Живко Дишков, БЧК-Пазарджик: Продължава инициативата за набиране на хранителни продукти за социално слаби хора

Снимка: БЧК

За трапезариите за топъл обяд и осигуряването на продукти за социално слаби хора на територията на община Пазарджик, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар председателя на БЧК-Пазарджик Живко Дишков.

Фокус: Г-н Дишков, колко са трапезариите за топъл обяд, които поддържа БЧК-Пазарджик?

Живко Дишков:  На територията на община Пазарджик трапезариите за топъл обяд, осигурени от БЧК-Пазарджик са 50 на брой. Всеки ден възрастни хора, които са социално слаби се хранят с топъл обяд, с изключение на събота и неделя. В училище „Васил Левски“, БЧК-Пазарджик осигурява храна за 25 деца, в училище „Климент Охридски“ в село Алеко Константиново децата, които се възползват от инициативата са 41 на брой. В 17 села на общината благодарение на БЧК-Пазарджик се хранят 360 социално слаби възрастни хора. От 1 декември ще бъде осигурена храна за 30 деца в училище  ОУ „Свети Климент Охридски”в Пазарджик. На 15 бездомни също се осигурява  топъл обяд, като толкова са потвърдили нуждата от помощ.

Фокус:  БЧК-Пазарджик се грижи и за осигуряването на продукти за социално слаби хора. Какви инициативи в тази насока ви предстоят?

Живко Дишков: В момента има около 13 500 души, които са заявили в Агенцията по социално подпомагане нуждата от подпомагане с хранителни продукти. Тези социално слаби хора трябва да получат помощ, изразена в хранителни продукти, които са 24 кг. Това са 16 вида хранителни продукти, които трябва да разнесем в региона. Храната ще бъде доставена срещу подпис на хората, заявили нуждата от подкрепа. В село Алеко Константиново в училището, съвместно с Германския червен кръст ще организираме Коледно тържество, на което ще раздаваме подаръци, а децата ще изнесат празнична програма и представление. Надяваме се да има подаръци и за децата в детската клиника и за институции, които се занимават с деца, само да ни бъдат доставени. Планираната дата е 12 декември за тържеството, но все пак това не е окончателната дата. Ние непрекъснато и целогодишно подпомагаме социално слабите хора, бездомниците също, особено в студените зимни месеци, а не само по празниците. В региона има голям брой хора, които са самотни и се нуждаят от подкрепа.

Фокус: Имате интересна инициатива за набиране на хранителни продукти за социално слаби. Каква е тя?

Живко Дишков: Български червен кръст -Пазарджик продължава инициативата за набиране на хранителни продукти за социално слаби хора, като за тази цел е поставена количка за пазаруване в една от веригите супермаркети в Пазарджик, Пещера и Велинград, където гражданите могат да поставят продукти, които да дарят. Изискването за продуктите е те да бъдат опаковани, ясно да е упоменат върху тях срокът на годност и да не е нарушена целостта на опаковката. Набираме предимно хранителни продукти, които са част от асортимента в конкретната хранителна верига магазини. Ръководството на магазина има социална изразена социална политика и за това инициативата се провежда именно там. В количката могат вече да бъдат забелязани доста продукти, които са закупени и оставени от гражданите – предимно олио, захар, леща, брашно и други продукти от първа необходимост за домакинствата. За съжаление в Пазарджик се събира едва една количка с хранителни продукти, което едва покрива едномесечният разход на едно семейство, а във Велинград и в Пещера продуктите са още по-малко като брой. Надявам се, че хората ще проявят състрадателност и съпричастност към социално слабите хора не само по празниците, а и целогодишно.

Радослава МУРДЖЕВА