираме по лагери заедно. Един от клубовете, с които си партнираме най-много, това е скаутски клуб „Мадарски конник“ от Шумен и почти цяло лято сме заедно, в скаутската ни база, която се намира в Шумен.

Фокус: А какво означава доброволчеството за вас?

Жени Младенова: Доброволчеството е нещо, което трябва да се прави от душа и от сърце. При нас всички доброволци са изключително мотивирани и вярват в скаутската идея, и дават всичко от себе си, за да можем да постигнем заедно резултатите в израстването на децата, да изградим техния характер, да ги подготвим за живота. Опитваме се всякакви умения и знания, които можем да им предадем, да ги научим на тях.

Фокус: Какво развива в децата участието в един такъв скаутски клуб?

Жени Младенова: При нас скаутските дейности са разделени спрямо възрастите. Най-малките са от 7 до 11-годишните, наричат се вълчета при нас. При тях всички скаутски дейности са под формата на игра, така те учат най-лесно, незабележимо и постигат най-големи резултати. Съответно ни е доброволците и лидерите, които стоим зад игрите, които им предоставяме, сме скрили много знания, умения и цели, които си поставяме те да постигнат. И те наистина успяват без дори да се усетят, че те са научили нещо, след като свърши дейността. При по-големите деца, вече в скаутска възраст, те са от 12 до 15-16 години. При тях вече нещата започват да стават по-сериозни. Те започват да имат повече социални проекти за изпълнение, да се занимават с дейности за това как да реагират по време на бедствия и аварии, с алпийски дейности, влизат в сериозни пещери. Въобще нещата при тях стават вече доста по-сериозни и играта остава вече на по-заден план.

Фокус: В тази връзка, разкажете ни за част от дейностите, които има във Вашата организация?

Жени Младенова: При нас дейностите са разнородни. Както казах, ние се опитваме да подготвим децата за живота и тъй като не знаем кой какво го очаква, се опитваме всичко, което ни е като доброволци ние имаме като знания и опит, да го предадем на децата. Тоест дейностите ни варират от шиенето на копчета до оцеляването в дивата природа, алпийски дейности, влизане в пещери, каране на каяци и абсолютно всякакви дейности, които успеем и имаме възможност ние като доброволци да им организираме.

Бояна АТАНАСОВА