Живко Табаков, Обс- Бургас: Мисля, че летният сезон за града ще бъде изключително добър

За Лято 2017 Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Живко Табаков, общински съветник и председател на Комисията по туризъм към Общински съвет-Бургас.

 

Фокус:  Г-н Табаков, министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че се очаква между 7 и 10 % ръст на чуждестранни туристи. Прогнозите са за увеличаване  броя на посещенията от пазари, които досега не са присъствали на туристическата ни карта. Какви са Вашите очаквания за летния сезон 2017?

Живко Табаков: Бих казал, че сезонът е не само на прага, но в националните ни курорти е започнал. Освен обявените очаквания, смятам, че всички очаквания за тази година ще се оправдаят. Дори и с риска да се преповторя очакванията бяха около 30 % ръст на туристите от Германия, което нееднократно съм казвал, че това са може би не само едни от най-предпочитаните туристи, но и едни от най-хубавите туристи в цял свят, защото са туристи, които планират от рано и почиват дългосрочно, т.е. преди и след сезона и също едни от най-важните и предпочитаните туристи за България- руснаците- очакваме от тях 10 % ръст. Също така бих споделил и данни от летището, които имаме, че се очакваше между 5% и 10% на полетите, което е едно от индикациите, че не само очакванията и записванията са такива, но и ще бъдат оправдани, защото е много важно да бъдат трансферирани тези туристи до България.

Фокус: Ще се удължи ли летният сезон и по какъв начин?

Живко Табаков: Миналата година сезонът малко е удължен в рамките на 5-6 дни повече по Южното Черноморие. Бих казал, че активният летен сезон вече се разглежда от 76 до 82 дни. Искрено се надявам да се задържат тези резултати на юг от Бургас. Говоря конкретно за Приморско, Созопол, Китен, Царево. Говоря за малките населени места, които са на юг от Бургас. По отношение на националните ни курорти тази година също ще бъде удължен сезонът така както се усети миналата година, защото първоначално записванията за май месец са много по-големи и вече не се разглежда като активен сезон само юли и август, а юни и септември националните ни курорти са предпочитана дестинация и затова мисля, че ръстът на туристите в националните ни курорти ще бъде много увеличен. По отношение на Бургас много зависи дали градът ще бъде толкова привлекателен, както други години и всички промени, които се правят по отношение на инфраструктура, по отношение на услуга, по отношение на атракции, които предлагаме, да бъде все повече оценен и да бъде все повече предпочитана дестинация не само за българите, но и за хората, които почиват на юг и на север от Бургас. Това, което сме си говори нееднократно като възможност за увеличаване на сезонността в Бургас и въобще като туристическа дестинация, е да бъдат пуснати ниско тарифни полети и това, което мога да кажа е, че съвместно с „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД“ с още четири общини- Бургас , Несебър, Поморие и Созопол, се водят разговори да бъдат отделен средства за финансиране на такива ниско тарифни полети и дано това да се случи, защото Бургас ще може да има линии, които да работят и през зимата. Такива разговори вече са дали своя успех. Преди пет-шест дни във Варна вече посрещнаха първия такъв ниско тарифен полет на Изи Джет . Искрено се надявам това да се случи и в Бургас. Между другото ,ние сме водили редица срещи и разговори с пристанището, общините и местния бизнес, като на една от срещите областният управител на област Бургас и ръководството на пристанището анонсираха не само възможността на бъдат привлечени средства от тези четири общини, ако може да се разшири този диалог и да могат да се отделят средства както от по-малките общини, различни от тези, които споменах, така и от бизнеса, ако има желание, да се включи. Затова бих казал, че това е една възможност и за увеличаване на сезонността в целия регион, но най-вече в Бургас.

Фокус: Получаваме сигнали от бургазлии, живеещи в чужбина, че градът ни е слабо рекламиран като туристическа дестинация. В тази връзка миналата година Вие имахте идея за създаването на Годишна програма за общинска туристическа реклама на Бургас? Докъде стигна тя?

