Жълт код за интензивни валежи е в сила за Великотърновска област

Жълт код за интензивни валежи е в сила за Великотърновска и още 16 области в страната. Оранжев код за дъжд и гръмотевици е обявен за осем региона, а за други четири – жълт код.  Това сочи справка на сайта на НИМХ.

Предупреждението от най-голяма степен е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Шумен, Варна и Добрич. Там ще има значителни валежи от дъжд. След обяд и през нощта срещу събота те ще са интензивни, на места с гръмотевици. Предвижда се количествата общо за обстановката да достигнат 40-50 л/кв.м.

Жълт код за обилен валеж с гръмотевици е в сила за четири области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Пазарджик, Смолян. Там ще има значителни валежи от дъжд, след обяд на места с гръмотевици. Количества общо за обстановката ще са 20-30 л./кв.м, на места до 40 л/кв.м.

Жълт код за обилни валежи е в сила за 17 области в страната. Жълтият код е в сила за областите за Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Силистра, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Стара Загора, Габрово, Плевен, Ловеч , София-област, София, Перник и Кюстендил.