Живко Тулевски, СУ „Никола Вапцаров“-Петрич: През учебната 2018-2019 година очакваме около 940 деца да се обучават при нас

Живко Тулевски, директор на Средно училище „Никола Вапцаров“ в Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Тулевски, в момента в Средно училище „Никола Вапцаров“ в Петрич текат мащабни ремонтни дейности по проект. Какви дейности по-конкретно са включени?

Живко Тулевски: Ремонтите, които в момента текат с пълна сила в нашето училище са по европейските структурни фондове. Говорим за проект на стойност около 1 милион лева. Това е вторият европейски проект, по който нашето училище работи, като първият беше реализиран преди 10 години. Тази година се подменя част от покрива на един от корпусите, който не беше подменен на миналия проект. Прави се цялостно боядисване на училището – от горе до долу. Слагат се специални стенни настилки по коридорите на височина 2,20 м. Санира се останалата част от училището, която до момента не е била санирана, тъй като сградата ни е много голяма. Освен това се изгражда външен асансьор за децата със специални образователни потребности от първия до четвъртия етаж. Изгражда се спортна зала в приземното помещение на училището до котелното помещение. Също така ще бъдат подменени няколкостотин квадратни метра плочки; ще бъдат изградени тоалетни за децата със специални образователни потребности, както и рампи за тях; ще бъде направен и ремонт на физкултурния салон. В момента в училището работят десетки работници и кипи усилен труд. Надявам се есента да посрещнем учениците в едни прекрасни условия.

Фокус: Всъщност ще бъдат ли приключени всички ремонтни дейности до 15 септември или не е сигурно?

Живко Тулевски: Според договора, който имаме с фирмата изпълнител до 15 септември всичко трябва да бъде приключено. Ако все пак им остават някакви дребни неща, то те трябва да са козметични и да са на места, където няма ученици, като например в мазето. В момента фирмата работи много усилено и имаме тяхното уверение, че всичко ще бъде изпълнено в срок. Освен това европейските структурни фондове са много стриктни и при неизпълнение на договорите има санкции. В интерес и на фирмата, и на нас, е всичко да бъде приключено навреме.

Фокус: Преди да приключи учебната година учениците знаеха ли за ремонтните дейности и как реагираха на това, че тяхното училище ще промени облика си?

Живко Тулевски: Естествено, че се зарадваха. Между другото за тях най-интересен на този етап е асансьора, защото не са виждали училище с асансьор. Те и в момента виждат как се работи. Започна вече план-приемът за 8 клас, а и учениците до 11 клас още са на училище.

Фокус: Всъщност колко ученици се обучават в училището?

Живко Тулевски: До миналата година тук се обучаваха малко над 880 ученика. От миналата година в гимназиална степен имаме по 2 паралелки, така че ще преболедуваме това, че 8 клас отпадна от миналата година по новия закон за училищното и предучилищното образование и така от 5 преминахме на 2 паралелки. Идната учебна година ще възвърнем старата бройка на учениците – 940 деца.

Фокус: След като бъде приключен този мащабен проект, който се изпълнява сега, ще остане ли някъде нужда от ремонт?

Живко Тулевски: Има нужда от ремонти – дворът ни трябва да се ремонтира. Училището се нуждае от една модерна спортна база, тъй като имаме спортни успехи. За съжаление и този път дворът няма да бъде пипнат. Все още децата ни играят на асфалт. Дори и с новата спортна зала пак не можем да удовлетворим желанието на всички деца да спортуват. Надявам се в най-скоро време да направим нещо и за спортните площадки в училището.

Натали СТЕФАНОВА