Живко Табаков: Тази програма е факт. От началото на 2017 година Бургас за първи път има такава програма, която е одобрена от Консултативния съвет към кмета и беше приета единодушно от Общински съвет-Бургас. В нея точно и ясно са заложени целите, както и маркетинговата стратегия. Освен за традиционния туризъм, ние сме заложили за привличането на туристи крайно седмичен туризъм и както вече споменах, да бъдем атрактивни по времето на активния летен сезон. Може би са заложени всички възможни маркетингови дейности както през масмедиите, така и участие в изложения, наемане на карета зад граница. Тази програма е създадена с активното участието на целия бизнес, като сме обединили ресурса на Общината, с който разполага и въобще опита имаме във времето. За първи път имаме такава програма и е интересно какви резултати ще даде. Само да подчертая, че създаването на такава годишна програма е краткосрочен целеви документ, който ежегодно трябва да бъде оптимизиран. Съвсем скоро, на мен ми се иска още от края на август, да започнем срещи с  бранша, който оперира на територията на Община Бургас, за да видим дали има резултат от действията, които сме предприели за изложенията зад граница, за проведената реклама, за диалога, който водим с целия бранш- въобще целият общ продукт, който искаме да предложим Бургас да бъдем конкурентни и да видим какво е необходимо да бъде променено за годишната програма, която трябва да бъде изготвена за 2018 година. Искрено се надявам да сме се справили добре, но тъй като винаги има какво да се желае, а също така и търсенето и предлагането ежегодно са много различни, ние говорим за дестинации, които са далечни от нас всяка година- има промени в търсенето и предлагането и затова ние трябва да поправим, ако евентуално сме допуснали някакви грешки в тази програма, да актуализираме и да бъдем конкурентни за 2018 година. Затова има какво да си кажем по този въпрос, но за мен сме още преди сезона. Съвсем скоро ще видим какви резултати дава тази програма.

Фокус: Лятото на 2016 г. организирахте редица срещи с общините от област Бургас, както и с целия туристически бранш за създаване на ОУТР „Бургаски черноморски туристически район”. Докъде стигнахте в тази посока?

 Живко Табаков: Искам да направя едно уточнени, че това е концепция на Министерството на туризма за райониране на България на девет туристически района. Казано откровено, много съжалявам, че малко се забавихме. Забавихме се чисто технически, но така както гледам, в национален план, се движим много добре, защото за момента функционират само два такива туристически района. Единият е туристически район Родопи, който покрива района на Смолян и другият е Северното Черноморие, който покрива двете области Варна и Добрич. Предполагам,  че ние ще бъдем третият туристически район, който ще бъде обособен. На практика на 12 май входирахме документите в Министерството на туризма. Очакваме процедурата да бъде стартирана от министър Ангелкова и искрено се надявам до средата на август месец туристически район Южно Черноморие да бъде факт. До момента това, което имаме като отговор от Министерството на туризма, са забелязали само един недостатък в документите на едно от туристическите сдружения, който се включи в туристическия район- Бизнес асоциация „Слънчев бряг“, която сме помолили да бъде преправен протокола, допуснатата грешка и мисля, че в съвсем кратки срокове процедурата ще бъде пусната от министър Ангелкова.

Фокус: От години съществува проблемът с наемането на квалифицирана работна ръка за сезонна заетост по Черноморието. Според Вас как би се решил проблемът?

Живко Табаков: Проблемът го има и в момента. Освен в хотелиерството и ресторантьорството, мога да кажа, че имаме проблем в абсолютни всички кадри, заети в сферата на туризма. Това са технически, търговски персонал, озеленители, спасители. Оптимистичното, което от миналата година го говорим, е, че беше приета наредба към Закона за трудова миграция и трудова мобилност , като много от колегите в бранша разчитат, че ще им помогне. От началото на годината над 2000 работодатели от Южното Черноморие са подали заявления за наемане на работници от трети страни. Улеснението, което се дава, ще засегне работниците от Молдова, Украйна, Беларус и Русия. Дава се възможност при издаване на такава виза да се наемат хора без трудово разрешение в рамките на 90 дни. Имаше и редица облекчения, които вицепремиерът Валери Симеонов анонсира, че е направил съвместно с министъра на туризма. Браншът се надява, а и има много голям интерес от страна на украински, молдовски и руски граждани да работят в България. Какво ще се случи, тепърва предстои да видим, но не само това ще помогне в краткосрочен план за решаването на този проблем ,за да можем сезонът да премине без проблеми и да предложим качеството ,което искаме, на чуждите туристи, защото ние очакваме ръст, но много е важно да запазим качеството на предлагания туристически продукт,за да може да върнем тези хора. По отношение на българските работници, които са заети в сферата на туризма, нееднократно сме говорили, че от изключителна важност е възнаграждението . Искрено се надявам, когато има ръст на търсенето, ръст на потреблението, самият бизнес да има възможност да увеличи възнаграждението и това да бъде възможността не само да запазим хората, които работят в този бранш, но и д станем привлекателни на хората, които работят в другите сектори, за да може да започнат работа в сферата на туризма.

