Живко Табаков, общински съветник: Няма как да очакваме добрия завършек на туристическия сезон

Снимка: Движение „България на гражданите“

Общинският съветник Живко Табаков, член на Постоянната комисия по туризъм към Обс – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас във връзка с развитието летния туристически сезон по Южното Черноморие
Фокус: Г-н Табаков, още в началото на годината се заговори за спад на туристопотока през настоящия летен сезон по Черноморието. Вече в разгара на сезона, сбъдна ли се, според Вас, тази прогноза, какви са наблюденията Ви?
Живко Табаков: Не знам дали е необходимо да използвам думите „за жалост“, но категорично мога да кажа, че всички прогнози, които очаквахме, че ще се сбъднат, се реализираха. Ще припомня на вашите слушатели, че първо очаквахме спад между 10 и 30% на различните пазари. Аз прогнозирах спад от около 20% за целия сезон. Допусках като възможност българските и румънските туристи да успеят да го компенсират, но за жалост, това не се случи. Това, което мога да кажа към настоящия момент – в началото на август месец, е, че вече са факт прогнозите за сваляне на цените при 4- и 5-звездните бази. Мога да прогнозирам, че годината ще бъде слаба не само откъм туристически посещения, а и от финансова гледна точка – спадът няма да се отрази добре на целия бизнес.
Фокус: Причините вече са всеизвестни, но кои са най-значимите, според Вас, и какви са очакванията Ви за това как ще завърши сезонът?
Живко Табаков: По отношение на пазарите, единствените ръстове, които очаквахме тази година, бяха на английския пазар – с ръст между 5 и 7 %, заради новия оператор Jet2Holidays. Другият пазар, който запази тенденцията си за ръст, бе еврейският, при който очаквахме 5 % повишение. Нямам преки наблюдения, но случаят с израелските туристи и българския хотелиер, мисля, че оказа известно негативно влияние. Мисля, че репортажите, които направиха израелските медии, не се отразиха положително върху българския туристически продукт. Затова мога да кажа,че един от двата единствени туристически пазара, на които очаквахме ръст през този летен сезон, е застрашен. Ако трябва да припомним на слушателите, по отношение на пазарите от Вишеградската четворка, по отношение на руския пазар, на скандинавските и немските пазари, положението се запази – такова, каквото се очакваше. Фактът, че нямаше предварително заявени полети, имаше приземени самолети, фалирали авиокомпании, конкуренция от страна на Гърция и Турция доведоха до това положение. Просто няма как да очакваме добрия завършек на сезона. Нещо, което винаги съм искал да разработим, са „крилата на сезона“ – периодът преди активния сезон и периодът след него. За жалост, мога да прогнозирам много рязък край на този летен сезон. Като цяло, в момента нещата са добре и това е нормално – в пика на сезона сме. Усещането е, че туристическите места се запълниха, но след 25 юли. Тук имам предвид не само националните ни курорти като Слънчев бряг, а и туристическите места като Несебър, Черноморец, Созопол, Китен и Приморско, които посрещнаха много туристи. Наблюдаваме едно закъснение на сезона, спад на цените и затова смятам, че едно засилване на сезона няма как да се реализира.
Фокус: Споменахте спад в цените. Това, според Вас, адекватен начин за справяне със ситуацията ли е?
Живко Табаков: Това е патова ситуация, при която е необходимо да бъдат свалени цените. В момента бизнесът просто се спасява. Аз смятам, че дори свалянето на цените ще окаже негативен ефект в крайните финансови резултати. Нека да не забравяме, че когато една цена бъде свалена, после много трудно се качва отново. Имайте предвид, че свалянето на цените ще се отрази на всичко. Ще се отрази върху възнаграждението на работниците, тъй като сервизът, услугата и обслужването идват от тях. Разбира се, не казвам, че бизнесът няма да изплати възнагражденията си. Знаете, че от много години бизнесът в сферата на туризма е притиснат от това, че не може да повиши цената на своята услуга, тъй като работи в една много динамична и конкурентна среда, а това е причината, да изпуснем много от подготвените кадри, да работят в други държави. Свалянето на цените ще се отрази негативно на финансовите резултати, а това може да доведе и до фалити. Фалити по отношение не само на  хотелската и ресторантьорската част. Имайте предвид, че когато говорим за хотел и ресторант, ние говорим за икономическа верига, която включва производството, доставчици и  потребители.
Фокус: Заговори се много за добрата реклама на турския туристическия продукт в сравнение с нашата. Според Вас, ние направихме ли достатъчно, за да презентираме продукта си?
Живко Табаков: Нееднократно съм казвал, че това е въпрос на бюджетиране. Министерството на туризма разполага с 7.2 милиона лева за маркетинг и реклама, докато Турция разполага със стотици милиони. Притежават огромна авиофлотилия, могат да бъдат конкурентни, могат да изпратят до всяка точка на света свои самолети и да доведат туристите си в Турция. По отношение на сервиза, ситуацията също е несравнима – въпрос е на усещане от страна на турските граждани. По отношение на изхранването, няма база за сравнение, колкото и да не ми се иска да го казвам. Така че огромните средства за маркетинг, добрата авиофлотилия, доброто изхранване и добрата услуга на Турция, на този етап няма как да ни позволят да бъдем конкурентни. Нещо, което смятам, че трябва да бъде направено, е Министерството на туризма да се пребори, през Министерски съвет и Министерството на финансите, да бъдат отпуснати в пъти повече от тези средства. Добре е да се случи дори ако трябва това да бъде обвързано с приноса на целия туристически продукт към брутния вътрешен продукт. Парите, които отпуска държавата и с които разполага Министерството на туризма, са крайно недостатъчни. Не мога да отрека активността на Министерството – участваме на всички световни борси и сме активни по отношение на изложенията. По отношение на рекламата обаче, смятам, че не можем да си позволим да влезем в световните медии и канали, да реализираме клипове и да спонсорираме филми.
Мария ПОПЧЕВА