Живко Табаков: С решението ми да бъда независим общински съветник няма да съм в опозиция

За предложението „Зелена зона“ да не работи през почивните дни, за посетителските информационни центрове Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Живко Табаков, общински съветник и председател на Постоянната комисия по туризъм в Общински съвет-Бургас.

 

Фокус:  Г-н Табаков, общинските съветници не приеха предложението Ви за това ‚Зелена зона“ да не работи през почивните дни. Какъв е Вашият коментар?

Живко Табаков: За жалост, това е така. 13 340 души, създавайки ,че колективното мнозинство е много по-голямо от естественото, се разписаха да отпадне „Зелена зона“ през почивните дни в Морската градина. Това беше една инициатива на „България за гражданите“ и аз, като общински съветник, показах, че за първи път от този мандат можем да излезем пред хората и да се допитаме какво е тяхното желание за определени въпроси, които касаят цялата общественост. Учудващ е фактът, че много голяма част от колегите или по-точно от мнозинството, омаловажиха първо, подписите   и второ, като аргумент, изведоха, че не всички хора, които са се разписали, са бургазлии. Също така ме обиди фактът, че те заподозряха в това предизборна кампания, което до някъде ми показва някакъв страх защо го правят. Това е начинът на работа- да попиташ, да разбереш какво желае обществото. Подчертах в зала, че 13 340 души не е цялото общество, тъй като не сме направили референдум, за да може на определена дата всички бургазлии да отидат и да гласуват, а това са хората, до които успяхме да се допитаме в рамките на 25 дни, хора, с които успяхме да разговаряме. Казах в зала, че 95 % от хората, които осъзнаваха за какво става въпрос или тепърва разбраха, че ще има нова ‚Зелена зона“, те категорично бяха против. Това е желанието на хората, което смятам, че никога не трябва да бъде пренебрегвано и отказът да отпадне ‚Зелена зона“ при наличието на такова голямо желание е нещо, което не е добро.

Фокус: Мислите ли, че ако това предложение беше дошло от мнозинството, то щеше да се приеме?

Живко Табаков: В последно време нещо, което е много лош сигнал, че абсолютно всичко, което не  е предлагано от мнозинството, независимо колко е добро, не се приема. Искам да припомня, че нееднократно по време на избори, всички колеги кандидати са казвали, че ние не трябва да имаме леви или десни убеждения, когато говорим за Бургас, а всички трябва да бъдем единни. За това и в зала не толкова яростно защитавах мотивите ми, а си позволих да цитирам Волтер и да кажа, че даже и хората да не са съгласни с истината от изключителна важност е да се съобразяваме и да се борим за тяхната истина. Погледнах дори философски на нещата. И това, за жалост не се одобри от колегите и след много дебати те гласуваха против. Да, реалността е, че това не е предложено от мнозинството. И всяко нещо, което не е предложено от мнозинството, се отхвърля. Това е много лош сигнал за бъдещото управление на Бургас.

Фокус: Ще продължите ли битката за това „Зелена зона“ да не работи през почивните дни?

Живко Табаков: Така, както е направен правилникът в следващите три месеца не мога да внеса такова предложение, след като то веднъж е отхвърлено. На практика битката за „Зелена зона“ за този летен сезон сме я изгубили. Какво показа тази подписка, когато имаше разписани хора от други градове? Че много хора са дошли да живеят в Бургас- от Сливен, Ямбол, Карнобат и ние показахме неуважение към тях. Много от тези хора са купили имоти, плащат данъци на общината, а другата част, които не са от Бургас,април месец по време на Великденските празници, през уикенда са дошли краткосрочно в града да употребяват туристически услуги. Ако кажем, че тези хора не са важни , това не е правилната политика за развитието на туризма. За жалост, тази година както бургазлии, така и всички туристи на Бургас ще заплащат 1 лев на час, когато паркират в този район. Също така относно мотивите, върху които се бяхме аргументирали, бяха не само развитието на крайноседмичния туризъм. Ние бяхме споменали развитието и на малкия и средния бизнес, за равнопоставеност на  бизнеса, свободен достъп на бургазлии. Бяхме посочили, че този проблем не се решава, когато от хората се вземат средства, а чрез изграждането на буферни паркинги и много повече паркоместа.

