Журналистът Даниела Георгиева представя в Плевен книгата си „Личностите, които промениха Варна“

Снимка - Даниела Георгиева

Книгата „Личностите, които промениха Варна“ на журналиста Даниела Георгиева предстои да бъде представена утре, 30-ти декември в Плевен. Срещата на автора с публиката в града ще се състои от 18 часа в арт кафе в централната част. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Даниела Георгиева. По думите й, въпреки че книгата е посветена на Варна, всъщност в нея има няколко нишки, които свързват града със стария Плевен.

Едната нишка е свързана с Иван Драсов. Днес неговата къща още се намира в историческия център на морската столица, на ул. „Преслав“. „Тъй като е красива и достолепна, дълго време беше банка. Та, жената на Иван Драсов е от знатен плевенски род. Нейните родители са се казвали Златан и Злата. Били са известни и богати хора в Плевен. Дори не са искали да дават дъщеря си на този комита. Защото той е имал интереси, които явно са навявали на тъста му, че животът му няма да е дълъг, но ще е бурен и това може да не осигури спокоен и хубав живот на дъщеря им. Но, така или иначе, любовта надделява и той наистина не живее много дълго. Имат многодетна фамилия и всъщност днес техните наследници продължават да действат за благото на града. За негова снимка в книгата ми съдейства праправнучката му, която е преподавател в Медицинския университет в града. Тя е лекар-педиатър, многодетна майка, радетел за много социалнозначими каузи. Тя много се гордее, че историята на нейната фамилия оживява. Дори ми разказа, че в Историческия музей в Плевен е записано, че в няколкомесечната обсада на града, турският пълководец предава сабята си в къщата на Златан и Злата в знак на това, че приема поражението. Другата плевенска нишка е свързана с Никола Лазаров – архитект, който е направил 16 сгради – паметници на културата във Варна. Сред тях са сградите на Драматичния театър, Икономическият университет и много къщи. Той има 200 творения в цялата страна, част от тях и в Плевен. Например картинната галерия в центъра на града е много красива сграда“, каза още авторката.

Тя ще представи своята книга, в която са представени 28 личности, отново и във Варна. Срещата-разговор ще се състои на 6-ти февруари, от 18 часа в читалните на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

Диана СТОЕВА