Журналистката Диана Гласнова ще представи новата си книга в селата Къпиново и Церова кория

Велико Търново. Журналистката Диана Гласнова – главен редактор на излизащото в Загреб на български и на хърватски език списание „Родна реч“, ще представи новата си книга във великотърновските села Къпиново и Церова кория. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Творбата „Българските градинари в Хърватия“ припомня за онези наши предци – същински дипломати, макар и без дипломатически паспорти, разпространили славата на България преди още тя да е възкръснала като държава след Освобождението от 1878 г.
Срещите с жителите на двете села ще бъдат от 10.00 ч. в с. Къпиново и от 11.00 ч. в с. Церова кория. Съорганизатори на събитията са Община Велико Търново и читалищните настоятелства в селата Пчелище, Къпиново и Церова кория.
„Българското градинарство е своеобразен световен феномен. Обединени в пътуващи градинарски компании, някогашните наши предшественици са разпространявали в Европа и по света умението си да отглеждат непознати до тогава зеленчуци. Това са българските градинари, които преди повече от век и половина са били истински „посланици” – на север и юг, на изток и запад – на скромността и трудолюбието на български народ. Голяма част от тези трудолюбиви и напредничави люде произхождат от селищата на Търновския ареал – Горна Оряховица, Къпиново, Церова кория. Мнозина от тях заминават и работят в Австрия, Румъния, Унгария, Хърватия, а не малка част остават завинаги в тези държави. С времето връзките с родните им места се прекъсват и близките им така и не научават къде са гробовете им“, споделят организаторите.
Журналистиката Диана Гласнова, която живее в Хърватия, се е заела с родолюбивата и изключително трудна задача да разкаже не само за градинарските умения на предшествениците ни, но и да издири техни наследници, както и гробните места на отишлите си самотници. Освен разказ за трудолюбието и за приноса на българските градинари, книгата на Диана Гласнова е и една изумителна родова хроника, от която мнозина от потомците им биха могли да научат много.