Живко Тулевски, директор: Около 870 ученици от подготвителен до XII клас се обучават в СУ „Никола Вапцаров“ в Петрич

Живко Тулевски, директор на Средно училище „Никола Вапцаров“ в Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Тулевски, мащабни ремонтни дейности бяха извършени през летния сезон в Средно училище „Никола Вапцаров“. Какви дейности бяха включени в ремонта?

Живко Тулевски: Проектът, по който работи нашето училище е от европейските структурни фондове. Радостно е, че през последните 10 години, това е вторият голям проект, по който работи нашето училище. Тази година беше направено саниране на останалата част от училището. Беше направена една нова спортна зала в приземния етаж на учебното заведение. Бяха ремонтирани коридорите с винил-покривка около 2 метра. Боядисани са всички стаи. Ремонтирани са тоалетните. Имаме 5 специални тоалетни за лица със специални образователни потребности. Училището вече има и асансьор от подземието до четвъртия етаж. Подменен беше и водопроводът. Отделно има много други дребни ремонтни дейности. Средствата за ремонта на училището по проекта тази година са около 1 млн. лв.

Фокус: Учебната година стартира ли нормално?

Живко Тулевски: Да, учебната година стартира нормално на 17 септември. Довършителните работи приключват тази седмица. Само вратите на асансьора остава да се монтират. Искам да отбележа, че въпреки че нашето училище е най-голямото в цяла Благоевградска област, то работи на една смяна само сутрин. След обяд се провеждат само заниманията в целодневната подготовка на учебния процес.

Фокус: След тези мащабни ремонти, за които вече споменахте, остава ли нещо друго, което има нужда от ремонт в учебното заведение?

Живко Тулевски: Засега училището е в перфектно състояние. Оборудвахме се и със 120 ученически шкафчета по националната програма за тях, така че вече е решен и проблемът с тежките раници. Едно училище винаги има нужда от още нещо, така например нашето училище има нужда от още спортни площадки. В нито един от двата проекта за съжаление не бяха включени спортни площадки. Надявам се, че в най-скоро време този проблем ще бъде решен. Имаме спортни площадки, но не са модерни, както всичко останало в училището.

Фокус: Колко ученици се обучават в Средно училище „Никола Вапцаров“ в Петрич?

Живко Тулевски: Към днешна дата някъде около 870 ученици от подготвителен до XII клас. До по-миналата година в гимназиалната степен ни разрешаваха да правим само по една паралелка, но вече в VIII и IX клас имаме по две паралелки, така че училището има достатъчно ученици, което според мен е голямо постижение, имайки предвид демографския срив, който има в нашата община и като цяло в страната.

Фокус: А колко зрелостници имате тази година?

Живко Тулевски: 26, като всички са в един клас.

Фокус: Колко души наброява учителският състав?

Живко Тулевски: Учителският състав към днешна дата се състои от 80 души, които работят към училището и двама души учители, които преподават Религия. Имаме и 16 души административен и помощен персонал.

Фокус: Кога е създадено СУ „Никола Вапцаров“?

Живко Тулевски: Училището е създадено като такова със структурирането на българската държава през 1912-1913 учебна година, но тогава е било с името „Св. св. Кирил и Методий“. След големия бежански поток, който идва в нашата страна вече училището, което се намира около днешната църква „Света Богородица“ не може да поеме учениците и затова се прави нова сграда, която за съжаление днес се руши. Тогава училището се преименува тогава във Второ основно училище „Никола Вапцаров“, предвид политическата обстановка тогава. Така че с името „Никола Вапцаров“ нашето училище съществува от 1948 година.

Натали СТЕФАНОВА