Фокус: Правилен ли е начинът за наемане на работници от Молдова и Украйна?

Живко Табаков: Това е практика във всички страни. Между другото, това винаги е било желание на бизнеса, когато сме провеждали срещи. Риторично ще Ви задам въпрос- дали е редно българи, които работят на територията на ЕС или в трети страни? Напротив, тази нормативна уредба и този Закон беше от изключителна важност, за да можем да бъдем конкурентни за такива пазари и за да можем привлечем работници. Това са хора, които идват с опит, хора, които ние също можем да преквалифицираме спрямо нашите стандарти, това са хора, които със сигурност ще имат висока производителност, защото, когато човек иде зад граница, винаги се старае да предложи най- доброто.

Фокус: Какво предлага Бургас на своите гости  за Лято 2017 и какви туристи очаквате да ни посетят?

Живко Табаков: Традиционно това, което предлагаме, е остров Света Анастасия, фестивалът на пясъчните скулптури, туристическият комплекс „Акве калиде“, където започнаха археологически разкопки. Това, което мисля, че тази година ще е интересно не само за туристите, но и за младежите, е новият музей на авиацията, който трябва да отвори врати край летището. Това е абсолютно нова атракция, която разполага с интерактивно оборудване и на практика посетителите ще могат да се запознаят с различни модели самолети и с интересна апаратура, която ще пресъздаде реален полет. Мога да кажа за културната програма на Бургас, че никак не е бедна и че е широкоспектърна, в която всеки един турист или гражданин на града ще може да намери своите интересни занимания. Надявам се и Магазия 1 на пристанището, проект, който много очаквахме, да даде своето отражение. Идеята е да бъде културен център, който може да привлече фестивали, който може да развива в бъде конгресен или конферентен туризъм. Очакваните туристи, са традиционните за Бургас. Това, което направихме в годишната програмата, е, че направихме анализ за това кои туристи са най-предпочитани и тази година мога да кажа, че тази година инвестирахме повече в традиционните изложения в Берлин, но отидохме и на две изложения в Русия, като на едно от тях се рекламират общини. Искрено се надявам интересът от страна на руснаците да бъде повишен, защото Бургас е интересна дестинация за руснаци, които искат да се настанят да живеят тук или да закупят недвижимо имущество. Имаме много резервации по отношение на руснаци, които почиват в Бургас. Както вече споменах, много е важно да бъдем атрактивни за почиващите на юг и на север от Бургас. Смятам ,че много хора няма вече да разглеждат Бургас като център, който е разпределителна гара, а ще посетят града, ще се запознаят с неговия културен афиш и с атракциите, които предлага. Това са предимно импулсни продажби, които се отразяват на малкия бизнес, на търговията, на транспорта, на заведенията за хранене и за развлечения, но най-много ми се иска, когато говорим за туризма в Бургас, да обърнем особено внимание на хотелиерите, защото в Бургас имаме над 40 хотела, които са за настаняване на туристи, които работят изключително добре през летния сезон, но е много важно да работят и през зимата. Ние направихме анализ и на туристи, които отсядат в Бургас и те ни изненадаха, защото в града, колкото и невероятно да звучи, има много голям интерес от страна на еврейски туристи. Има интерес и от английски, немски туристи, както и от български такива, които са не само туристи, но посещават града по работа. Работим много мащабно и ще направим анализ в края на сезона. Мисля, че лятото за Бургас ще бъде изключително добро.

