Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Политиците в управлението трябва да бъдат по-чувствителни към ангажиментите, които имат

Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Предстои да бъде направена промяна в Общия устройствен план на Стара Загора. Какво налага това, г-н Тодоров?

Живко Тодоров: Има много промени, които вече са настъпили в Стара Загора. Ще променим и границите на града, защото има много имоти, които трябва да бъдат включени към регулацията на Стара Загора, да се разшири по този начин градът и да се даде възможност на бизнеса да се развива, да се инвестира в тези терени, да се направят и нови инвестиции в инфраструктура. В момента изграждаме индустриалната зона в Стара Загора, която е на границата на регулацията, затова ще включим и още имоти, които да влязат към тази индустриална зона. Те ще бъдат и частни, и общински, и по този начин ще дадем много по-добри възможности на бизнеса да инвестира. Това е основната причина за промяната и смятам, че това е достатъчно мотивирано да извършим тази промяна в Общия устройствен план. Няма да се правят никакви манипулации, каквито да са били извършвани през годините, знаете с промяна на зелени площи, които се превръщат после в терени за застрояване. Напротив ние през предходните години ние доказахме, че нашият стил на управление е в обратната посока. Ние решихме един тежък въпрос, който беше със застрояването на парк „Бедечка“, който беше предвиден да бъде застроен като квартал. Но ние с проектите, които направихме, направихме така, че паркът ще бъде запазен и да няма  да има квартал на негово място.

Водещ: Реализирахте сериозни проекти, да, предстои и работа по нови такива. С какви проблеми се сблъсквате всекидневно в управлението на местно ниво, г-н Тодоров.

Живко Тодоров: С различни фактори, с човешки грешки, с проблеми между институциите. Понякога има празноти в законодателството или недостатъчно добро законодателство и нормативни уредби, това е което в основни линии ни създава проблеми.

Водещ: Г-н Тодоров, вие сте член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, според вас как скандалът с апартаментите ще се отрази на управлението на партията?

Живко Тодоров: Разбира се, че са неприятни такива скандали, които се получават. Аз за себе си все още не съм си дал сметка и нямам достатъчно информация, поне до този момент какво точно се е случило. Защото излязоха различни неща по медиите и нито разбрах в крайна сметка на какви цени са изповядани сделките, така че надявам се пред следващите дни това да го разберем. Чисто политически наистина хората са много чувствителни към всичко, което се случва във властта и управлението, особено всякакви придобивки за властимащите, така че това смятам, че е основното, което дразни хората.

Водещ: Смятате ли, че именно „Апартаментгейт“ ще се отрази върху резултатите на европейските избори, предстоящите избори, казахте, че темата е чувствителна за обществото?

Живко Тодоров: Това зависи, според мен от следващите дни, може би това, което ще се даде като информация, защото виждате, че две оставки вече бяха дадени. Все пак трябва да се получи информация какво точно се крие зад тези две оставки. Покупка на апартаменти ли е, на какви цени и т.н., всичко това очаквам, че ще бъде дадено като повече информация. Аз не разбрах и г-жа Цачева не даде също достатъчно обяснения, в крайна сметка, когато си тръгва защо. Но смятам, че трябва да бъдат по-чувствителни всички, които са в управлението към ангажиментите, които имат. Това смятам, че е в основата и защото понякога се гледа дали нещо е законово издържано едната страна, а от друга страна дали е за пример това нещо, никой не обръща внимание.

Водещ: Премиерът заяви, че ще взима тежки решения, очаквате ли промени в структурите на партията?

Живко Тодоров: Не мога да коментирам към момента без да имам такава информация и да съм запознат, както вече казах с естеството на всички тези сделки. Наистина информация, която имам до момента е само от медиите и не мога да коментирам нещо, без да знам дали е така.

Водещ: Добре, г-н Тодоров, да се върнем към вашата община и работа, която ви предстои тази година. Към какво е насочена инвестиционната програма тази година? С какъв капацитет е  индустриалната зона в града?

Живко Тодоров: Индустриалната зона към момента е с над 160 декара като земя, която е включена. Ще се постараем с промените в Общия устройствен план и въобще с  включването на нови земи да направим така, че да я разширим поне до 300- 350 декара, за да дадем възможност на бизнеса да има по-широки възможности за изграждане на различни мощности. Имаме заявен сериозен интерес от различни посоки. Само от старозагорски предприятия са заявени може би 4 или 5 големи терена, които да бъдат закупени. Така че очаквам аз зоната бързо да се запълни с производство, с нови мощности и разбира се с нови работни места.

Водещ: Колко работни места ще бъдат открити?

Живко Тодоров: Като бройка не мога да кажа в момента, защото това предстои да бъде уточнено. Знаете, че и бизнеса сега инвестира в по-високо технологично производство, което не е толкова голямо като работна ръка, но пък ефектът е много по-голям. Ние очакваме производство с висока добавена стойност и с по-високо заплащане. Мисля, че това е което искат и хората и това ще стимулира все повече по-млади кадри да останат и в Стара Загора, това ни е целта. И в следващите години ще насочим основно усилията на общината именно в тази посока – развитието и подпомагането на бизнеса и на производството, което смятам, че през годините назад, може би беше позанемарено.

Водещ: Какви проекти вече са в ход?

Живко Тодоров: Днес ще имаме обществено обсъждане на два  големи проекта , извън всички, които реализирахме. Това е проектът за реновация на Зоопарка в Стара Загора. Това е хубав проект, защото смятам, че Зоопарка на града може да се превърне в една още по-добра атракция и да привлича много посетители и от околните градове. Вече ремонтирахме Аязмото, то е обновено. С ремонта на зоопарка ще имаме възможност да добием и нови приходи, защото  тогава вече вместо 100 хил. посещения, които генерираме годишно, смятам, че можем да ги удвоим, а защо не и утроим през следващата година, когато направим този ремонт. А освен това имаме стар пазар, който се намира в един от кварталите на Стара Загора, това е т.нар „Руски пазар“, който смятаме да реновираме, да изградим една по-голяма обслужваща улица към този пазар и по този начин да разтоварим и трафика, и да създадем много по-добри условия за работа на хората, които продават на този пазар и на тези, които го посещават. Това са два големи проекта, които ще обсъждаме днес, надявам се да получим подкрепата на хората в града, за да ги реализираме и отделно от тях ще работим по обновяването на Летния театър в Стара Загора отново по Оперативната програма „Региони в растеж“ и в последствие по ремонт и на Станционната градина. А съвсем скоро започваме и подмяна на ВиК мрежата на един от големите квартали на Стара Загора, това е квартал „Самара 1“, след което ще възстановим и самата надземна инфраструктура, това са улици, тротоари и всичко, от което се нуждаят хората, за да живеят по-добре.

Водещ: На 26 март утре предстои да отбележите и Денят на Тракия – 107 години от Одринската епопея. Какви събития сте предвидили?,

Живко Тодоров: Традиционно ще поднесем венци и цветя в парк „Тракия“, след което има различни мероприятия, ще има конференции, ще има много възможности хората да се запознаят с делото на българските революционери, на тези, които са се борили за нашето освобождение, за това да бъдем днес свободна държава със собствено развитие. Така че има много богата програма, аз вярвам, че много хора ще се включат, защото Стара Загора като цяло е патриотичен град и ще има много хора, които да участват във всички тези патриотични мероприятия.

Йоланда ПЕЛОВА