Женя Железова, ОУ „Христо Ботев“, кв. „Долно Езерово“: Направихме училището желана територия за нашите ученици

Женя Железова, директор на Основно училище „Христо Ботев“ в кв. Долно Езерово, в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас относно участието на учебното заведение в проекта на Община Бургас „Първокласно начало“

Фокус: Г-жо Железова, как се включи училището в проекта на Община Бургас „Първокласно начало“?
Женя Железова: Община Бургас стартира този проект с абсолютно всички училища на територията на града, които имат включен първи клас на обучение. Основно училище „Христо Ботев“ също е едно от тях. Доколкото ми е известно, това е първото училище, в което се провеждат открити уроци по математика в първи клас, с участието на проф. Румяна Папанчева във връзка със стартиралия иновативен общински проект. За него мога да кажа, че има не само материално измерение – обновяване на базата, но също чрез него се въвеждат нови форми на обучение, които дават възможност на учителите да бъдат креативни – свободно да избират формите и методите на преподаване. Интересното при нас е, че преподаването в класната стая се провежда при нетрадиционна подредба на учебната мебел, с разчупен интериор. От 2-3 години в никоя от класните стаи не съществува традиционната подредба – с две или три редички от чинове и маси. В нашето училище те се групират според урока, който предстои – дали е за нови знания или за упражнение. Друг акцент при нас е използването на ресурсите на интерактивните дъски и таблети, които предизвикаха наистина голям интерес във възприятието на учениците. Използването на  нестандартни и нетрадиционни методи на преподаване превръща деня на децата в един истински празник – учат с шапки, пантофки, пижами, с нестандартно разместени чинове, четене на възглавнички и други. Това прави делникът им  наистина усмихнат и запомнящ се. Какво повече да искаме? Когато децата са усмихнати, ние също сме щастливи. Направихме училището желана територия за всички наши ученици.
Фокус: С какви други подобрения в материалната база посрещна училището своите възпитаници в началото на учебната година?
Женя Железова: Стаите на първи клас са изцяло обновени – имат антибактериални настилки, ново лед осветление, нови шкафчета, нови чинове и интерактивна дъска. Чиновете са направени така, че да се конфигурират по различен начин, а интерактивните дъски се комбинират с електронните учебници и електронния дневник. Другото ново в училището е изцяло реновираният стол, където учениците да се хранят здравословно. Имаме и нови игрища, едното от които е комбинирано – за футбол и баскетбол, а другото – за хандбал. Все пак, най-хубавото са двете класни стаи и столовото помещение, което е направено по последни европейски изисквания. Родителите са възхитени от това.
Фокус: Пригодено ли е вече училището за предстоящия зимен сезон?
Женя Железова: Разбира се. Отдавна сме подготвени – заредили сме с гориво и парната инсталация е проверена. Дай Боже все пак, студеното време да дойде по-късно, за да можем да се порадваме още на хубавите слънчеви дни. Очакваме учебната година да бъде ползотворна и изключително разнообразна за всички наши ученици.
Мария ПОПЧЕВА