Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Входящият поток на регистрираните в Дирекция „Бюро по труда“ през месец март е 669 души

Бургас. Входящият поток на регистрираните в Дирекция „Бюро по труда“ през месец март е 669 души. Това каза пред журналисти Живко Янакиев, директор на ДБТ – Бургас, по време на съвместната пресконференция на ДРСЗ-Бургас, ДБТ-Бургас, РДСП-Бургас и ДОИТ-Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му от тях 600 е броят на новорегистрираните лица, а 69 са тези с възстановена регистрация. „За сравнение с предходния месец февруари – те са със 117 души по-малко. Прави впечатление съвсем малката разлика в броя на регистрираните в сравнение с месец март 2018 г, както и това, че новорегистрираните са с 6 души повече. В сравнение с първото тримесечие на 2018-а година техният брой е нараснал с 328 души“, отбеляза Янакиев. Той добави, че изходящият поток, т.е. броят на отпадналите от регистрация по някаква причина през месец март, е 1035. „В тази насока се наблюдава увеличение спрямо месец февруари с 199 души. Това е изцяло за сметка на хората, започнали работа – 511 души“, добави Янакиев. По думите му регистрираните работни лица към края на месеца са 4159 души, което е със 134 души по-малко, в сравнение с месец март предходната година. „Броят на регистрираните за тримесечието е с 265 човека по-малко в сравнение с този през 2018 г.“, допълни Янакиев.
Той каза още, че равнището на безработицата към края на месец март в Бюро по труда – Бургас е 3.6 %, а това за района на Община Бургас е 3.1 %. „За сравнение – равнището на безработицата за страната е 5.93 %. С напредването на сезона този брой ще се увеличава все повече“, каза още директорът. По думите му заявените свободни работни места към края на месеца са 1571. „Същественото, е че над 95 % от предлаганите позиции са свързани с туризма и неговата сфера на дейност“, допълни още Янакиев. Според него при младежите до 29-годишна възраст се наблюдава положителна тенденция. „Досега относителният дял на регистрираните в района беше по-голям, отколкото този за страната. От тази година този брой е по-малък от средния за страната. Това се дължи до голяма степен на мерките, проектите и програмите, които се реализират, насочени към работодателите за наемане на младежи“, посочи още Янакиев.
Мария ПОПЧЕВА