Фокус: Започна промяна на облика на к.к. „Слънчев бряг“. Не е тайна, че курортът се слави като дестинация за ‚алкохолен туризъм“. Как биха могли да се променят нещата? Какъв е Вашият коментар и за случая с ритнатата от шведа камериерка в хотел в курорта?

Живко Табаков: По отношение на пострадалата камериерка това не бива да се допуска. Обслужващият персонал, който спазва правилото, че клиентът винаги е прав, преди всичко е съставен от хора, преди да бъдат професионалисти и затова не бих толерирал такава постъпка, независимо дали това е направено от шведски или от какъвто и да било турист. Надявам се по отношение на съдебната система, да направи всичко възможно да извършителят да понесе своите наказания. Положителното е, че в рамките на два дни дори и самите шведи не толерират постъпката на техния съгражданин и това донякъде ме успокоява, че ние няма да получим някаква антиреклама или няма, както беше анонсирал г-н Рагин, някои от туристите да ни се обиди. Да, безспорно, когато говорим за туристи, ние трябва да сме много внимателни, защото правим всичко възможно да привлечем всеки един турист в нашата държава, но сме преди всичко българи и никога не бива да позволяваме да има такова отношение към български граждани. По отношение на облика на Слънчев бряг се говори много. Тази година се направи много по отношение на разчистване на част от обектите. Започнаха мащабни действия по отношение на плажа „ Слънчев бряг-север“. Министър Ангелкова провери лично концесията. Част от обектите, които бяха незаконни, започнаха да бъдат събаряни. Виждам, че и кметът на Община Несебър е започнал активна дейност и мисля, че Слънчев бряг ще има наистина различен облик. По отношение на неговата популярност или за неговия имидж, че е дестинация за „алкохолен туризъм“ мисля, че до голяма степен ние сами си правим тази антиреклама, като непрестанно използваме това неприятно определение за най-големия ни курорт. Ние трябва да сме горди, че имаме такъв курорт като Слънчев бряг, защото сам по себе си той няма аналог в света или има в много малко точки в света. Когато говорим за български туристически продукт, той не се свежда само до Слънчев бряг. Слънчев бряг е част от целия туристически продукт на България и затова трябва да го разглеждаме като една от различните ни туристически дестинации. Винаги бих опровергал определението „алкохолен“, защото по времето на активния сезон почиват около 250 000 туристи. С колеги, с които съм говорил от бранша или с тези, които предлагат тази атракция да се прави обиколка на различни барове и да се употребява алкохол, са не повече от 2000 души на ден, което само по себе си говори колко малък процент от туристите употребяват тази услуга. Това, че Слънчев бряг е уникален и весел курорт, бих само го апелирал и смятам, че има огромно бъдеще.

Фокус: В края на месец април входирахте питания до ВиК-Бургас и РЗИ-Бургас за контрола върху качеството на водата на територията на Община Бургас. Какви са притесненията Ви и какви отговори получихте?

Живко Табаков: От Движение „България на гражданите“ подехме такава инициатива да информираме обществото какво е качеството на водата, която пием. Също така от известно време при нас започнаха все по-често да постъпват и сигнали за въздуха на Бургас от замърсителите, които имаме- Лукойл, Кроношпан. Също така от известно време  във форумите наблюдаваме, че бургаските граждани са много активни по отношение на дърветата, които се изрязват. Не съм голям специалист в нито една от тези теми, но като общински съветник и въобще като бургазлия, и като човек, който иска Бургас да се развива като туристическо място, няма как да не се вълнувам от тези теми. Знам, че България е на 4 място по смъртност от мръсен въздух. В България Бургас не е на първо място. Най-мръсен е въздухът в София и Пловдив. Мисля, че в Бургас въздухът не е много чист, защото всички живеем тук и знаме как се чувстваме. По отношение на дърветата прочетох много интервюта със специалисти, с еколози. Може би има опасни дървета, които трябва да бъдат почистени. Не ми се иска Бургас да се превърне в ядрена площадка и затова бих апелирал всички еколози да направят всичко възможно да запазят и последното дърво, което може, а те да намерят начин как да направят това. По отношение на водата резултата, който получихме, е качен на интернет страницата в социалната мрежа. Хубавото е, че качеството на водата, която пием, е добро. Ще продължим тази инициатива да информираме обществото.  

Мария РУСЕВА