Живко Дишков, БЧК-Пазарджик: БЧК осигурява целогодишно топъл обяд на 360 души от 17 населени места в област Пазарджик

снимка: БЧК

Във връзка с Великденските празници и инициативите, предвидени от страна на БЧК към социално слаби хора, потърсихме Живко Дишков, председател на Областния съвет на БЧК-Пазарджик.

 

 Фокус: Какъв е броят на социално слабите потребители в обществените трапезарии на БЧК в област Пазарджик?

Живко Дишков: Общо 360 души от 17 населени места в областта получават от БЧК топъл обяд целогодишно, като тази програма ще продължи до края на 2019 година. Това са социално слаби хора или такива в невъзможност да се самообслужват, които са препоръчани от Дирекция „Социално подпомагане“. Освен това осигуряваме топъл обяд и на около 7 бездомника, които са настанени в Кризисния център към Община Пазарджик. Те ще получават хранителния порцион до края на месец март, като БЧК има възможност да удължи срока с още 2 месеца“. Продължават инициативите на червенокръстката организация за набиране на средства за хора в неравностойно положение, включително и чрез една от големите търговски вериги в областта, където е поставена количка за набиране на хранителни продукти.

Фокус: Под каква форма става набирането на дарения в търговската верига?

Живко Дишков: Областният съвет на БЧК продължава инициатива за набиране на хранителни продукти за хора в неравностойно социално положение, като е поставена количка за пазаруване в една от веригите супермаркети в Пазарджик, Пещера и Велинград, където гражданите могат да поставят продукти, които да дарят. Изискването за продуктите е те да бъдат опаковани, ясно да е упоменат върху тях срокът на годност и да не е нарушена целостта на опаковката.Набираме предимно хранителни продукти, които са част от асортимента в конкретната хранителна верига магазини. Ръководството на магазина има социална изразена социална политика и затова инициативата се провежда именно там. В количката могат вече да бъдат забелязани доста продукти, които са закупени и оставени от гражданите – предимно олио, захар, леща, брашно и други продукти от първа необходимост за домакинствата.

Фокус: Наближават Великденските празници – какви инициативи са платнирани в този посока?

Живко Дишков: Общо 18 пункта на БЧК  за раздаване на хранителни пакети ще бъдат разкрити в област Пазарджик, като кампанията ще стартира на 26 март. 15 282 души в областта ще получат  пакети с хранителни продукти преди Великденските празници. На 26 март доставки ще има за жителите на общините Сърница, Септември, Ракитово, Пещера  и  Лесичово,  на 29 март – в селата Кръстава и Света Петка,  община  Велинград, на  2  април  социално слаби хора от Велинград и Село Драгиново, на 16 април  – общините  Батак, Брацигово и Белово, а на 17 април – община Панагюрище. За  Пазарджик раздаването  ще започне на  4 април, а за селата в общината – поетапно след 18 април. Така до 4 май и всички, включени в списъците на Дирекция „Социално подпомагане“, ще получат по 16,320 кг от 7 вида хранителни продукти, сед които леща – 7кг, рибни консерви – 1,120кг, грах – 3,200 кг,  лютеница – 2 кг,  доматено пюре – 0,800 кг,  бисквити – 1,200 кг, и мед – 1 кг.  Раздаването ще се извършва  от  служители  и доброволци на БЧК. Всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.

Фокус: Курсовете за първа помощ също са част от дейността на БЧК – как преминават те?

Живко Дишков: БЧК провежда целогодишни курсовете за първа помощ, като основно се обучават кандидат-шофьори. Червенокръстката организация имам много добре разработени стандарти за обучение, разполага и с манекени за практически занятия.  Обръщаме внимание и на фирмите, които чиито работници работят в рисково среда, както и на тези, които  работят с деца под 8 години. За тях са предвидени допълнителни специализирани обучения за оказване на първа долекарска помощ. В тази връзка приканваме училищните ръководства да се възползват от тази услуга и да обучат персонала си. Не трябва да забравяме, че  първите от 3 до 5 минути при оказването на първа помощ са много важни и решаващи.

Фокус: Какви са нуждите на БЧК към момента – имате ли нужда от дрехи и неща от бита за социално слаби хора?

Живко Дишков: В сградата на БЧК в Пазарджик ежедневно се даряват дрехи и неща от бита, които ние приемаме с благодарност, но имаме изискване те да бъдат изпрани и дезинфекцирани. БЧК не разполага с условия да пере дарените дрехи и да ги дезинфекцира с препарати. Това е ангажимент на дарителите. Много хора просто донасят дрехи, когато изпразват и подменят гардеробите си, без да са ги почистили. Не можем да връщаме дарения по тази причина, но не можем да ги даваме употребявани и мръсни на хората, които имат нужда от тях. Ние разчитаме, че дарителят може да ги изпере и тогава да ги предостави. Много е неприятно, когото искаш да помогнеш на един човек и му предоставиш неща, които искат да бъдат почистени, а той няма възможност за това. Получаваме и запитвания за хора, които имат нужда от конкретно неща – бебешка количка, бебешко легло и др. Ние нямаме склад, където можем да съхраняваме неща от бита, затова питаме какво се предлага и какво се търси. Сред най-необходимите неща са легла, чаршафи и одеяла, защото често стават пожари и това се неща от първа необходимост.

Албена ЖИЛЕКОВА