Живко Тулевски, директор: В СУ „Никола Вапцаров“ – Петрич нямаме проблем през зимата, тъй като се отопляваме на газ

снимка: ИА "Фокус"

Живко Тулевски, директор на Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Тулевски, каква е историята на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Петрич?

Живко Тулевски: За да говорим за историята на Средно училища „Никола Йонков Вапцаров“ трябва да се върнем към 1903 година, когато учителката Елена Янева създава училище в така наречената „Мартин махала“, близо до днешната църква „Св. Богородица“. Там е имало турски казарми и затова махалата се нарича „Мартин махала“. След 1912 година когато става българската държава, училището се преобразува в Основно училище „Кирил и Методий“, а по-късно става „Св. св. Кирил и Методий“. През следващите години от него се отделя Първо училище. Училището продължава да функционира до 1947 година. След големия поток от бежанци започва строителството на нова сграда, която днес за съжаление се руши и може да бъде видяна когато влизате в града от дясната страна.  Така се образува Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“.  От 1973 година училището е в днешната сграда, която е много красива. В нея е направен основен ремонт, който бе на стойност над 1 милион и се случи преди 7 години. От 2001 година, училището е преобразувано в Средно общообразователно, а от миналата година с нови Закон за предучилищното и училищно образование става Средно училище. Това е на кратко историята на нашето училище.

Фокус: А какво е актуалното състояние на училището? Вие споменахте, че преди години е правен скъпо струващ ремонт, но имате ли към момента някакви проблеми?

Живко Тулевски: Проблеми с материалната база нямаме, дори мога да кажа, че всичко в училището е идеално. Учебното заведение функционира нормално. Самият ремонт беше извършен много качествено. Сега по новите оперативни програми чакаме при нас да бъде извършен още един ремонт, чрез който ще се сдобием с допълнителни, чрез който ще се сдобием с допълнителни удобства – асансьор за деца, които имат проблеми и още много други неща. За тези неща обаче ми се иска да говорим когато се случат. След реализирането и на този ремонт училището ни ще стане още по-модерно и европейско.

Фокус: В момента работите ли по някакви национални проекти или такива, които да са с европейско финансиране?

Живко Тулевски: В момента работим по националния проект „Твоят част“, по който работят повечето училища в страната; обучаване на неграмотни и малограмотни  „Нов шанс за успех“ и по още няколко други проекта и програми – „ИКТ в образованието“; мярката „Без свободен час“ и по доста други проекти. В общи линии училището ни се възползва от всички възможности, затова и винаги кандидатстваме и ни одобряват.

Фокус: Какъв е броят на учениците през тази 2017/ 2018 година?

Живко Тулевски: В настоящата учебна година при нас се обучават някъде около 890 ученика, които са разпределени от подготвителна група до 12 клас. До миналата година ни бе разрешено да имаме само 1 гимназиална паралелка, но тази година започваме от 8 клас с 2 паралелки.

Фокус: Тъй като предстои зимния сезон, то ще ми се да Ви попитам как ще се отоплявате и вече взели ли сте някакви мерки?

Живко Тулевски: С отоплението нямаме никакъв проблем. От както градът е газифициран и училището е санирано след основния ремонт, нямаме никакви затруднения по отношение на отопляването и пазенето на температурите

Фокус: Тоест се отоплявате на газ така ли да Ви разбирам?

Живко Тулевски: Да, точно така.

Има ли нещо важно и актуално което се случва към момента в училището и бихте желал да споделите с нашите слушатели и читатели?

Живко Тулевски: Бих искал да кажа, че съвсем скоро открихме една изложба „История на българското образование от Освобождението до 1944 година“. В експозицията има много интересни материали дори бих казал, че някои от тях са уникални и по-голяма част от тях може да се видят само в Музеят на образованието в Габрово. Така, че бих желал да поканя всеки ваш слушател и читател от Петрич, а и не само, който се интересува от тематиката да дойде в училището и да разгледа изложбата.

Фокус: До кога ще е на разположение изложбата?

Живко Тулевски: Планираме поне до 1 ноември – Денят на Народните будители да я задържим в училище. Сама изложба е позиционирана в сграда извън училището, така че е достъпна по всяко време.

Ливия НИНОВА