Живко Янев, художник: В Коледната изложба на сдружение „Македония арт“ са включени всички жанрове без изключение

Снимка: Pixabay

Живко Янев, художник от Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

 Фокус: Колко дълго ще бъде открита Коледната изложба в музея в Благоевград?

Живко Янев: Коледната изложба ще може да бъде посетена и видяна до 26-ти декември.

Фокус: Какво ще могат да видят посетителите?

Живко Янев: Разнообразието е голямо. В изложението са включени всички жанрове без изключение. Имаме дърворезба, мозайка, керамика, текстил, гоблени, графика, живопис и скулптура.

Фокус: На каква възраст са участниците в изложбата?

Живко Янев: Участниците са на всякаква възраст. Няма никакво възрастово ограничение. Коледната изложба се организира от Благоевградското сдружение. Тя е от пазарен тип, като тази година има повече камерни произведения и те са по-мънички, за да са достъпни до клиентите, ако искат да си направят подарък за Коледа или Нова година. Творците са помислили, за да може всеки да има тази финансова възможност.

Фокус: Колко време им е коствала подготовката за изложбата?

Живко Янев: Всеки художник сам си организира времето, в което да работи. Мина периода, в който сме организирали проекти за конкретна тематична изложба. Имало е случаи, когато са обявявали изложба за следващия месец и е било необходимо да организираме събитие по темата. Сега нещата се случват без такива ограничения. Всеки работи и, когато решим да направим изложба, дори и тематична, ние я обявяваме поне половин година по-рано, за да може да се подготвят художниците и да покажат произведенията си ако имат желание. Това е творческа работа и не може никой да се задължи да работи по определена тема.  Един художник се изявява най-добре, когато работи свободно и на теми, които го вълнуват.

Фокус: Може ли да се каже, че емоционалното състояние на художниците е от значение за създаването на една картина или на някакъв тип изкуство?

Живко Янев: Със сигурност. Сегашна изложба е създадена от камерни произведения от по-малък формат. Най-напред се събираме в изложбената зала, защото не е толкова голяма. Второ, за да са достъпни цените това са малък формат работи, които се правят с експлозивно чувство. Създават се по най-чувствения начин и хрумване, което му е дошло. Тези произведения стават най-красиви и се получават най-добре. При по-големите проекти чувствата и емоциите се променят, като не може да се поддържа толкова дни едно и също настроение. Това е причината при малки изложби да се получават най-добрите и интересни произведения. В тях се изразява личността и характера на художника.

Фокус: Когато някой си купува шедьовър оценява ли се стойността на изкуството и времето, което отделя автора?

Живко Янев: Когато се купува изкуство се гледа най-напред какво е направено. Ако картината е направена няма никакво значение нито размера, нито времето за което е нарисувана, нито пък материалът, който е вложен. Ако това, което се е получило е красиво и заслужава цената си, затова и то е различно. Малката в размер творба, може да е в пъти по-скъпа от обемната и мащабна. Изкуството не се продава на количество, а на стойност.

Фокус: Какво мотивира децата да се занимават с изкуство и по какъв начин това влияе на интелекта им?

Живко Янев: Мотивацията е това, когато те имат допир и могат да виждат какво правят по-големите. Контакта на художниците и с изкуството на по-големите ги мотивира да се създават прекрасни неща. По този начин те има от кой да се сравняват, учат, споделят и да получат съвет.

Фокус: Талантът е дарба или се развива?

Живко Янев: Много често за таланта се говори, като даденост. Съществува до някаква степен, но може да се каже, че 99% е труд и 1% талант.  Рисуването се учи. За да стане човек художник е необходимо вътрешно в душата си да носи изкуството. След това се научава да рисува, да създава живопис, да прави скулптура. Тогава вече може да покаже себе си и своите умения. Изкуството е дълъг процес. То е съвкупност от много знания, които са натрупани през годините, интелект, труд и опит. Художникът най-напред търси себе си, след което може и да се получи нещо, ако е успял да натрупа достатъчно знания, които може да покаже. При липсата на знания и основа няма как да се създава качествено изкуство.

Фокус: Какво представлява сдружението „Македония Арт“?

Живко Янев: Сдружението е изпълнено със стара традиция изградена от 62 години. То е създадено, като отговор на унгарските събития. Съществувало е в различни форми. В момента е сдружение, но е било и дружество и група на художниците. Идеята му е била една и съща през цялото време. В него участват художниците на града.

Денис НИКИФОРОВ