Фокус: Според Вас това решение на общинските съветници ще доведе ли до отлив на туристи?

Живко Табаков: Според мен ще има отлив на туристи, защото много хора, както споменах, идват за уикенда от Сливен, Стара Загора, Нова Загора и ще са принудени да заплатят между 5 и 8 лева за паркиране и ще са принудени да изберат други населени места. Ще има отлив и на бургазлии. Те ще предпочетат да ходят на плажа на „Нептун“, където паркирането е безплатно през почините дни. Ще се създаде неудобство по отношение на паркирането в много други части на града- в „Нептун“ и целия к-с „Лазур“. Също така това, което прогнозирам в дългосрочен план е, че „Зелена зона“ както „Синя зона“ ще започне да „пълзи“ и в много кратко бъдеще почти повече от половиния ‚Лазур“ ще бъде „Зелена зона“, но това няма да реши проблемите на хората, които живеят там.

Фокус: Друго Ваше предложение също бе отхвърлено. То е за създаването на повече туристически информационни центрове, които в момента са 4 в Бургас. Защо?

Живко Табаков: Да, това е част от цяла Наредба, която бях предложил за изменение и допълнение в Наредбата за преместваемите обекти и по-конкретно текстът, който бяхме предложили, е посетителски информационни центрове. Категоризирането на един туристически информационен център се прави по Наредба към Министерството на туризма по Закона за туризъм и  туристически информационен център.Той трябва да има редица изисквания, като едно от основните е да има санитарен възел и поради това ние не можем да направим мобилен туристически информационен център. Затова предложих да бъде посетителски информационен център. Това, което си представях в близко бъдеще, е да изчистим този недостатък в Наредбата и да последва внасяне на докладна, за да бъде направен такъв център в района на Часовника. В Бургас има 4 информационни центрове, но първо, не всички са с целогодишен характер и второ, не са на добри локации. Има един на Магазия 1, един на Автогара ‚Юг“, на подлеза на Операта и на Летище- Бургас, който е със сезонен характер. Много ми се искаше в близко бъдеще да направим такъв посетителски информационен център, който да е в центъра на Бургас, където минава огромният туристически поток. Не еднократно сме казвали, че всички туристи, които посещават Бургас, не генерират нощувки. Много голяма част от хората ,които посещават града, са отседнали на юг или на север от Бургас и идвайки за един ден, те ще могат да получат информация и в бъдещ план да предпочетат да посетят града.

Фокус: Това беше последното заседание, на което бяхте част от групата на РБ. Защо?

Живко Табаков: Да, така е. РБ е в историята. Той се разпадна на съставни части. Нееднократно съм казвал, че много голяма част от идеите, които са произлизали от мен, не са били подкрепяни от колегите от РБ поради определени техни зависимости. Поехме ангажимент към нашите гласоподаватели, като един от акцентите беше помощ за малките и средните търговци, развитието на туризма в Бургас и редица други опорни точки, които не спазихме. Друго нещо, което мотивира моето решение (то не е само на национално ниво) е, че беше приет шести общински съветник, който е представител на ПП ‚Солидарност“ без мотив, без пресичане на политики. Единственият мотив, който е посочен е ,че той е дясно мислещ човек и че смятаме, че може да бъде част от нашата група. Заподозрях, че в това тяхно решение е именно страхът от разпад на група и запазване на определени постове от страна на колегите от РБ. Не искам да бъда част от тази завера и обявих, че това е последното ми участие в РБ. До края на тази седмица или в началото на следващата ще внеса заявление до председателя на Обс, както и до председателя на групата на РБ, че ще напусна групата. На следващата сесия, която е на 29 май, ще бъда независим общински съветник. Искам да подчертая, че с вземането на решението ми да бъда независим общински съветник не означава, че съм човек, който преминава в опозиция. Може би с тези последователни действия ще се опитам да бъда коректив на настоящите, т.е. когато говорим за добри политики, предложени независимо от коя политическа партия, ще мога да ги подкрепям и нещо ,което не ми харесва,да мога да гласувам против.

Мария РУСЕВА