Живко Табаков: За поредна година очакванията на бранша са положителни

За очакванията на бранша за този туристически сезон и имали недостиг на кадри по Черноморието Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Живко Табаков, общински съветник и председател на Постоянната комисия по туризъм в Общински съвет-Бургас.

Фокус:  Г-н Табаков, какви са очакванията на бранша за сезона?

Живко Табаков: За поредна година очакванията на бранша са положителни, тъй като предварителните резервации, които стартираха още от края на миналата година и в началото на тази, бележеха ръст. Аз лично се надявам през този сезон, че ще запазим нивата от миналата година или евентуално, ако има някакво покачване ще бъде много малко, по простата причина, че ще имаме много голям отлив от руски туристи. Компенсацията на този отлив най-вероятно ще дойде  от Централна Европа  – Чехия, Полша, Словакия. В момента това, което наблюдавам е, че има ръст и от прибалтийските държави – Литва, Латвия. Също така много добра резервация бележат Украйна и Беларус. Но за жалост няма да можем да отбележим както миналата година посещаемостта от немски туристи, тъй като Египет, Тунис, Турция, са върнали своята привлекателност.

Нещо, което е много интересно е, че се е появил нов играч – Канарските острови в Испания, които са свалили много цените на своите пакети и сега са много голяма притегателна сила за немските туристи.

Аз неведнъж съм заявявал, че най-предпочитаните туристи за България са руските и немските, тъй като планират много рано своята почивка и запълват много добре крилата на сезона. Тоест те почиват както по време на сезона, така и пред сезона и есента.

Затова се надява тази година да мине безпроблемно, да имаме сигурност, добро време и да предложим един наистина добър туристически продукт. Такъв, какъвто би трябвало да получат потребителите.

Фокус: Предпочитат ли туристите ол инклузив и защо?

Живко Табаков: Ако бъдем откровени, огромна част от туристически бранш предлага ол инклузив, който не е на нужното ниво.

Тъй като търсенето на тази услуга е много голямо,  голяма част от инвеститорите в хотелиерството започнаха да предлагат този продукт. Но когато ние трябва да предложим тази услуга, тя не минава само през храната и блок масата или самото настаняване и спането, а е много важно какви са допълнителните услуги.

Много голяма част от хотелите нямат нуждите пространства, необходими  за да се разгърне целият продукт, който трябва да обобщи ол инклузив услугата.  Тоест да има атракции, анимации, аквапаркове, паркове , тоест да бъде затворен продукт.

В момента е немислимо ние да не предлагаме този продукт, тъй като търсенето е много голямо, но във времето трябва да се направят много промени в тази посока. Наистина да помислят всички хотелиери за това да предлагат не само като нощувка и спане, а и като  туристически атракции. Това ще е нещо, което ще изведе България като още по-предпочитана дестинация, защото единственото нещо, което предпочитат туристите в момента е почивката на море. Много са важни и допълнителните услуги, които се предлагат в хотелите. Има какво да се желае.

Фокус: Има ли и тази година недостиг на квалифицирани кадри?

 Живко Табаков: Всеки човек, който работи в сферата на туризма трябва да бъде ценен. Има недостиг на работници наистина.

Преди години когато българите бяха тук, никой не беше имигрирал, хората също не бяха достатъчно обучени. Във всеки един бранш има хора, които имат по-голям опит, повече им се отдава и са учили за това. Тогава, ако някой човек не беше добре подготвен, ние компенсирахме с назначаване на повече хора.

В момента сме изправени пред следния проблем: Веднъж нямаме хора, веднъж нямаме и много добре обучени хора.

Друго нещо, което искам да кажа е, че туристическият бранш няма своя гилдия. Хората не се чувстват част от тази професия. Ние нееднократно сме ставали свидетели на случаи, когато туристическият бранш  е бил истински застрашен. Държавата пряко навлиза в пространство, в което не трябва да се правят грешки. Говорим по отношение на контрол, на шум. Нямам предвид  да не се спазва законодателството, а рестрикции по време на туристическия сезон, които неимоверно влияят зле на туристическия продукт. Тогава колегите от туристическия бранш гледат отстрани и си казват, че тях това не ги касае.

Добър пример в момента са превозвачите, които имат своя гилдия и реагират с общи стачки. Туристическия бранш не помня някога да е излязъл на улицата и да защити своите права, а ние се нуждаем от това.

Фокус: Някои ваши колеги изразиха амбициите си туризмът в Бургаска област да се развива през четирите сезона. Имаме ли възможността това да се реализира?

Живко Табаков: За Слънчев бряг искрено се съмнявам, но Бургас може да стане целогодишен туристически продукт. Хотелите тук не затварят наесен. И всички стъпки, които правим не само да разширим сезоните, но и да привлечен повече туристи в активния сезон, както и да се правят  конгресен, конферентен и спортен туризъм , са предпоставки да развием Бургас като целогодишна туристическа дестинация.

Туризмът ще ни даде огромен потенциал. Това са нови работни места, повече социални приходи. Въобще само социални придобивки за хората, които живеят в Бургас.

Затова и не само хората, които сме пряко ангажирани за развитието на туризма в Бургас, но и всички бургазлии трябва да са доста по-толерантни по отношение на туристите. Наистина трябва да работим в тази посока и за това Бургас да стане целогодишна туристическа дестинация.

Изпадал съм в ситуация, в която хората ме питат за какво са ни хората от другите градове. Тези хора са туристите, тези за които работим.

Веселина НИКОЛОВА