Жителите на селата Ново Лески и Мосомище отново излизат на протест срещу отдаване на концесия за 25 години за добив на подземни богатства

Благоевград. Жителите на селата Ново Лески, Община Хаджидимово и Мосомище, Община Гоце Делчев отново излизат на протест срещу отдаване на концесия за 25 години за добив на подземни богатства. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Десислава Йованович, председател на инициативния комитет, организиращ демонстрацията. Протестът ще се проведе от 14.30 до 18.30 часа, като на него се очаква да присъстват депутати от региона, представители на Областна управа, общините и кметствата и представители на природозащитни организации.

„Фокус“ припомня, че на 16 юли, неделя около 60 души от село Ново Лески, село Мосомище, Община Гоце Делчев и град Гоце Делчев излязоха на протест, с който да изразят несъгласието си за отдаване на концесия в района. Тогава стана ясно, че проблемът с отдаването на концесията съществува от много време, като от 3 години жителите на село Ново Лески водят дела за нейното отпадане. Според протестиращите самата процедура, която е дадена има много пробиви и нередности. Тя е предоставена от правителството на Пламен Орешарски 5 дни преди  оставката му. Последното решение на Върховния административен съд е излязло в петък 14 юлио, като според него концесията трябва да бъде дадена.

Ливия НИНОВА